Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 200 Skąd: Katowice
Wysłany: 2006-07-08, 18:16
Oczko bardzo ładne Pięknie będzie wyglądało za rok lub dwa, jak w koło porosną rośliny. Boję się trochę o inwazję glonów, które napewno się pojawią Napisz jaką masz głebokość, ponieważ woda jest tak czysta, że wydaje się, że jest bardzo płytko :wink: Najpiękniejszy w tym wszystkim jest kamień, z którego wypływa woda Życzę Ci aby ta woda, już taka ładna została
Piekne oczko, ma 2 tygodnie a juz robi wrazenie, jak sie zazieleni to bedzie jeszcze lepsze... Ciekawi mnie glebokosc bo wyglada jak by mialo max 50cm. Podoba mi sie tez to ze nie ma odrazu glebokiej wody, tylko takie fajne zejscie, jak w jeziorku Brawo za swietna robote!
Pomógł: 21 razy Dołączył: 15 Maj 2006 Posty: 2634 Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2006-07-09, 10:10
Witam o takim oczku zawsze marzyłem przypomina mi górskie jeziorko ,dużo kamieni i woda czysciutka jak w strumyku ,napisz cos wiecej jaka głebokośc, jaki filtr masz, jaką pompe,pojemność oczka itd.i tak jak AurorA napisał jak wykonane,to bedziemy mogli ci cos doradzic jak wystąpia jakies problemy.Na początek to ja proponuje ci wycieczke po rosliny bo troszke ich mało ,nawet jabys znalazł jeden gatunek to go nasadz bardzo dużo,bedą ci oczyszczać wode i natleniać a w przyszłosci zawsze mozesz cos nowego znależć i nasadzić,masz oczko jak piszesz od 2 tygodni wiec woda moze sie jeszcze zazielenić poczytaj posty o torfie pozdrawiam
[ Dodano: 2006-07-09, 11:14 ]
i jeszcze jedno staraj sie sadzic rosliny tego samego gatunku razem poniewaz lepiej to wyglada jak jest ich duzo w jednym miejscu i prostrza jest jch pielęgnacja
Bardzo dziękuję za miłe słowa , cieszę się że się podoba.Chcieliśmy z Żoną aby wyglądało jak najbardziej naturalnie.
Wykonane jest w ten sposob , że w wykopanej dziurze po ukształtowaniu tarasów nasypano podsypkę piaskową i wyłożono folią. Sięga ona do piaskowcowego obramowania (dokładnie to przechodzi pod nim) , a to jest osadzone w chudym betonie.
Jeszcze jedna fota:
Wymiary w najszerszym miejscu 6 m, dł. 10 m., głębokośc max. 90 cm. Pojemnośc ~18 000 l.( jesli nie machnąłem się w obliczeniach).
Uzbrojony: w dwie pompy do filtra jedna i do bulgotka druga ,filtr UV ,lampa plywająca.
Roślin mało , ale już 1000 zet na nie wydaliśmy ( także te wokół). Zona ma dobrą rękę do zielonego to się rozrosną.
Po napełnieniu nie było tak przejrzyście , dopiero po okolo 10 dniach.
Ukłony.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 200 Skąd: Katowice
Wysłany: 2006-07-09, 19:10
90cm to za mało na zimę, będziesz musiał bardzo dbać oby nie zamarzło.
Poniżej 1,20cm to dopiero bezpieczna głębokość dla karasi i 1.50cm , dla karpi.
--------------
Pozdrawiam
Wydaje mi się że jednak starczy ale oczywiście im więcej tym lepiej. Ja mieszkam na wschodzie polski i mam oczko 80cm i wszystkie dorosłe karasie przeżyły ostatnią zimę (-32*C) tylko młode zdechły...z tym że ja mam dzikie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum