Witam wszystkich oczkowiczow prezentuje wam moje 1 oczko ktore budowalem samodzielnie w miare mozliwosci finansowej oczko nie jest do konca wykonczkone brakuje pompy oraz filtra i kilka drobiazgow (kosmetyki) .... musze tylko wytrzasnac jakies fajne kamienie na kaskade chyba nie bede mial wyjscia ino kupic dalem narazie prowizorycznie piaskowce z ktorych chcialem zrobic kaskade ale po kontroli okazalo sie ze ten piaskowiec zabardzo brudzi wode...
Oczko zrobione jest z folii 0.3 mm izolacje zrobilem z welny mineralnej dodatkowej cienkiej folii oraz na sam koniec polozylem stare koce i narzuty ze wzgledu ze oczko jest bardzo blisko duzego swierka...Puki co posiadam 9 rybek w tym 7 karasi i 2 karpie koi chyba mowie chyba bo kupujac rybe bylem swiecie przekonany ze to karp ale babka w sklepie sprzedajac go mowi mi ze to karas a na czerwone karasie mowila ze to sa wlasnie karpie..taka moja historia...pozdrawiam
po kontroli okazalo sie ze ten piaskowiec zabardzo brudzi wode...
Dlaczego piaskowiec brudzi ci wodę?Ludzie mają z piaskowca kaskady,ja sam też miałem i nic nie odczułem aby brudził wodę,a można z niego zrobic fajne stopnie.Czy usypywałeś teraz ziemie na kaskadę i z czego masz zrobiony nasyp?Pytam,bo wiesz jak to jest,jak teraz usypywałeś,to masz dosyc stromą górkę i na pewno ci osiądzie.Samo oczko jak dla mnie ,oczywiście mam nadzieje,że będzie w nim dużo roślin.
Judym nie wiem dlaczego piasowiec brudzi mi wode wiesz przez polozeni9em ich wyciscilem je dosyc twarda szczotka po czym splukalem woda i zaczalem ukladac nastepnie robiac probe wezem zauwazylem ze z piaskowcow zaczyna cos splywac do wody moze to poprostu piasek
A nasyp mam zrobiony z darni i piasku . Roslinek chce dosyc duzo ale nie wiem dlaczego ostatnio kupione w zoologicznym roslinki zaczely przygniwac plywaja narazie luzno ale moze dzisiaj cos z tym zrobie...
jackon ryby wprowadzilem po chyba miesciacu jak woda sie odstala planktonu zadnego nie dawalem jeszcze o ile mozna go jeszcze dac a na roslinki tez nie mam za wiele pieniedzy puki co ale wszystko jest na dobrej drodze... pozdrawiam i dzieki za opinie......
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 11 Sie 2006 Posty: 736 Skąd: śląskie
Wysłany: 2008-04-25, 20:03
Jeśli chodzi o rośliny, to spróbuj spenetrować okoliczne leśne stawiki, rzeczki na pewno znajdziesz w tej chwili wiele roślin nadających się do oczka. Ja tak znalazłam kaczeńce, sitowie leśne, mannę mielec, bobowniczek nawet irysy, choć ich nie potrzebuję bo mam akurat w ogrodzie. Ale przyniosłam z ciekawości, czy się czymś różnią.W wielu takich zbiornikach na pewno rośnie tatarak bo to powszechna roślina, sitowie. Roślinki dobrze wypłucz(najlepiej prysznicem)a następnie na kilkanaście minut zamocz w rozpuszczonym nadmanganianie potasu w celu odkażenia.Ja tak zrobiłam w tym roku. Brałam wszystko co rosło w wodzie, a w miarę zakupu lepszych roślin lub innego ich pozyskiwania będę wyrzucać z oczka te inne, które zalicza się bardziej do wodnych chwastów niż roślin ozdobnych. Ale na razie czyszczą oczko. Dziś moja płytsza część oczka jest całkowicie przejrzysta do dna to jest na głębokość 70 cm. Mam nadzieję,że to tydzień roślin w oczku dał taki efekt. Chyba,że się mylę.
Wysłany: 2008-04-27, 12:11
Raczej o drugiej, bo turzyca to rodzaj trawy.A to pierwsze to chyba bobowniczek, zdjęcie trochę rozmazane.Zreszta są tu lepsi w rozpoznawaniu roślin, to albo potwierdzą,albo zaprzeczą
Zaniedlugo wstawie foty z przebudowana kaskada i funkcjonujaca :] oraz moimi roslinami:]
koczisss [Usunięty]
Wysłany: 2008-05-19, 20:27
dachasia napisał/a:
Raczej o drugiej, bo turzyca to rodzaj trawy.
Ja tylko w kwestii formalnej.
Turzyce to nie trawy, należą do innej rodziny niż trawy, a jest to rodzina ciborowate, czyli turzyce mają bliżej do cibory zmiennej, czyli naszych "papirusów", niż do traw, które należą do rodziny roślin należących do rzędu wiechlinowców.
Wysłany: 2008-05-19, 20:34
koczisss napisał/a:
Turzyce to nie trawy,
Masz rację. Mnie zmyliło to,że w jakiejś mieszance traw ( nasiona) miałam właśnie turzyce i dlatego moja uwaga - nie sprawdzona- bo byłam pewna,że to trawa,
Zle zrobiłes nie wyrywa jak coś rośnie w oczku.Bo możesz miec póżniej efekt i bedziesz miał dopiero satysfaksję ,jak to będzie wyglądac -- pozdrowienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum