wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Moje mini jeziorko - mat33
Autor Wiadomość
mat33 
Początkujący

Wysłany: 2011-06-15, 11:13   Moje mini jeziorko - mat33

Witam wszystkich serdecznie!
To mój pierwszy post na tym forum ;) Nazywam się Mateusz i mam 19 lat. Wlaściwie od kąd pamiętam interesuje się przyrodą we wszelkiej postaci, choduję wiele gatunkow zwierząt i roślin ale chyba najbardziej fascynował mnie zawsze świat ukryty pod lustrem wody ;) Od ladnych paru lat posiadam więc oczko wodne, do tej pory było to bajoro z gotowej, laminatowej formy, odziedziczone po poprzednich własicielach domu, w ktorym mieszkam z rodzicami. Miało ono niecały 1000l i glębokośc 60 cm, próbowaliśmy tam z tata chodować kilka ryb i roślin oraz żółwie ozdobne, ale nie trudno się domyślić, że zbyt dużo nie dało się tam osiągnąć... Rosly tam: grzybień bialy, grążel żółty, żabieniec babka wodna i kosaciec żółty, ze zwierząt mieliśmy kilka karasi ozdobnych i dzikich ( teraz widzę że żle się tam czuły bo do tarła podchodziły raz na kilka lat a obecnie trą się beż przerwy ;) ), dwa karpiki koi 9 nieprzemyslany zakup, jednak kiedy je wpuszczałem 8 lat temu to nie posiadalem odpowiedniej wiedzy..., rybki raczej skarłowaciały większy ma 20 mniejszy 15 cm) oraz żólwie żołtobrzuche. Zwierzaki zimowały w piwnicy bo niestety w tak plytkim zbiorniku zimowaly tylko dzikie karasie złociste i srebrzyste. Wyglądało to tak:

nie da sie ukryć, że nie było najpiękniej...

W tym roku postanowiliśmy zbudować nowe, prawdziwe oczko. Wszystkie prace budowlane wykonałem sam, a trwały one 4 dni ( byloby krócej, ale jeden dzien padał deszcz :x ) Niesety popełniłem wiele błędów gdyż nie posiadalem żadnego przygotowania merytorycznego, a na to forum trafiłem dopiero teraz i to zupełnie przypadkiem...
Nowe oczko wykonałem z dwuwarstwowej zielonej folii pcv, najlepszej jaką znalazłem w okolicznych centrach ogrodniczych ( zabijcie mnie ale grubości nie pamiątam :P :) ) Kolor budzi kontrowersje, ale moim rodzicom sie podoba, a ja już tez się przyzwyczaiłem, ciekawe co wy powiecie ;) . wymiary zbiornika to 4,5m na 2,7m w najgłębszym miejscu jest okolo 1,2m. Niestety nie wiem jaka jest pojemność, bo pomyślałem żeby spojrzeć na licznik dopiero w połowie napełniania :x , a obliczyć się nie da bo oczko ma nieregularny kształt z licznymi zatoczkami, wyplyceniami i kilkoma strefami głębokości. zbudowałem też cos na ksztalt mnini "kaskado-strumyka" z dwoma odnogami ( trzeba bylo zagospodarować jakoś część ziemi z wykopu, a że zostało folii... ;) )
Strumień natlenia wode w oku a także pelni rolę filtra mechanicznegi i wniewielkim stopniu biologicznego ( korzenie tojeści rozesłanej rozdastają się tam na potęgę ;) ). Filtra nie posiadam, choc w poprzednim "oczku" był, w ogole z techniki mam tylko pompę podająca wode do kaskodo-strumyka i małą uv'kę która niewiele daje, ale włączam w razie potrzeby.
Na początku przenioslem wszystkie rosliny z oczka starego czyli: grążej żólty, grzybień bialy, żabieniec babka wodna, kosaciec żólty oraz malitkie sadzonki zakupione z folią: pałka szerokolistna variegiata, kaczeniec, bobrek trójlistkowy, trzcina variegiata ( nie moge dojśc jaki to gatunek) oraz oczert jezierny zebrinus. Musialem także wpuścić wszystkie posiadane przezamnie już w dniu zalania wodą ryby, bo prawie się udusiły przechowywane w formie ze starego oka ( lepiej bylo skazać zbiornik na zielona wode i problemy z równowagą biologiczną niz pozwolic na śmikerć moich 8 letnich weteranów...)
Tak wiec do zbiornika trafilo 6 dorosłych karasi kolorowych z grupką ok 6 sztuk dwuletnich maluchów i dwa karłowate kojaki + jeden zdechlak z zaprzyjaznionego sklepu zoo ( nie sprzedal się w zeszlym sezonie a takżę jeden dziki linek. Reszty ryb dzikich się pozbyłem, a bylo ich trochę..., po prostu wyleczyłem sie już z gatunków, ktorych i tak nie widać a wode brudzą ;) . Do oczka trafił też młody żółw żółtobrzuchy z mojej chodowli i dwa żołwiki żóltolice wielkości ok. 10 cm.

Zaraz po zalaniu zbiornik wygladał tak:

Podczas budowy poraz pierwszy zakwitł mi kosaciec :) - uznałem to za dobry znak ;)

Zbiornik jest malutki, ale cały ogród jest mikroskopijnych rozmiarów ( kawałek ziemi przy szaregowcu...).Oczko w chwili obecnej ma juz 3 tygodnie i po mału ustepuje już inwazja glonów ( zaczyna łapać równowagę :yahoo: ) dodałem sporo roślin i trzy złote orfy ( bo karasie tra się na potęgę i mogło by dojśc do prawdziwej katastrofy ekologicznej), póki co spelniaja one swoje zadanie oraz jesiotra ,ale o tym napisze innym razem, niedlugo wstawie tez bardziej aktualne fotki ;)

Pozdrawiam Mateusz!

shiftman 
Hobbysta

Wysłany: 2011-06-15, 12:12   

na razie oczko wygląda spoko:D tylko pamiętaj aby zamaskować brzegi bo ta folia będzie się rzuca w czystej wodzie.co do obsady dużo więcej roślinek i jakieś karaski i możne euro koi :brawo:

Adalbert 
Oczkomaniak

Wysłany: 2011-06-15, 12:21   

mat33 napisał/a:
Kolor budzi kontrowersje, ale moim rodzicom sie podoba, a ja już tez się przyzwyczaiłem, ciekawe co wy powiecie

Milczenie jest złotem ;) powiem tylko - zamaskować
ale koncepcja fajna a i otoczenie robi wrażenie.

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
http://forum.oczkowodne.n...der=asc&start=0

Gosik 
Przyjaciel forum
Polonistka Forum

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 2011-06-15, 19:22   

Po zamaskowaniu folii, będzie bardzo fajne oczko :good:

Vanka 
Przyjaciel forum

Pomogła: 85 razy
Wysłany: 2011-06-15, 21:10   

Witaj :)
Zielony kolor foli nie jest taki ostry jak lazurowy, w niektórych zbiornikach. Folia tyle wystaje, więc może możesz dolać wody. Ujście wody ze strumyka do poprawki, ale tu chyba sam sobie zdajesz sprawę.
Otoczenie oczka piękne, uwielbiam takie ogrody :)

mat33 
Początkujący

Wysłany: 2011-06-15, 21:18   

Ciąg dalszy opowieści ;)

Po kilku dniach od zalanie woda zrobiła się zielona, no ale spodziewałem się tego po natychmiastowym zarybieniu :P . Zacząłem więc dosadzać rośliny, ale najpierw musiałem je zdobyć. Wybrałem się więc wraz z moim psem na podmokłą łąkę skąd pozyskałem sit rozpierzchły w kilku egzemplarzach, a także czerwoną odmianę babki zwyczajnej i niezidentyfikowany gatunek turzycy. Na brzegach kaskado-strumienia posadziłem spora ilość tojeści rozeslanej, która mam nadzieję, zamaskuje z czasem szpetną folię ;) Zakupiłem tez troche roślin do obsadzania brzegow zbiornika. Wyglądalo to tak:

Tutaj kłos tej nieznanej turzycy ( jest też na drugiej fotce), byłbym wdzięczny za identyfikację ;)

Od sąsiadów, którzy mają malutkie oczko z równie malutką populacja żab zielonych przywędrowała taka królewna. dodam jeszcze, że juz podczas prac wykopaliskowych i rozkladania folii kręciła się w tym miejscu, skubana wyczuła co się święci :-D

Udokumentowałem też pierwsze tarło moich karasi w nowym zbiorniku, które zakończyło się niestety poturbowaniem jednej z samic ( kuruje się w akwarium w domu). Najpierw się cieszyłem jak dzieciak, że mi się trą, ale jak zobaczyłem niedawno chmary narybku to zmieniłem zdanie, bo one się trą średnio 2 razy w tydodniu :-o . Przy takich zdolnosciach reprodukcyjnych miałbym do jesieni zupę rybną, dlatego wpuściłem do oka 3 młode orfy, póki co populacja narybku zamalała i dobrze, bo wystarczy mi w zupełności jak się odchowa kilka sztuk.

Pozdrawiam Mateusz
Ostatnio zmieniony przez mat33 2011-06-15, 21:27, w całości zmieniany 1 raz  

Piotrek.P.
[Usunięty]

Wysłany: 2011-06-15, 21:21   

W jakim wieku jest Twój perukowiec?

mat33 
Początkujący

Wysłany: 2011-06-15, 21:21   

Vanka napisał/a:

Ujście wody ze strumyka do poprawki, ale tu chyba sam sobie zdajesz sprawę.

Tak wiem, z pewnością coś z tym zrobię, to raczej tylko przejściowe rozwiązanie, bo brakuje mi odpowiednich kamieni na wykończenie tego wylotu ;)

Perukowiec ma około 15 lat, byłby wyższy o ładnych kilka metrów, ale co roku dośc mocno go ścinam, formując kulę, nieco slabiej wtedy kwitnie, ale sami rozumiecie brak miejsca w takim małym ogrodzie determinuje moje dzialania w tym względzie ;) Mimo wszystko to piekna roślina, polecam do każdego ogrodu ;)

bobal 
Początkujący

Wysłany: 2011-06-16, 16:23   

bardzo ładny ogród :brawo: teraz dalsze prace nad oczkiem kilka małych poprawek szczególne zakrycie folii ale też roślinek można by troszke dosadzić moim zdaniem :)

lukaszp2201 
Bywalec

Wysłany: 2011-06-16, 19:42   

nie wiem jak ty uważasz ale ja bym zostawił te brzegi w taki stanie jak są. Ukrycie widniejącej foli może spowodowac, że żółwie uciekną a tak teraz nie mają jak wyjśc :)

mat33 
Początkujący

Wysłany: 2011-06-16, 21:27   

Pewnie jest to jakieś zabezpieczenie ale myślę że gdyby sie postarały to i tak uciekną, jednak tym się nie martwie bo mogłyby się dostac conajwyżej do sąsiadów z jednej lub drugiej strony ( dalej sa bardzo wysokie podmurówki). Więc nawet jeśli zamaskuje , z czym narazie mam spory problem, to i tak nie musze się zbytnio o nie martwić ;)

Elendil 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2011-06-19, 19:53   

Poza folią OK. Koniecznie zamaskować trzeba jakoś tę folię...

rewi 
Moderator
Mini Oczko Wodne

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2011-06-20, 10:55   

Mi się bardzo twoje oko podoba :P
Bardzo ładnie do o koła obsadzone roślinkami a i ja bym dodała tak ze 2 nie no może za dużo jedną ładną lilie poprawiłoby to cały wizerunek który i tak jest wspaniały .
Strumyk suppper :) :)

mat33 
Początkujący

Wysłany: 2011-06-21, 12:47   

Aktualizacja ;)

Fotki robione tydzień temu po sadzeniu roślin dlatego taka mętna woda ;)

Póżniej opisze w jaki sposób zdobylem nowe roślinki ;)

Pozdrawiam Mateusz!

ewa535 
Przyjaciel forum

Pomogła: 84 razy
Wysłany: 2011-06-21, 13:55   

Witaj !
aktualizacja jeszcze ładniej zaprezentowała akwen i zagospodarowanie wokół.
Bardzo ładnie u kolorowo u Ciebie :brawo:
Brawo też za ten głaz po środku oczka, bardzo mi się to podoba !
Do tego stopnia urokliwie ,ze nic nie napiszę o maskowaniu folii.
Wszystko jest ze smakiem wiec ta o której nie mówię ;) to zapewne tylko kwestia czasu .
Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody ;)
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu