Oczko jest ryby są teraz przyszedł czas na oczyszczanie oczka.
Czytam i czytam i tak się zastanawiam przy moim 40.000L oczku to 2 x 200L filtr z beczek wystarczy?
Chciałem zadać pytanko odnośnie filtracji:
Czy ten keramzyt to jest specjalny do filtracji czy każdy jeden się nadaje do wkładu filtracyjnego? Widziałem na alledrogo to są do wkładu, ogrodowe, budowlane i zastanawia mnie tylko to czy te wszystkie nazwy to jedno i to samo tylko cena się różni.
Drugie pytanie, żeby nie tworzyć wątku to dlaczego woda do filtra podawana jest od dołu a nie od góry? Jeżeli trzeba podać wodę od dołu to wylot od góry i wejście do drugiej beczki od góry czy też od dołu?
Jeszcze jedno odnośnie pompy do tego filtra czy PFN 5500 powiedzmy będzie OK oczywiście fontanny nie będzie bo już mnie wyśmiali z tą fontaną. Będzie tylko filtracja i kaskada
Może ta 3500 wystarczy bo jedni piszą że najlepiej większe pompy(najlepiej od hydrofora pompę z silnikiem 2,2kw) inni, że filtracja wolna jest poprawna
Pomogła: 21 razy Dołączyła: 05 Maj 2009 Posty: 1195 Skąd: Gronity
Wysłany: 2012-04-27, 00:09
pawelrad powiem tak zależy jaką obsadę ryb planujesz lub masz i ile roślin?
Ja mam oczko przeszło 26tys/l i około 27 Koi 35-48cm . System filtracyjny :
Beczki 1x120l mechanika, 2x220l biologia ; pompa 12tyś.l/h napędza filtr i kaskadę /na razie to wszystko się sprawdza bez zarzutów !/
Keramzyt to keramzyt nie ma większego znaczenia poza rozmiarem kulek ?
Filtry zależy jak podłączysz : czy ciśnieniowo czy przepływowo ?
Do oczka 40000 litrów te pompy będą za małe, minimum to 10000l/h. Niekiedy keramzyt ogrodowy jest słabo wypalany ( chłonie wodę i jest mało porowaty ) a przy budowlanym trzeba uważać aby nie miał domieszek chemicznych . O filtrach masz w tym dziale kilka tematów to poczytaj
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Rybki mam z tamtego roku z 300 karasek i w tym roku wpuściłem 20 karpi. Rośliny to mam 4 sztuki pałki. To wszystko testowo było. Teraz dopóki nie zrobię filtracji to nie wsadzam specjalnie roślin bo czeka mnie jeszcze spuszczenie wody i sprawdzenie stanu oczka w środku i ewentualne poprawki. Jak to zrobię to będę zbierał rosliny i tak teraz ich nie ma jeszcze trzeba poczekać.
Co do filtracji to będzie to filtr przepływowy tak tu wyczytałem, że do takich oczek to tylko przepływowe lub korzenne... Na początku chce zrobić filtr z beczek i przetestować go z boku oczka, a jak będzie ok to docelowo chcę go wmontować w kaskadę, żeby z tyłu kaskady stały beczki i woda z filtracji wypływała na kaskadę. Z tego co tu wyczytałem to beczek do takiego filtra nie można zakopać niestety.
Jarek G na forum wyczytałem, że pompa powinna przewalić połowę wody przez 24h jak zastosuję pompę co powiedzmy 4000l przewali na godzinę to po 10h daje nam 40tys.9dlaczego twoje fotki z oczka na fotosiku się nie wyświetlają )
pawelrad Masz piękny zbiornik ! W sam raz na Koi Jap. !!!
Z karasiami musisz uważać bo po sezonie czasem może być dodatkowe 300-500sztuk !!!Potrafią wyprzeć inne ryby !!!
Przy Koi dobiera się tak pompę ; żeby co najmniej 2 godziny zawartość zbiornika została przepuszczona przez filtr
Dziękuje
Karasie wpuściłem tylko testowo żeby zobaczyć jak przetrwają zimę teraz dopuściłem karpia bo dostałem.
Co do KOI to widzę właśnie, że te oczka z nimi są bardzo czyściutkie czy w innych warunkach te rybki padają?
Czy te KOI to potem jecie czy nie
Przy tym przeliczniku to potrzebuje PFN-20000 a ona bierze 420W/h to jest dużo za dużo nie stać mnie na takie koszty utrzymania. W przyszłości będę starał się tak prowadzić oczko, żeby koszty utrzymania zmniejszyć. Głównym kosztem jest energia elektryczna.
Jak wiemy nie długo ma wejść ustawa o dopuszczaniu małych wiatraków na prywatnych posesjach bez specjalnych zezwoleń to może wtedy takie cudo sobie postawie i zainwestuje w większą pompę jaka tylko jest
Ja ich nie chcę hodować dla jedzenia bo jakoś nie apetycznie wyglądają te kolorowe rybki ale jak to bywa po kilku latach te ryby urosną i coś trzeba z częścią zrobić. Do rzeki ich nie wypuszczę bo szkoda.
teraz tak przeglądam pompy i tak myślę nad 2 modelami FTP 4600 lub 6500 bo mają spory przepływ na h i energooszczędna ta pierwsza 35W a druga 65W.
Biorąc tą PFN 5500 to ona ma 68W i 5500L a ta o 1000 więcej.
Czekam tak sobie kiedy Jareg G podłączy pompę do filtracji i pełnego obciążenia czy będzie dalej trzymała tylko 40W czy jednak będzie 68W obciążenie.
Przydało by się zrobić na forum w dziale technika testy każdej pompy pod względem parametrów oczywiście dla każdej pompy oddzielny temat łatwiej by było podejmować decyzje.
Jestem ciekaw czy moje pieski by tych rybek nie zjadły jak one tak pchają się do brzegu
widzę ktoś sprzedaje KOI i czy to możliwe, że on chce 59 zł za 1 sztukę.
Ostatnio zmieniony przez AurorA 2012-05-04, 01:06, w całości zmieniany 1 raz
Bajbas [Usunięty]
Wysłany: 2012-04-28, 10:55
pawelrad napisał/a:
Czekam tak sobie kiedy Jareg G podłączy pompę do filtracji i pełnego obciążenia czy będzie dalej trzymała tylko 40W czy jednak będzie 68W obciążenie.
z tą mocą to ja nie wiem czy Jarek "ciała nie dał" - ktoś coś mi mówił o mocy czynnej a biernej. Obawiam się, że na Waszych licznikach będzie tyle ile podaje firma i za tyle zapłacicie, bez względu ile Jarek zmierzy
Bajbas
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum