Witam chciałbym przedstawić swoje oczko. Mimo długich prób i braku czasu w końcu powstało.Nie jest jeszcze skończone ale już się pochwalę. Moje plany to zainstalowanie pompy, posadzenie roślin i wpuszczenie rybek. Może pomożecie mi w jego tworzeniu i dacie jakieś wskazówki.
Tak wyglądało przed
A tak wyglądało na jesień
Zdjęcie obecne postaram się wrzucić na dniach.
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2012-05-06, 16:55
Witaj kurczaczku ( z racji różnicy wieku), oczko prezentuje się całkiem fajnie. Jeżeli jest z folii, to jesteś mistrzem w jej maskowaniu- Jak nalejesz wodę, posadzisz rośliny ( kosaćce, pałkę, kaczeńce, miętę i wiele innych), będzie śliczne.Pamiętaj że najpierw woda, później rośliny, rośliny i na samym końcu rybki.Poza tym forum nie służy tylko do chwalenia się wykończonym już oczkiem, a raczej do wspomagania się zawartymi tu wiadomościami, przy samej budowie oczka. Dlatego też warto najpierw czytać, a później zadawać pytania, uniknie się wielu błędów, które każdy z nas popełnia.
Nie kamienie nie są na folii. Straszono mnie, że bez folii woda będzie uciekała i będzie brudna ale narazie jest ok. Rodzimy grunt to glina więc nie mam problemu z uciekającą wodą.
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2012-05-07, 17:36
I zalałeś już wodą i nie masz ubytków wody ?
Budowlańcem nie jestem , ale jakby takie coś miało działać to po co te siatkobetony ? druty? czasem tyle warstw ? kosztowne uszczelniacze ?
Chyba , że to przełom jakiś będzie
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Jestem już po zimie i nie mam na co narzekać. Oczko jest zalane wodą od listopada i wszystko jest jak należy. Gruntem rodzimym jest glina która nie przepuszcza wody i temu nie ubywa.
Jak to jest w glinie to ja jako Gliniak oczka w tej depresji terenu nie widzę. No chyba że to jest próbny wykop , sondujący poziom wód , tylko po co wyłożyłeś go kamieniami.
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2012-05-08, 09:18
Kamienie w glinie???? myślałam że oczko z folii możesz przesłać zdjęcia, jak wygląda po zalaniu?, bo rozumiem, że to pierwsze zdjęcie , to już przeszłość.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum