wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Oczko Niry
Autor Wiadomość
Nira 
Początkujący

Wysłany: 2013-10-13, 18:21   Oczko Niry

Napisałam taką długą wiadomość, a gdy nacisnęłam "wyślij" to wyskoczyło mi okienko do logowania i muszę pisać jeszcze raz, nie wiem co o tym myśleć :???:

Tym razem nie mam siły pisać tak długiej wiadomości... A szkoda, bo tym razem nie będzie tak pięknie, zawsze tak mam, gdy dwa razy przychodzi mi pisać jedną wiadomość.

Ja mam oczko wodne od roku, na początku była to kałuża 100 litrów z kilkoma karasiami, 3 płotkami (nie ukrywam, to był błąd) wyłożona folią budowlaną, glony, smród i te sprawy. Z kilku karasi pozostała dwójka, samiec i samica (samica składała ikrę by ją zjeść, a samiec dostaje kropek na policzkach ;) ). Każdą stratę ryby przeżywam może nie w takim stopniu jak np. kota, ale jednak. Jednak po miesiącu postanowiłam, że zrobię to porządnie. Wykopałam więc oczko (po trochu przez kilka dni, najgorsze wywożenie ziemi taczką, wszystko mnie od tego bolało :-D Kupiłam folię, zalałam wodą... Jest to jakieś 5 metrów sześciennych wody. Wpuściłam tam moje karasie z płotkami (mimo, że odkąd mam kolorowe ryby to myślałam nad pozbyciem się płotek, ale nie mam serca, moje pierwsze ryby :P ). Nie mogłam już czekać bo trzymanie ich w wiadrze było gorsze od świeżej wody w oczku, mój pierwszy karaś zginął w nocy bo moje pojęcie o braku tlenu w takim wiaderku... Lepiej nie mówić. Potem kupiłam jednego karpia. Przyszła zima, napowietrzacz w ruch i ryby spokojnie przezimowały. Na wiosnę wykopałam niewielki filtr glebowo korzeniowy, zajęło mi to zaledwie kilka godzin bo szczęśliwie nie trzeba było wynosić ziemi, a usypywać ją na brzegach :) Po dopiero jakimś miesiącu gdy dostałam żwir na dzień dziecka (nietypowy prezent, ale dokładnie tego sobie życzyłam, jednak mam nietypowe zainteresowania w porównaniu do innych osób w moim wieku :hehe: ), kupiłam folię więc podstawa filtra była już gotowa, potem dosadzenie roślin, kamienie wokół filtra i oczka... Niewielka pompka za 40 złotych daje radę, woda ślicznie, pomalutku płynie filtrem. Zanim zrobiłam filtr to woda była przejrzysta na około 5 centymetrów, glony szalały... Wiedziałam, że jak zrobię filtr to woda będzie czystsza, ale jakie było moje zdumienie jak po dwóch dniach mogłam oglądać szczeżuje na dnie oczka... Od tamtej pory woda jak łza, zużycie prądu to kilka złotych na miesiąc, bajka! Mam 15 lat, nie jestem typem złotej rączki i pracusia, ale jednak tak bardzo chciałam, że się udało :) Skoro ja dałam radę, to KAŻDY sobie da. Kupiłam 5 karpi i białego lina (zamiast niego miała być lilia, no ale "On jest taki pięknyyy, nie mogę go tu zostawić" haha), po niewielkim czasie zaczęły jeść z ręki, i karpie, i karasie, a nawet płotki i lin :) Koszt folii, żwiru i techniki do oczka to jakieś 500 złotych, ryby kosztowały mnie w sumie jakieś 120 złotych ale tego nie liczę. Polecam choćby te euro koi, jestem przywiązana do nich, każda ryba się nazywa, każda ma inny charakter, nie zamieniła bym je na żadne inne, to są moje piękne pupilki :)

Przepraszam, że się rozpisałam, ale chciałam każdego zachęcić, i pokazać, że niewielkim kosztem i trochę większym nakładem pracy można zrobić coś, co dodaje ogrodowi mnóstwo uroku, nawet posiadaczy niewielkich ogrodów bardzo gorąco zachęcam na choćby niewielki zbiornik, i choćby i tylko ze dwie ryby. Pieniądze na to sama zarobiłam, żeby nie było, że za pieniądze rodziców to sobie każdy może :-D No i przy okazji polecam filtr glebowo korzeniowy, będziecie zdumieni jak kilka metrów strumyka obsadzonego roślinami, który sam w sobie jest piękny, może od razu pozbawić was problemu z glonami.
Przepraszam ponownie, że się rozpisałam, tak już mam :oops: Pewnie do tego straszny off topic tutaj zrobiłam...
Tutaj oczko z tydzień po starcie filtra, na zdjęciu niestety nie da się pokazać czystości wody, musiała bym mieć lustrzankę z filtrem polaryzacyjnym :P
Ostatnio zmieniony przez Artur 2013-10-13, 18:27, w całości zmieniany 1 raz  

taniw 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-10-13, 18:59   

I jest fajnie. Jesteś 15 letnią dziewczyną i sama to zrobiłaś? Gratulacje!

Nira 
Początkujący

Wysłany: 2013-10-13, 19:15   

Dziękuję Taniw :)

Ropuszka pozdrawia ;)

crashq3tf 
Bywalec

Wysłany: 2013-10-13, 19:30   

jesli mozesz wrzuc wiecej zdjec filtra jak wyglada i oczka z roznych pozycji :)

Nira 
Początkujący

Wysłany: 2013-10-13, 19:34   

Porobię zdjęcia jutro :)

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2013-10-13, 22:00   

Nira napisał/a:

Napisałam taką długą wiadomość, a gdy nacisnęłam "wyślij" to wyskoczyło mi okienko do logowania i muszę pisać jeszcze raz, nie wiem co o tym myśleć :???:
Mogłaś się zalogować i cofnąć ( zrobić wstecz dwa razy) , miałabyś wcześniejsza stronę z całym napisanym tekstem :)
OGRÓD JARKA

Nira 
Początkujący

Wysłany: 2013-10-14, 07:19   

Dobrze wiedzieć haha :lol:

leszek50-57 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-10-14, 07:27   

Bardzo fajnie to wykonałeś,widać ,że dużo czytałeś i lekcje odrobiłeś :brawo:
ale jeszcze jak byś się przedstawił to bym wiedzieli jak się do ciebie zwracać :P

rewi 
Moderator
Mini Oczko Wodne

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2013-10-14, 07:35   

Oczko mini, ale daje dużo możliwości ;) Nie żałuj roślin wokół oczka jak i w oczku.. :good:
Widzę, że rośnie grążel nie myślałaś o grzybieniach?
Witam na forum i pozdrawiam rówieśniczkę choć jestem ciut starsza :pa:

Moje Oczko Wodne
Ogród i rośliny

Nira 
Początkujący

Wysłany: 2013-10-14, 08:20   

Mam na imię Ania :)

Rewi - nie starczyło mi bo kupiłam lina, a potem nie miałam gdzie kupić :P Na wiosnę będzie na pewno, koniecznie żółty :) Roślin mam więcej niż tu widoczne, wprawdzie teraz wycięte. Woda jest tak czysta, że oglądam żaby na dnie, a żab mam ponad 30 (tyle razem siedzialo na brzegu, rzucałam im dżdżownice, fajnie je łapią ;) W oczku mam jeszcze kilka szczeżuji, kilka ślimaków wodnych (nie licząc ich młodych). Normalnie siedzą w filtrze, ale na zimę przeniosłam je do oczka żeby nie zamarzły. Nie liczę też larw ważek. No i mam małe traszki ale rzadko je widuję. Do oczka przylatują ptaki by się napić/wykąpać :)

wolanin 
Administrator

Wysłany: 2013-10-14, 08:47   

Ania, podziwiam zapał, pracowitość (te m3 ziemi...) i rzeczowość (ten żwir na Dzień Dziecka..., filtr glebowo-korzeniowy...) i gratuluję efektów (ta czysta woda).
Tak trzymać :)
Koi po redukcji stadka, maj 2017 czerwiec 2017 wrzesień 2017 maj 2018

Nira 
Początkujący

Wysłany: 2013-10-14, 14:05   

Haha, a co tam jakieś bluzki i inne sprawy jak mogę oszczędzić 200zl na żwir :) Mama tylko powiedziała "ale ma być ładne!". Ide porobić zdjęcia, jednak teraz nie jest tak ładnie bo wszędzie obok liście, zgrabię to i tak na następny dzień to samo.

Gosik 
Przyjaciel forum
Polonistka Forum

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 2013-10-14, 17:52   

Witam nową oczkomaniaczkę, już ładnie oczko wygląda, a na wiosnę będzie jeszcze piękniej.Nic nie napisałaś ( albo ja niedowidzę ) ale nie wiem jaką głębokość ma oczko?

Artur 
Administrator

Wysłany: 2013-10-14, 19:24   

leszek50-57, To jest dziewczyna :)
Skąd biorą się takie dziewuchy jak Ty, moja córa w Twoim wieku nie myśli o oczku. :soczek:

Nira 
Początkujący

Wysłany: 2013-10-14, 19:33   

Oczko ma głębokość 130/135 cm.
Mam zdjęcia oczka (oczko teraz nie prezentuje się już tak ładnie wśród tych wszystkich liści i bez roślin), zrobiłam też okropnej jakości zdjęcia rybom, ale jak to zdjęcie wody - nic nie widać. + gratis zdjęcie marcinka który właśnie rozkwitł i widoku z tyłu ogrodu ;) Wiem, widać wąż od pompki, normalnie jest schowany, jednak teraz go czyściłam i niebawem pompka do schowania i napowietrzacz w ruch.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu