Witam wszystkich jestem nowa zarówno na forum jak i w sprawie oczek, rybek i wszystkiego co sie z tym wiąże wiec każda uwaga mile widziana
od razu się przyznam ze jeszcze nie czytałam nic tylko zerknęłam o czym mogę poczytać w wolnym czasie.
rybek mam 2 mają po około 10-15cm cieżko je dopatrzeć w tej brudnej wodzie, i chyba są to KOI . niestety poprzedni własciciel zabrał 5 dużych pięknych KOI co miały po pół metra
A oto moje oczko ( w takim stanie je zastaliśmy jak kupiliśmy dom, tzn. dookoła folia była przykryta kamieniami ale zabrałam je na tą górke którą zrobiłam wczoraj )
spróbuj to wyczyscic bez spuszczania wody, lub wypompowania wody do innego zbiornika. woda wygląda dobrze wiec trzeba ja zostawić dla pozostałych ryb, nowa woda może doprowadzić do osłabienia ryb.
a może wlacz filtracje i poczekaj na wiosne.
dzięki, nie dodałam ze u nas wiosna już w pełni, tzn temperatura w dzien około 15stopni, tylko w nocy spada do zera, lepiej wyczyscic to bez spuszczania wody? chciałam przy okazji tego ciut przebudowac tzn. zrobić ten schodek żebym mogła poustawiac koszyczki z roślinami na płytkiej wodzie
czyli jeśli dam do wody jakis środek na algi to one znikną czy będe musiała je także wyłowić?? a jak by tak wyłowić rybki spuścic do połowy wyczyscić jak najwiecej i zalać reszte nową wodą? czy to nie przejdzie?
mam studnię głębinową czy taka woda sie nadaje w razie coś do napełnienia oczka?
chcę posadzic jakieś roslinki ale w sklepach stacjonarnych jeszcze nie widziałam nic
ja to bym chciała już a tu tyle do sezonu
chciałam przy okazji tego ciut przebudowac tzn. zrobić ten schodek żebym mogła poustawiac koszyczki z roślinami na płytkiej wodzie
a jak by tak wyłowić rybki spuścic do połowy wyczyscić jak najwiecej i zalać reszte nową wodą? czy to nie przejdzie?
no tez tak można, jednak ja bym tej wypompowanej wody nie marnowal, jeżeli jest taka możliwość.
martusiek85 napisał/a:
czyli jeśli dam do wody jakis środek na algi to one znikną czy będe musiała je także wyłowić??
chemia to ostateczność, ale to na pewno nie o tej porze roku i nie na takie glony i zgnite rosliny jakie sa teraz w oczku. wyłów i wytnij wszystko recznie.
martusiek85 napisał/a:
mam studnię głębinową czy taka woda sie nadaje w razie coś do napełnienia oczka?
sprawdz parametry wody w oczku i w studni, jeżeli sa podobne to ok.
zapytaj skąd woda była napuszczana do oczka.
martusiek85 napisał/a:
chcę posadzic jakieś roslinki ale w sklepach stacjonarnych jeszcze nie widziałam nic
ja to bym chciała już a tu tyle do sezonu
Pomógł: 60 razy Dołączył: 22 Wrz 2012 Posty: 1851 Skąd: Lasochów - woj. Św.
Wysłany: 2014-03-06, 14:29
Bardzo mi się to podoba. Woda nie jest wcale taka zła. Zacznę od początku więc trochę chaotycznie. Masz zamiar dokupić jeszcze jakieś ryby? Żeby wyczyścić najlepiej spuścić całą wodę, inaczej będzie trudniej, a i efekt gorszy. Ja w moim oczku jakieś 9 m.3 jak przebudowywałem zostawiłem niecałe 500l. starej wody, a reszta ze studni głębinowej. Ryby w ogóle tego nie odczuły. Myślę, że w Holandii jest cieplejszy klimat więc można by to już teraz zrobić. Półka na roślinki właśnie by się przydała. Są w nim jakieś lilie, jeżeli nie to przydałyby się do ocienienia tafli wody, mniej pożywki dla glonów .
martusiek85 napisał/a:
Czyli jeśli dam do wody jakiś środek na algi to one znikną czy będę musiała je także wyłowić?
No alg to w oczkach nie ma, są glony . Myślę, że przy takim stanie wody nie ma potrzeby dawać żadnych środków na glony, ewentualnie po przebudowie Tigera3. Widzę też na zdjęciach filtr g-k, który na pewno podczas sezonu świetnie czyści wodę.
martusiek85 napisał/a:
A jak by tak wyłowić rybki, spuścić do połowy wyczyścić jak najwięcej i zalać resztę nową wodą? Czy to nie przejdzie?
Jeżeli spuszczenie całej byłoby większym problemem, to może być. Jak usunie się szlam, oczyści folię to będzie dobrze, a jak trochę zostanie to tylko z korzyścią dla roślin. Co do roślin, to nie ma może tam u Was jakiś sklepów internetowych z roślinami wodnymi? Inaczej trudno dostać.
Czy mogłabyś może podać wymiary oczka - głębokość, szerokość, długość. Ewentualnie dla innych forumowiczów jaka jest w Twoim oczku filtracja. Przy przyszłych "robotach" dużo energii życzę .
Żeby wyczyścić najlepiej spuścić całą wodę, inaczej będzie trudniej, a i efekt gorszy. Ja w moim oczku jakieś 9 m.3 jak przebudowywałem zostawiłem niecałe 500l. starej wody, a reszta ze studni głębinowej. Ryby w ogóle tego nie odczuły. Myślę, że w Holandii jest cieplejszy klimat więc można by to już teraz zrobić. Półka na roślinki właśnie by się przydała. Są w nim jakieś lilie, jeżeli nie to przydałyby się do ocienienia tafli wody, mniej pożywki dla glonów . .
u nas zimy nie było ,klimat jest znacznie cieplejszy, zero śniegu woda nie zamarzła,
co do półki po głębszym przyjrzeniu się jest od strony pompy przez całą długość oczka tylko jest tak brudno tam ze jej nie widac no i sa tam kamienie
nie wiem czy są lilie, niewiele widac, wydaje mi się że rośliny są tylko w tym płytkim miejscu
a co do ocienienia oczka, pełne słonce jest tylko do godziny 13-14, potem oczko jest w cieniu
lasoch napisał/a:
Widzę też na zdjęciach filtr g-k, który na pewno podczas sezonu świetnie czyści wodę.
a czy ten pompe - filtr moge teraz już włączyć?
sklepy internetowe są znalazłąm dziś jeden który już ma większość roślin w sprzedaży
wymiary oczka : głębokość 1,5metra , długość 4m plus niecały metr ta płytka cześć która jest głęboka na ok20cm , a szerokość 3 metry
czester woda napełniana zawsze ze studni, pytałam poprzedniego własciciela
czy to może być wina wody ze robi sie taka paskudna?
to oczko nie wygląda źle widać że zadbane, roślin sporo. Zawsze staraj się nie wymieniać wody bo tracisz wtedy całą równowagę biologiczną i po takim zabiegu zaraz ci zzielenieje.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Ostatnio zmieniony przez Gosik 2014-03-07, 19:16, w całości zmieniany 1 raz
Witaj na forum Marta -
Mieszkasz w Holandii, więc wiosnę macie szybciej niż w Polsce. Prace oczkowe zacznij od zaraz.
Kupiłaś dom z oczkiem. Nie wiesz co masz w oczku, bo przykrywa wszystko muł.
Na Twoim miejscu, spuściłbym całą wodę i zaczął wiosenne prace oczkowe od czyszczenia oczka i poprawienia tego, co planujesz przy oczku zrobić.
Nie przejmuj się, że woda świeża zzielenieje. To normalne. Po krótkim czasie się wyklaruje. Nie wpuszczaj od razu do oczka więcej ryb, tylko te Twoje dwa maluchy.
Gdy rośliny ruszą pełną parą, Ty już będziesz miała wszystko posadzone i poukładane. Rośliny dobrze oczyszczają wodę.
martusiek85 napisał/a:
rybek mam 2 mają po około 10-15cm
Nie jest to kosmiczna ilość Jeśli wybudziły się już z zimowego snu i pływają po oczku, wyłów je do jakiejś wanny i włącz im napowietrzanie. Wannę przykryj przed kotami i żeby nie wyskoczyły.
martusiek85 napisał/a:
tak bedziemy jeszcze dokupywac koi i jeszcze taką rybę
Wstrzymaj się z zakupem do czasu, kiedy nowa woda zakwitnie i się wyklaruje. Wtedy dokup dwie rybki na początek i obserwuj czystość wody.
martusiek85 napisał/a:
po głębszym przyjrzeniu się jest od strony pompy przez całą długość oczka tylko jest tak brudno tam ze jej nie widac
Dlatego doradzam gruntowne czyszczenie oczka. Tak duża ilość mułu, nie wpływa dobrze na jakość wody. Pompę umieść 20cm nad dnem - żeby nie zaciągała mułu z dna.
martusiek85 napisał/a:
nie wiem czy są lilie, niewiele widac, wydaje mi się że rośliny są tylko w tym płytkim miejscu
Kolejny punkt,- nie wiesz co masz w oczku. Posadź tak, żeby wiedziałaś co masz i gdzie. zadbaj o odpowiednią głębokość dla roślin.
martusiek85 napisał/a:
a czy ten pompe - filtr moge teraz już włączyć?
Czy oprócz tego bagienka z roślinami, masz filtr ? przydałby się. Jeśli planujesz karpie i jesiotry, nie obędzie się bez filtracji i napowietrzania.
Jesiotry potrzebują mocno natlenionej wody.
Pompę włącz od razu po skończonych pracach z oczkiem. Powinna chodzić 24\dobę.
martusiek85 napisał/a:
czester woda napełniana zawsze ze studni, pytałam poprzedniego własciciela
czy to może być wina wody ze robi sie taka paskudna?
Na pewno nie.
Oczko bez ryb,lub z minimalną ich obsadą, obsadzone mocno roślinami, powinno samo w sobie mieć czystą wodę.
Kiedy wprowadzisz wodę w ruch i wyczyścisz dno - powinno być OK
Miłej pracy
dziękuję za wszystkie rady, z racji tego ze ja sie nie znam zrobie jak piszecie, w nastepny weekend spuscimy wode i zaczniemy czyszczenie
podpytałam co i gdzie kupic sasiada ma kilka oczek na swojej działce, może mi kiedyś pozwoli zrobić fotke to wrzucę
teściu ma fajne oczko z kaskadą, ale ja od samego poczatku powiedziałam ze dam rade bez jego pomocy tak wiec nawet nie pytam co i jak , ostatnio tylko pokręcił głową jak zobaczył jak moje oczko wyglada
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2014-03-07, 19:22
Witaj na forum . Oczko wygląda na całkiem zadbane. Rośliny dopiero ruszają. Jak będziesz spuszczała wodę, zadbaj również o rośliny, przekładając je do pojemnika z wodą.Na zdjęciach widać, że masz filtrację, sprawdź co znajduje się w tej drewnianej skrzyni, bo wychodzą z niej rury do oczka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum