Wysłany: 2011-06-09, 23:02 Pierwsze oczko z siatkobetonu 2011
Witam
Jutro zamierzam zacząć budowanie mojego oczka wodnego. Wykop zrobiłem już w tamtym roku ale nie wyrobiłem się z remontami i tak zostało do teraz. Niestety nie przypuszczałem, że wszystkie pułki się zawalą po zimie i teraz będą musiał poszerzyć oczko chyba, że jest inny sposób jak to naprawić.
Dodam, że teren piaskowy przy lesie.
Moje pytania:
1. Wieniec robimy na końcu i czy go kładziemy i oblepiamy zaprawą betonową czy go mocujemy do ziemi kotwami i robimy jakiś rowek w którym też zalejemy go betonem.
2. Przewody do pompy można położyć pod oczkiem?
3. Czy przed betonowaniem wyprowadzamy jakieś przewody do kaskady w ziemi pod oczkiem?
W wielu sklepach już nie sprowadzają tego asortymentu dlatego, że zmieniła sie technologia budowy i siatka rabitza jest już nie potrzebna dlatego jak ktoś ma opcję kupna to niech się pospieszy bo nie długo może już takiej siatki nie być w produkcji
Po wielu poszukiwaniach udało mi się kupić siatkę rabitza ba nawet kupiłem z przeceny po 1.7 zł za m2.
Wieniec został wylany dziś wstawię foto ale nadal czekam na pogodę do zrobienia reszty roboty z siatką rabitza i betonem.
Kupiłem też betoszczel do dolewania w czasie robienia betonu ale też na koniec pomaluje cale oczko tymi specyfikami z cersanitu, które tu na forum prezentowano.
Czy ten betoszczel jest dobry do tego?
Mając chwile w oczekiwaniu na pogodę troche rozglądałem się po necie za filtrami pompami itp. Wyliczyłem, że mój staw będzie miał pojemność 50.000 litrów i jak popatrzyłem na ceny filtrów do takiego oczka to w szoku byłem. Moje pytanie jest takie czy można samemu zrobić taki filtr, a jak tak to jak byście to rozwiązali w moim przypadku?
Ja myślałem nad czymś takim, żeby zrobić kaskadę i woda spływająca z kaskady by wpadała do takiego mniejszego zbiornika z dużą ilością roślin, a następnie do oczka. problem w tym, że tam przed tą kaskądą nie będzie można za dużo miejsca zrobić no powiedzmy do jakiegoś metra no i na długość tak jak oczko będzie.
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2011-07-21, 16:46
Witaj, żeby woda zanim wpłynie do oczka przepływała przez zbiornik z dużą ilością roślin to pomysł bardzo dobry bo gwarantujesz sobie super filtrację. Ale żeby to filtrowanie się odbywało w sposób właściwy i skuteczny, woda powinna przepływać bardzo, bardzo wolniutko i leniwie. Zatem intensywny chlust z kaskady raczej odpada. Kaskada swoja drogą - jeśli bardzo chcesz, a taki zbiornik - swoją. Jedyne połączenie jakie widzę to z takiego zbiornika woda może wpływać do strumyka-który również lubi leniwy nurt. JA tak mam ale i sporo osób tutaj i yo zdaje egzamin.
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Witaj, żeby woda zanim wpłynie do oczka przepływała przez zbiornik z dużą ilością roślin to pomysł bardzo dobry bo gwarantujesz sobie super filtrację. Ale żeby to filtrowanie się odbywało w sposób właściwy i skuteczny, woda powinna przepływać bardzo, bardzo wolniutko i leniwie. Zatem intensywny chlust z kaskady raczej odpada. Kaskada swoja drogą - jeśli bardzo chcesz, a taki zbiornik - swoją. Jedyne połączenie jakie widzę to z takiego zbiornika woda może wpływać do strumyka-który również lubi leniwy nurt. JA tak mam ale i sporo osób tutaj i yo zdaje egzamin.
Rozumiem tylko jest 2 aspekty.
1. Jeżeli będzie oddzielnie na kaskadę i oddzielnie na filtr to zwiększają się koszta.
2. Czy w moim przypadku da się tu zrobić taki filtr naturalny?
Czy oczko po jakimś czasie stanie się samo wystarczalne odnośnie filtracji naturalnej.
Przeglądałem na forum rożne opisy i foto z filtrami ale według mnie to nie do tego powinno się zmierzać. Przykładowo gość sobie zrobił mega filtry i wszystko stoi gdzieś z boku i niszczy tą naturalną cechę oczka.
Ja bym chciał zrobić takie oczko, które było by w miare samowystarczalne ewentualnie takie filtry, które nie będą burzyły cech oczka
Wysłany: 2011-07-24, 22:25
Pawelrad, czy mówiąc o większych kosztach miałeś na myśli dodatkową pompę ?
Niekoniecznie.
W tej chwili u mnie chodzi jedna pompa zasilająca aż 3 miejsca.
Filtr kubełkowy a z niego rurą na kaskadę 2. filtr k-g a zniego strumień do oczka 3. kasta z kosaccami a z niej strumyk do oczka. Pompa nie jest wielka 2500l/h ale i moje oczko niewielkie. Analogicznie u Ciebie może być tak samo. Na szczęście ani filtry ani strumyki nie potrzebują siły wodospadu, więc to wszystko gra jak należy.
Pawelrad, czy mówiąc o większych kosztach miałeś na myśli dodatkową pompę ?
Niekoniecznie.
W tej chwili u mnie chodzi jedna pompa zasilająca aż 3 miejsca.
Filtr kubełkowy a z niego rurą na kaskadę 2. filtr k-g a zniego strumień do oczka 3. kasta z kosaccami a z niej strumyk do oczka. Pompa nie jest wielka 2500l/h ale i moje oczko niewielkie. Analogicznie u Ciebie może być tak samo. Na szczęście ani filtry ani strumyki nie potrzebują siły wodospadu, więc to wszystko gra jak należy.
Ewa chodziło mi, że 2 razy pompa czyli 2 razy prąd. jak wiemy prąd z roku na rok jest coraz droższy i to co 5-8 lat temu było groszowe dziś nie jest już takie. Jakoś nie bardzo mi się widzi płacić po 100 zl miesięcznie za prąd
Chce żeby to było jak najbardziej naturalne oczko.
Teraz czekam na pogodę żeby dokończyć wykop i zalewać bo tego oczka nie dam rady zrobić do listopada jak tak dalej będzie padało hehe
Mam 150 metrów siatki rabitza jak myślicie wystarczy na 2 warstwy? Jedne koło będzie na 1.6 metra głębokość a drugie na 2 m. mam problem, żeby dokupić kurde. Może ktoś zna jakiś sklep producent, żeby zamówić.
Wysłany: 2011-07-26, 12:52
Rozumiem zatem, ze zrozumiałeś, że to może załatwić JEDNA pompa albo z oryginalnym trójnikiem albo z kombinowanym jak ja mam. Tez takie jakby trójniki używane w systemach nawodnień ogrodów ( koszt 2,50 za sztukę) .
Zarówno ten system jak też różnorakie filtry czy to w kastach czy kubełkach, czy przelewowe, czy ciśnieniowe nie stoją w ogóle na przeszkodzie, żeby oczko było naturalistyczne. Dla mnie naturalistyczne oczko to takie , którego brzeg perfekcyjnie naśladuje naturę, rośnie w nim niezliczona ilość roślin posadzonych również w sposób naturalny czyli nie wystają doniczki i inne sztuczności.
A cała ta filtracja jednak jest potrzebna, bo naturalistyczne to ono może być tylko z wyglądu. Bo czy ktoś widział naturalistyczne oczko w wylewce betonowej , ze stale przyrastającą liczbą ryb, które nie migrują tylko siedzą na miejscu, jedzą sztuczny pokarm i w tym betonie mają też wc ?) Do którego dolewamy kranówy jak nam latem wyparuje ?
Bajbas [Usunięty]
Wysłany: 2011-07-26, 14:48
pawelrad napisał/a:
Czy ten betoszczel jest dobry do tego?
tego nikt nie wie oprócz tych, którzy testowali w laboratorium ten preparat. Pewnie tak, jeśli trzyma parametrów przy jakich go dopuszczono (dostał atest) na rynek. Ja dałem tylko dodatek do betonu, mimo, że skorupa ma tylko 3 cm to beton trzymał wodę. Te dodatki powodują "chemiczne zamknięcie porów" - tak ujmując bardzo prymitywnie. Być może dodatkowe malowanie coś da, być może nie, bo to zależy czy ta powłoka, którą stworzysz, a która też musi wejść w reakcję z betonem, będzie mogła wejść, skoro wcześniej dałeś uszczelniacz do wody do betonu. Tego to mtu nikt na forum nie będzie wiedział bo to jest chemia budowlana z wyższej półki. Ale pewnie jak pomalujesz to krzywdy mu nie zrobisz.
Pozdr, Bajbas
Dziś rozpocząłem kopanie- a raczej rozkopywanie tego co już jest ale tak na gotowo pod siatkę i betonik. Niestety jednej osobie to ciężko idzie, dziś udało się w 4h wykopać w tej szerszej części wszystko ale jeszcze zostało do wykopania w drugiej części, a tam troche więcej towaru będzie ale mam jutro mieć pomocnika.
Jak czytałem, że ktoś kopał takiej wielkości staw tydzień to byłem w szoku. Z mojego doświadczenia to 2 osoby powinny wykopać to na gotowo w 2 dni a, nawet w jeden tylko tak z 12h.
Widziałem różne metody kopania. Jak ktoś ma dostęp do taśmociągu to też dobry patent ile lżej idzie kopanie bo tylko się rzuca na taśmę, a nie do góry. Dobry może być taki ślimak do zboża chodź nie wiem czy nie będzie się zapychał. Co do tradycyjnych metod to najlepsza jest tak, że kładziemy deskę i wywozimy taczką tylko to trzeba mieć duże oczko do tego. W mniejszym to polecam taki sposób, żeby kopać w 2 osoby jeżeli będziemy już schodzić w dól to z boku będzie nam rosła góra piasku czyli coraz wyżej musimy wywalać, a jak mamy kogoś do pomocy to jedna osoba formuje oczko i podrzuca piasek do takiego miejsca z, którego najlepiej wywalać i jest lżej i szybciej idzie. Ameryki nie odkryłem ale sprawdzona metoda.
Układanie siatki:
1. Czy dajecie 2 warstwy siatki czy 4 ? Czytałem, że ludzie dają po 4 ale to mega zwiększa koszty i nie wiem czy to aż tak pomorze.
2. Czy robicie kołkowanie czy inaczej na przykład dajecie siatkę do ocieplenia i chudziak beton tak by powstała powierzchnia? Czytałem o tym i sprawdziłem ceny siatki do ocieplenia na dziś to 2 zł za m2 niestety dokładamy 1 zł i mamy rabitza więc lipa szkoda kasy w moim przypadku.
3. Ile wam poszło cementu na taki staw i czy mniej więcej możecie określić ile pójdzie na mój. Wolę dokupić niż ma zostać potem z 10 worków.
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum