Pomogła: 83 razy Dołączyła: 18 Cze 2011 Posty: 2376 Skąd: woj. Lubelskie
Wysłany: 2012-03-27, 14:24 Oczko rewii ;)
Witam wszystkich odwiedzających
Jestem na forum już od jakiegoś czasu i postanowiłam pokazać to moje oko
od początku zaczynam przebudowę ponieważ oczko było płytkie jakieś 50 - 60 cm
teraz w miejscu najgłębszym jest 1 m średnim 70 cm płytkim 30 - 40 cm a bagiennym 15-20 cm parę fotek na początek oczywiście pracę są nie ukończone jeszcze trzeba trochę popoprawiać i ulepszyć .
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2012-03-27, 14:52
Tyle miałeś miejsca w samym oczku, że spokojnie mogłeś kopać głębokość 130-150cm. Metr to niewiele, szczególnie w zimie jak lód złapie. Przynajmniej ta głębokość metrowa mogła być większa w obwodzie. Trochę pracy faktycznie jeszcze Ci zostało-przede wszystkim maskowanie foli wokół oczka.
Wysłany: 2012-03-28, 14:01
Tak tak to zwykła folia nawet 2 sezony wytrzymała ale teraz zmieniam i trochę powiększę tak do 120 cm bo oko zamarzało do dna . Ryby w sumie to nie miałam 3 orfy i dwa jakieś karpie ? tylko nie wiem jakie bo sprzedawca nie wiedział . Mam chęć poszerzyć jeszcze na szerokość tylko jest problem bo z jednej strony jak widać na zdjęciu nr 3 jest niby skalniak a po drugiej stronie przejście obok którego rośnie duży bukszpan
Więc jak myślicie poszerzyć czy pogłębić ?
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2012-03-28, 14:12
Jedno i drugie moim zdaniem. Jak robić to robić. Pogłębić nawet do 1.40 ale w niedużej niecce na rodku a nie na całej powierzchni dna. Poszerzyć sporo a jeśli bukszpan przeszkadza to przesadziłabym go z wielkja bryłą ziemi zeby nie ucierpał. Jeśli mimo to powiększenie oczka będzie utrudniało gdzies przejście pomyslałabym żeby na tym skraju oczka postawic albo mostek albo kładkę. Może byc dodatkowa ozdoba.
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Wysłany: 2012-03-28, 14:43
W sumie to mam spory ogródek dużo miejsca tylko jeden problem duże krzaczory . Ale z tą kładką mogło by wypalić dało by się ją zamontować . Myślę że , najwyżej ten bukszpan może zostać zrobie tak jakby obejście koło oczka . W sobotę jak będzie piękna pogoda zabieram się do pracy chcę aby moje oko na święta ładnie wyglądało zmarznięte nie jest tylko niestety mam glinę i gruz ciężko się kopie ale damy radę
Mam jeszcze pytanie co do mojej lilii czy ona puści jakieś liście bo całą zimę była skuta lodem
Mam jeszcze pytanie co do mojej lilii czy ona puści jakieś liście bo całą zimę była skuta lodem
No poczekaj jeszcze, wiele zależy od odmiany, ale jak przemarzała to szanse nie są duże.
Gosik napisał/a:
Tyle miałeś miejsca w samym oczku, że spokojnie mogłeś kopać głębokość 130-150cm. Metr to niewiele, szczególnie w zimie jak lód złapie.
eee ja tam uważam że metr spoko starczy, no chyba że jakiś kojaki chcemy, u mnie karpie na niespełna metrze dają rade zimować. Gosik rewi jest dziewczyną.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Wysłany: 2012-03-29, 14:26
heheh nie wstydzę się imienia
A tak poza tym to na imię mam Ewa miło wszystkich poznać
Boję się o tą moją lilię ale zobaczymy koi nie zamierzam '' hodować '' tylko jakieś karasie i może orfy
Witamy EWA, teraz będzie łatwiej
Fajne oczko, trochę przy nim podłubiesz i będzie super
rewi napisał/a:
koi nie zamierzam '' hodować ''
taaaaaaaaaa . Każdy tak mówi też nie myślałem nigdy o koi ale teraz już wiem, że główny cel na ten rok to kupno kilku sztuk właśnie tych pięknych rybek.
Powodzenia przy pracach no i czekam na więcej fotek.
Wysłany: 2012-03-29, 15:20
Mam chęć jeszcze ciut poszerzyć co do tych koijaków to nie wiem już w końcu ile mogła bym tam ich upchać ? trzeba poważnie się nad tym zastanowić
No i trzeba zbierać kamienie ! bo wciąż mam ich mało myślę że , po świętach prace ruszą pełną parą dlatego że u mnie pogoda w kratkę deszcz + grad czasem i wiatr który głowy od soboty chce pourywać gdybym zaczęła układać folie a minimum będzie to 3 warstwy
wiatr porwał by je gdzie by chciał ale gdy zacznę prace dodam fotki jak to wygląda
Wysłany: 2012-03-31, 07:03
Co za pogoda liczyłam , że będzie ładnie a tu z samego rana śnieg wody w oczku już prawie na 40 cm w najgłębszym miejscu sama glina muszę jeszcze wylać tę wodę
Mam jeszcze pytanko na jakiej głębokości posadzić najlepiej kosaćce ?
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum