Wysłany: 2007-05-22, 12:31 Bajorko Domela i Marshi
Dziendobry. Po raz pierwszy witam wszystkich i chcialbym jednoczesnie zaprezentowac nasze bajorko. Jest to oczko eksperymentalne i jego podstawowym zadaniem jest dac nam doswiadczenie potrzebne do zbudowania(mam nadzieje juz wkrotce) duzo wiekszego. W ten sposob wymigalem sie od pewnych niedopracowan
Sadzawka wykopana jest na podlozu gliniastym, ma okolo 3000 litrow i wylozona jest folia z polichlorku vinylu 0.8mm. Jako podkladu uzylem zwyklego dywanu w kolorze fioletowym (jakby to mialo jakies znaczenie echh). Czesc nadwodna obmurowana jest przy pomocy kamienia przez tubylcow nazywanym yorkstone.
Pompa to jest Hozelock Cyprio Cascade o przeplywie 2000 lv 24 volt. Filtr tej samej firmy model ecocell 2200 lv.
Z roslin wprowadzile pare roznych gatunkow lilii oraz troche badylkow strefy granicznej. Mialem tez jakies rosliny glebinowe ale z uwagi na utrzymujaca sie od dluzszego czasu praktycznie zerowa przejrzystosc wody nie jestem pewien co tam jeszcze jest a czego nie ma.
Woda na szczescie wciaz czysta od zanieczyszczen biologicznych, ale ciagle walcze z bardzo wysokim PH (w granicach 10).Moze z powodu tego kamienia i surowego betonu ktory go wiaze.
Co do rybek to o ile dobrze pamietam (z ww powodu nie jestem pewny) mamy orfy koje shubunkiny i jakies zlote rybki.
Pomógł: 21 razy Dołączył: 15 Maj 2006 Posty: 2634 Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2007-05-22, 17:24
no nie jest tak żle żona pisala że stosowaliście somę jęczmienną i efekt by lepszy musisz na przyszość posadzic więcej roślin to podstawa czystej wody ,moim zdaniem jak będziesz robic oko to nie muruj kamieni tylko poukadaj lepszy efekt a i zawsze w razie dziury można szybciej zmienić folię ale to tylko moje zdanie
A te kamienie to jakiego rodzaju materiał? Może wapienny? Stąd by było wysokie pH... Kiedy powstało/jego wiek? Powodzenia w zdobywaniu wiedzy...
kamien uzyty to york stone - piaskowiec miekki. Wyglada, jak gdyby posiadal dodatki metaliczne. Mieni sie w sloncu. Efektowny ale niezbyt efektywny Prawdopodobnie albo on albo cement podnosi niebezpiecznie PH wody
Wysłany: 2007-05-22, 22:20
killer1558 napisał/a:
no nie jest tak żle żona pisala że stosowaliście somę jęczmienną i efekt by lepszy musisz na przyszość posadzic więcej roślin to podstawa czystej wody ,moim zdaniem jak będziesz robic oko to nie muruj kamieni tylko poukadaj lepszy efekt a i zawsze w razie dziury można szybciej zmienić folię ale to tylko moje zdanie
Oczywiscie przy stosowaniu slomy, PH wedlug skali mielismy prawie idealne Niestety Domel postanowil zrobic z oczka swinke doswiadczalna i zastapil slome torfem. Efekt? PH bliskie zaglady ryb.
Postaram sie w tym tygodniu namowic Domela do powrotu do starej dobrej marzanny
Pomógł: 6 razy Dołączył: 31 Maj 2006 Posty: 1329 Skąd: Tychy p.Moszna 2014
Wysłany: 2007-05-23, 13:00
Estetyczne, aczkolwiek wydaje mi się kanciate jakoweś
To duże zróbcie cobie w bardziej urozmaiconym kształcie. gdzieś czytałem że można np odwzorować w pomniejszonej skali wielkie jeziora Mazurskie
_________________ ...........\\\ ///
.........( @ @ )
--oOOo-(_)-oOOo----->
A multis animalibus decore vincimur
pozdrawiam Castleman
Po tak długim okresie nieobecności na forum powinienem chyba się znowu przywitać .
Rzeczywiście im dłużej się przyglądam tym bardziej kłuje mnie ten kwadratowy kształt. Poza tym rośliny z roku na rok rosną coraz gorzej i giną, znajduje puste doniczki. woda non stop zielona jak krew predatora. Tylko glony nitkowate dały spokój. Ale te dwa lata obserwacji dały mi trochę do myślenia i pod koniec wakacji zabieram się w końcu za budowę naturalnego, jak najbardziej nieregularnego,z plażą (dla żab) i PRZEMYŚLANEGO oczka. Już nie na otwartej przestrzeni z czego tylko glony się cieszą i z odpowiednią ilością miejsca na rośliny (zwłaszcza tego brakuje obecnemu oczku). A na razie spróbuje jutro troche porozsadzać rośliny bo zauważyłem że w koszach nie ma prawie wcale podłoża i pewnie dlatego padają.
A najwążniejsze czego się nauczyłem to nie walczyć z naturą tylko z nią współpracować.
Chemia i super duper pompy i filtry nie zaprowadzą równowagi jeśli samo oczko nie będzie jej w stanie uzyskać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum