Oczko kopane własno-nożnie łopatą i taczką w sumie z pół roku pracy od początku robót aż do finału.
Napełnione przed dwoma tygodniami. Długość około 9.5m, szer. 6m w najgłębszym miejscu około 1.3m.
Folia PCV 1.5mm zgrzewana, zbrojona włóknem szklanym pod spodem geowłóknina. Jest i mała kaskada z filtrem w zabudowanej beczce. 5 ton piaskowca do dekoracji.
Roślinki dopiero co posadzone a rybki będą… aż woda się odstoi.
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-07-02, 15:14
Ta czerwona wstążka to na uroki?
Nieźle, ale brakuje dużych roślin.
Czy półki masz zrobione tylko w jednej części stawu?
Na części zdjęć wygląda jakby w ogóle nie było półek.
Ciekawa jestem tego stawiku za rok
Fakt oczko spore i bardzo ładne . Ciekawie umiejscowione.
Musisz dosadzić roślin. W sumie to trochę płytkie jeżeli chcesz mieć ryby. Nie chciałeś mieć głębszego czy nie było takiej możliwości ?
_________________ Czym był by ogród ,bez oczka wodnego
Z przodu jest tylko 80-90 cm głębokości, półek faktycznie tam niema, jeszcze nie mam pomysłu co tam posadzić na dnie - wpływa tam strumyk z kaskady.
Półki są na głębokości około 40-45 cm od powierzchni i zaczynają się od zwężenia, idą po bokach prawie aż do końca oczka.
Kopać głębiej było trudno, doszedłem do 130 a na 120 już była woda.
Te wstążki dałem na pałki zanim się porządnie nie ukorzenią, przed tygodniem były posadzone a i tak już kilka ptaków je połamało przy próbach lądowania.
PS:
W sumie na dnie jest około 40 doniczek z roślinami na razie ich jeszcze nie widać bo są poprzycinane. Nie mam pojęcia i doświadczenia jak to się wszystko do jesieni rozrośnie, ten las przy oczku również sam sadziłem od małego, później było tego tyle drzewa, że musiałem bawić się w drwala.
Pas trawy wokół oczka ma tylko 15 cm, ten pod kamieniami ma 50-60cm szerokości ale to już mieszanka żwiru, piachu wiślanego, ziemi i odrobiny cementu w proporcjach 3+4+1 (ma to być podłoże pod mchy) dopiero dalej jest normalna ziemia pół na pół z piaskiem wiślanym.
A przycinać trawę będę
i tak prawdopodobnie w przyszłym roku wysieję tam mozgę czy jakieś inne dziadostwo, jeszcze nie mam pomysłu.
Rośliny są w doniczkach przy półce 15cm wystawałyby chyba ponad powierzchnię
Pozdrawiam.
Oczko fajne, kupa dobrej roboty i wielkie pole do popisu. Przy odpowiedniej obsadzie można uzyskać prawdziwy raj. Co do tego pasa trawy , to wg. mnie jeszcze go będziesz przeklinać.
Te pałki na środku przesunąłbym bliżej brzegu, bo aktualnie wygląda to dziwnie.
Z rybami się nie spiesz, uważam że przy 1, 30 spokojnie będą zimowały.
Czy sadziłeś tam jakiś lilie wodne, bo widzę chyba tylko grążel a takie oczko o kilka grzybieni aż się prosi.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Do roślin były dołączone karteczki (oby właściwe ) i wbrew temu co jest napisane w tym spisie szalej wsadziłem do donicy. O jego właściwościach czytałem już podczas sadzenia. Jak mi teraz powiecie, że ma z niej wyskoczyć do śmietnika nie ma sprawy.
W moim oczku na razie pływają tylko dwie osoki.
Pomógł: 26 razy Dołączył: 09 Mar 2010 Posty: 1341 Skąd: wlkp
Wysłany: 2010-07-06, 19:23
Witam
Piękne, duże oczko dużo dobrej pracy.
Wspaniale usytuowanie no i pole do popisu, jak rośliny rozbujają to będzie na co popatrzeć, no i namawiam do koi
_________________ ILUSION
oczko około 20m3
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum