posiadam sitowie oraz tatarak chciałbym od was zasiegnąć informacji w czym to wsadzic do oczka czy w donicy z ziemią ale takowa mi zabrudzi wode czy w piasku proszę o pomoc. Z góry pozdrawiam posiadaczy oczek wodnych .
Sitowie to nazwa zbyt szeroka by móc coś powiedzieć - jaki to gatunek. Sitowie leśne woli gleby żyźniejsze i lekko kwaśne zaś sity można sadzić nawet w piasku.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Mam takie pytanie a propos trzciny kolorowej (żółto-zielonej), czy mozna ją posadzić do oczka bez doniczki, prosto do żwiru i ziemi (oczko foliowe)? Ma bardzo ostre kłącza, chyba najostrzejsze jakie widziałem u roślin wodnych... Ma ktoś doświadczenia z tą roliną?
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Kwi 2007 Posty: 86 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-06-10, 10:55
UWAGA: Wiedza wyczytana, nie poarta doswiadczeniem...
No wiec wyczytalem ze ta trzcina to ekspansywna jest, i bedzie przerastac. Moze lepiej z nia do pojemnika
Zrobilo mi sie cos takiego w warunkach ladowych z trawa ozdobna i sprzatania bylo co niemiara
Pozdrawiam
Wojtas
_________________ Wojtas
Oczko: wymiary3m x 3m, gl: 1.2m
Mam takie pytanie a propos trzciny kolorowej (żółto-zielonej), czy mozna ją posadzić do oczka bez doniczki, prosto do żwiru i ziemi (oczko foliowe)?
Roślina faktycznie dość ekspansywna ale nie sądzę by dała rade folii. mam w doniczkach i kłącza wychodzą dnem w oczku z folii, jednak folii nic nie jest.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
U mnie wszystkie rosliny rosna bezposrednio na foli. Wsadzilem je w drobny zwir. Po posadzeniu posypalem je gróbszym zwirem.Po 5 latach folia nic nie puszcza.Na poczatek przez kilka lat mozesz dawac na wiosne korki Osmocote( gleboko w podloze).
Pomógł: 38 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1414 Skąd: k. Bydgoszczy
Wysłany: 2007-08-15, 19:24
Moja trzcina i pałka rośną bez żadnych koszy czy doniczek (obskurnie wyglądały przy brzegu). Zamocowane większymi (niewidocznymi) kamieniami rosną super i ładnie się zagęszczają . Tak samo rośnie skrzyp arktyczny, "papirus" i inne przybrzeżne rośliny wodne.
Kosze również te do transportu owoców (duża powierzchnia) stosuję tylko dla roślin rosnących głębiej.
Wysłany: 2008-11-16, 09:00 Sit - czy można podcinać?
Witam!
Strasznie mi się rozrósł sit w strumyku. A co gorsza, w jednym wiechciu zmieszała się trawa z brzegu, mięta itp. Chciałbym wykosić to wszystko dosyć nisko, wysprzątać opadłe liście z mięty i od wiosny cieszyć się znów porządkiem.
Czy sitowi taka operacja nie zaszkodzi?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum