Cześc! Nazywam się Łukasz. Zawsze moim marzenbiem było zbudowanie własnymi siłami oczka wodnego. Wcześniej nie mogłem tego zrealizowac bo nie miałem ogródka. teraz terenu mam bardzo dużo i zamierzam spełnic swoje marzenie. Liczę na waszą pomoc w budowaniu.
[ Dodano: 2010-08-01, 21:55 ]
Na początku mam kilka pytań podstawowych. Mam 2 miejsca które nadają sie na budowę oczka. jedno jest bardzo nasłonecznione natomiast drugie przez większosc dnia jest schowane w cieniu. Jutro zamieszcze fotki tego miejsca. i tu moje pytanie lepiej mocno nasłonecznione czy raczej w cieniu?? Planuje wymiary ok 5x4 lub 5x3
Musisz spędzić sporo czasu na forum i czerpać pełnymi garściami. Jest tu dosłownie wszystko. Czytaj oglądaj a jak czegoś nie ma na forum to pytaj.
Nikt Ci nie odmówi pomocy. Moje oko jest przez większość dnia w cieniu. Moje stare oko, Lilie i inne roślinki miały się dobrze i nie miałem zbytnich problemów z glonami mimo braku filtracji. Na słońcu będziesz miał większe problemy. Chyba nie jest to taki głęboki cień??
_________________ Pozdrawiam Artur!
Ostatnio zmieniony przez Artur 2010-08-01, 21:10, w całości zmieniany 1 raz
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-08-02, 09:43
miodek557 napisał/a:
Bardziej na słońcu w cieniu czy pół na pół??
[ Dodano: 2010-08-02, 10:37 ]
sorka ze takie głupie pytanie ale chce się ustrzec błędów więc pytam ekspertów
miodek557 pytałeś już wczoraj - myślisz, że dziś otrzymasz inną odpowiedź?
Wszystko zależy jaką roślinność planujesz w oczku.
Większość roślin lepiej rośnie w słońcu, są jednak takie jak czermień, która zdecydowanie lepiej rośnie w cieniu.
Najlepiej usytuowac oczko tak, aby było trochę słońca i trochę cienia, po za tym wysokie rośliny rozrastając się również dadzą cień.
Ze spokojem już mam wstępny projekt będę miał 2 półki i strefę głęboką ok 1 metr głębokości. oraz narazie miejsce na kaskade bo chyba w tym roku fundusze nie pozwolą na zakup pompy i gotowej formy. prawdopodobnie bedzie wymiar 4x3m
[ Dodano: 2010-08-02, 11:21 ]
Poszperałem po forum i pierwsza półka głębokośc 20 cm a druga 40. Myślę że to dobrze głębokości. Zobaczymy co z tego wyjdzie nie jestem jakimś super zdolnym ogrodnikiem ale jakoś z waszą pomocą i niewielkimi moimi umiejętnościami dam rade.:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum