Wysłany: 2012-04-28, 23:27 Wymiana folii. Big Problem.....
Witam Wszystkich, od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem dzialki rekreacyjnej wraz z oczkiem ktore nadaje sie do poprawek.
Mianwicie po wpuszczeniu wody - w szybkim tempie jej ubywa - pawdopodonie folia jest dziurawa + woda ubywa w szczelinach pomiedy folia a kamieniami.
Pytanie zasadnicze:
1) czy trzeba rozbijac kamienie by wymienic folie? moze ktos ma pomysl na to jak wymienic ja zachowujac obrzeza oczka?
2) jaka folie zastosowac? w zwiazku z tym ze bywam tam w weekendy nie chce pakowac sie w koszta ale cenie trwalosc.
3) jaki system filtraji wody zastosowac przy niewielkim nakladzie kosztow?
4) czy kots moze ma namiary do sklepow, proecentow od folii pomp itp....
Z gory dzieki za szystkie wskazowki dla "Swiezaka"
Pozdrawiam wszystkich milosnikow natury!
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 229 Skąd: Biłgoraj
Wysłany: 2012-04-29, 07:54
Ktoś poczynił oszczędności i zastosował folię budowlana która sie do oczna poprostu nie nadaję i jest właśnie taki efekt że folia pękła i przecieka.Ja osobiście bym rozbił te kamienie zrobił półki na rośliny pogłębił -powiększył jak jest gdzie a widzę że jest a dopiero kładł bym nowa folię.
Witam i na wstępie muszę stwierdzić, że masz problem Odkrywcze, prawda?
Po pierwsze ta dziura w ziemi kształtem bardziej przypomina basen ogrodowy niż oczko - taka miska po prostu, bez różnych stref głębokości, półek itp. To pierwszy powód żeby przymierzyć się do "kapitalki"
Po drugie - folia. Prawdopodobnie jest to jakaś ogrodnicza, nie nadająca się do tych celów ze względu na trwałość i wygląd i jest po prostu, excusez le mot, g...niana.
Wracając do naprawy tego oczka to powinieneś zacząć od lektury tego forum w tematach dotyczących planowania i budowy oczka.
Nie widzę możliwości aby obeszło się bez rozebrania "wianuszka" ale to najmniej kosztowna czynność. Zakup folii będzie tym najkosztowniejszym elementem. Ceny folii, w zależności od grubości, oscylują w okolicach 10 zł za m2.
Istotne jest też to jakie możliwości masz dla stosowania techniki w oczku (dostęp do prądu, wody), czy będziesz tam trzymał tylko rośliny czy też wpuścisz jakąś rybkę.
Czesc smolik1980 moge ci pomoc w sprawie foli jesli szukasz mocnej i w miare taniej napisz do mnie to podam ci namiary do firmy ktora robi folie ja tam kupilem ceny nie moge ci teraz podac bo mogla ulec minimalnej zmianie (groszowej) ale duzo taniej niz najnizsza dostepna na necie. GG 16036475. Lub wykonczenia.sek@gmail.com
_________________ Życie jest piękniejsze gdy choć jedna ściana jest zielona.
Pomógł: 26 razy Dołączył: 09 Mar 2010 Posty: 1341 Skąd: wlkp
Wysłany: 2012-04-29, 09:44
Popieram przedmówców, rozebrać i całe do poprawki, daj dobrą folię do oczek, żeby w przyszłości nie mieć takich problemów. Podstawa to strefy dla roślin, bez tego to nie będzie oczko, no chyba że takie Ci się podoba
Pozdrawiam
Wysłany: 2012-04-29, 20:37
Witaj. Dobrą folię produkuje firma muzimer według mnie rewelacja!!! A co do oczka to tak jak wcześniej napisali rozebrać, porobić porządne półki i bedzie git
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2012-04-29, 20:47
Ja bym sobie darował rośliny strefy przybrzeżnej ,a posadził same grzybienie
Brzeg kamienny do rozebrania i wymiana na PVC. Jeżeli nie chcesz się pakować w technikę to same lilie wystarczą aby zacienić 3/4 lustra wody i wtedy będzie ona w miarę czysta. Myślę że 4-5 rybek poradzą sobie spokojnie w tym oczku aby nie narobiły szkód związanych z wodą .
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2012-04-30, 16:37
To jest folia do tuneli ogrodniczych. Muzimer robi świetne folie i są dość tanie.Oczko jak dla mnie całe do kapitalki, bo jak tego nie zrobisz teraz-później będziesz żałował. Przede wszystkim masz kompletny brak półek na rośliny, a one to czyszczą wodę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum