wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Budowa filtra dla laika
Autor Wiadomość
kwiatek_83 
Nowy

Wysłany: 2013-05-19, 21:01   Budowa filtra dla laika

Witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zbudowania filtra z beczki do oczka o pojemności ok 12000 litrów. Posiadam pompę o wydajności 6000l/h i na tym wiedza o budowie filtra się kończy :( No może nie końca bo przejrzałem cały wątek, który znalazłem na forum, ale i tak nie wiem jak się zabrać do pracy....

Jeżeli ktoś mógłby mną trochę pokierować, co i gdzie kupić jakie złączki, jakie wkłady itp.
Wybaczcie mój brak wiedzy w tym temacie, ale jak to się mówi nie jestem "techniczny"

Miło by było dostać swojego rodzaju listę zakupów :) a póżniej co i jak zmontować.

Za wszelką pomoc bardzo dziękuję, a jeżeli moderatorzy uznają, że powielam tematy już istniejące to proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam

woody 
Bywalec

Wysłany: 2013-05-19, 21:13   

wkłady to mogą być plastikowe szorowaczki do garów lub keremzyt albo połączenie obu

art1234
[Usunięty]

Wysłany: 2013-05-20, 08:30   taniej

janiej od szorowaczków jest wykorzystać stare siatki po kartoflach z jakiegoś sklepu z zieleniną - poprosić żeby pozbierali - pzd
A

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-05-20, 09:34   

Jak lektura całego wątku nie pomogła, to może zlecisz komuś za rozsądne pieniądze wykonanie takiego systemu?

Pawlak 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-05-20, 09:45   

Ej no trochę kreatywności, przecież to proste :P trochę pochodzić po marketach budowlanych, poszukać ciekawych części. ja mam wklejona zwykłą plastikowa rurę o średnicy 50mm, taką od umywalek, uszczelnione silikonem, a sam filtr działa na zasadzie że woda się przelewa :) tak najprościej

art1234
[Usunięty]

Wysłany: 2013-05-20, 10:51   odbierz piriva

odbierz piriva

kwiatek_83 
Nowy

Wysłany: 2013-05-20, 13:12   

Aznar33 napisał/a:
Jak lektura całego wątku nie pomogła, to może zlecisz komuś za rozsądne pieniądze wykonanie takiego systemu?

No nie tak że nic nie pomogła, może trochę źle się wyraziłem, ale nie chce popełnić jakiś podstawowych błędów i dlatego napisałem taki wątek ;)

PZDR

[ Dodano: 2013-05-20, 14:19 ]
art1234 napisał/a:
odbierz piriva

Już dawno odpisałem ;)

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2013-05-20, 13:59   

kwiatek_83 napisał/a:
nie chce popełnić jakiś podstawowych błędów i dlatego napisałem taki wątek ;)

Prosisz o bardzo dużo.
Jak zaprojektujesz system sam, przedstawisz projekt, wybierzesz elementy, podasz linki, to co innego.

Zlecenie budowy/projektu zaproponowałem, bo uważam, że to świetna alternatywa dla systemów kupnych. Ja się nie mogę podjąć ze względu na odległość, ale gdybym mieszkał bliżej, to z przyjemnością bym przyjechał, zobaczył teren, przedyskutował budżet i opcje z właścicielem. Nawet może za wykonanie bym się wziął (z wyłączeniem kopania dołu pod filtry ;) ).
W tej sprawie na Twoim miejscu napewno w pierwszej kolejności uderzyłbym z pytaniem do JarkaG, ale inni też pewnie mieliby coś ciekawego do zaoferowania.

Zawsze zachęcałem do wykonania filtra we własnym zakresie, ale prawda jest taka, że nie każdy ma do tego smykałkę. Jak ja coś projektuję, to najpierw robię to w teorii, a potem sprawdzam dostępność materiałów. Wynik końcowy często różni się bardzo od pierwszej wersji.

Zobacz tu:
http://forum.oczkowodne.n...sc&start=45#top

W bodajże trzecim poście jest opis systemu filtracyjnego. Ja zrobiłbym kilka rzeczy inaczej, ale jak wykonasz to jak Adacho, to będziesz mistrz.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu