Witam wszystkich
Posiadam oczko z foli o pojemności około 35 000 l.
Ryby:
-2 karpie koi( polska odmiana)
-1 karp zwyczajny
-9 karasi złotych+ narybek z zeszłego roku
-3 złote orfy+ 3 złote narybki z zeszłego roku
-4 jazie zwyczajne
-2 klenie
-kilkanaście: płotek, wzdręg
Na roślinach się zbytnio nie znam, posiadam strefę bagienną obsadzoną bogatą roślinnością.
Jest też pompa 7000l pompuje na kaskadę i na fontannę, w tym roku wstawię też lampę UV.
Mam dostęp do rzeki biebrzy i 2 stawików leśnych z bogatą fauną i florą.
jutro zapewne dodam zdjęcia oczka po zimie. Będę dodawać też zdjęcia z biebrzy, i stawików ale wszystko w swoim czasie
Tak dokładnie nie jestem pewien, są to moje wolne obliczenia. Oczko w najgłebszym miejscu osiąga 180 cm i jest to spory kawałek. Folia zużyta na to oczko to 12mX8m, może tylko wygląda niepozornie.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Kwi 2011 Posty: 46 Skąd: warszawa
Wysłany: 2012-03-26, 20:20
Bardzo ładnie się zapowiada, tylko przydało by się dolać więcej wody albo lepiej zamaskować brzegi ponieważ niebieska fola bardzo kłóci się z naturalnym otoczeniem.
mam zamiar pozbyć się kleni, których i tak za bardzo nie widać. ale jazie to jest prawdziwy atut tego oczka. Jak zrobi się cieplej to pokaże moje bestie
Nie wiem czemu ale w ciągu kilku dni w moim oczku z wody przejrzystej na pół metra zrobiła się widoczność maksymalnie 15cm, woda jest zielonkawa. Czy możliwe jest że glony już atakują, woda ma maksymalnie 4 stopnie? Czy w mogę już montować lampę UV? Na najbliższy tydzień nie zapowiadają najlepszej pogody, ma być zimno i nawet z opadami śniegu.
Mam pytanie czy moja lampa UV 36V i pompa 7000l sobie poradzą z zieloną wodą w moim oczku 35 000l? Od 48h pompa chodzi non stop i woda jakby trochę się oczyściła zmieniając kolor z zielonej na ciemną. Jutro zapewne wrzucę fotki moich bestii
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2012-04-08, 11:59
36W , powinna sobie poradzić ale zmniejsz w niej przepływ wody.
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum