wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: AurorA
2010-03-02, 16:55
oczko wodne-START!!!
Autor Wiadomość
mini 
Początkujący

Wysłany: 2010-03-01, 20:55   oczko wodne-START!!!

Witam,

Jestem tu nowa i mało ogólnie wiem o oczkach wodnych. Mam oczko, tyle że służyło ono bardziej do kąpieli ;) Kiedy przestawało być używane stawało się siedliskiem komarów i przedziwnych robaków. Szczególnie dręczyły nas komary. Lecz postanowiłam wraz z rodziną zacząć hodować tam rybki. Wymiary:5x3m, głębokość 50 cm. Moje pytanie to ja je przerobić aby mogło być domem ryb oraz czy koniecznie musi tam być jakiś napowietrzacz i filtr czy nie mogą tej roli pełnić rośliny.

zdjęcia robione dzisiaj(zapewniam, że na aparacie wyglądały pięknie)

proszę o pomoc i pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony przez JAREK G 2010-03-01, 22:41, w całości zmieniany 1 raz  

samuraj 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2010-03-01, 21:07   

mini napisał/a:
Wymiary:5x3m, głębokość 50 cm. Moje pytanie to ja je przerobić aby mogło być domem ryb oraz czy koniecznie musi tam być jakiś napowietrzacz i filtr czy nie mogą tej roli pełnić rośliny.

Rośliny jak najbardziej mogą pelnić rolę filtr ale należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach-- muszą być półki na rośliny ponieważ różne rośliny rosną na innych glębokościach , po za tym oczko musi osiągnąć równowagę biologiczną czyli po poglębieniu (50cm to stanowczo za mało) należy nasadzić rośliny i rozpocząc zarybianie od kilku karasi-- 4-5 sztuk , nie więcej

Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz :)

Vanka 
Przyjaciel forum

Pomogła: 85 razy
Wysłany: 2010-03-01, 21:07   

Przy tej wielkości wystarczyłoby pogłębić z zachowaniem stref na rośliny :)
Czy Twoje oczko jest czyms wyłożone?
Jeśli nie to wiesz juz zapewne, ze można wykorzystać folię do tego, aby woda nie uciekała.

Większość osób na forum powie Ci, że technika jest konieczna, ja takowej nie posiadam - na razie. Jeśli nie planujesz kaskad, strumieni i tym podobnych nie musisz mieć urządzeń technicznych pod warunkiem odpowiedniej głębokości dla oczka :)

mini 
Początkujący

Wysłany: 2010-03-01, 21:11   

samuraj napisał/a:
(50cm to stanowczo za mało)

mogę jeszcze z 10/20 cm dokopac(nie ja zatrudnie jakas kopare ;) )
tylko pytanie jakie rosliny polecacie i na jakich wysokosciach :)

[ Dodano: 2010-03-01, 21:15 ]
jaka to głębokość? oczko jest wyłożone folią. I tu jeszcze jedno pytanie. czy folia w lato szybko sie nagrzewa i czy to moze zaszkodzic rybom? (jakies 5 metrow od oczka jest orzech ale on malo daje cienia)

melek 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2010-03-01, 22:18   

O roślinach masz tutaj dużo http://forum.oczkowodne.net/viewforum.php?f=1

Na całej powierzchni dna nie musisz pogłębiać. Wystarczy ,że zrobisz taki spadek, strefę głęboką ,która będzie niezbędna rybkom do przeżycia w zimę. Ściany takiej strefy głębokiej dobrze jest zrobić pod kątem żeby nie było wrażenia "studni". A wymiary takiej strefy musisz sama dobrać żeby całość jakoś wyglądała.

Latem możesz wymusić ruch wody na powierzchni np. pompką czy napowietrzaczem i powinno być :good:

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2010-03-01, 22:47   

mini napisał/a:
jaka to głębokość? oczko jest wyłożone folią. I tu jeszcze jedno pytanie. czy folia w lato szybko sie nagrzewa i czy to moze zaszkodzic rybom?
Głębokość tak od 1m, a najlepiej jeszcze głębiej Co do foli to jak będzie to folia do oczek to rybą nic nie będzie
OGRÓD JARKA

mini 
Początkujący

Wysłany: 2010-03-02, 14:54   

ryby zimę będą spędzały w piwnicy.( pod moją opieką) Nie chciałabym go pogłębiać do i powyżej 1 metra tylko jak cos to nie duzo( juz tam 5 osob wpadło :) ) tylko ile połek da się tam zrobić? 1? 2?

JAREK G napisał/a:
Co do foli to jak będzie to folia do oczek to rybą nic nie będzie

a czym się różni folia od oczek od normalnej? wiem, że moja jest czarna, dosyc gruba i trwala
Jesli jest to folia do oczka to nie wiem czy wyłorzyć dno kamieniami czy zostawić tak po prostu :?:

mini 
Początkujący

Wysłany: 2010-03-03, 15:20   

Już wiem czym różni się folia do oczek od normalnej:) Przepraszam, że zadaje tak dużo pytań ale jestem początkująca(nigdy nie traktowałam poważnie mojego oczka)
Proszę o odpowiedzi na moje pytania :roll:

Jak będę miała więcej wolnego czasu to zrobię dużo zdjęć, może projekt oczka i wrzuce tutaj:)

ewa535 
Przyjaciel forum

Pomogła: 84 razy
Wysłany: 2010-03-03, 16:11   

mini napisał/a:
ryby zimę będą spędzały w piwnicy.( pod moją opieką) Nie chciałabym go pogłębiać do i powyżej 1 metra tylko jak cos to nie duzo( juz tam 5 osob wpadło :) ) tylko ile połek da się tam zrobić? 1? 2?

JAREK G napisał/a:
Co do foli to jak będzie to folia do oczek to rybą nic nie będzie

a czym się różni folia od oczek od normalnej? wiem, że moja jest czarna, dosyc gruba i trwala
Jesli jest to folia do oczka to nie wiem czy wyłorzyć dno kamieniami czy zostawić tak po prostu :?:

Witaj Mini !

nie wiem ile półek uda się u Ciebie zrobić , bo nie widać czy Twoje oczko ma skośne czy pionowe ściany.
Wiadomo ,ze ilość i szerokość półek uzależniona jest od tego - ile i jakich roslinek chcesz mieć w oczku. Na pewno miło jes mieć kaczeńce-one i jeszcze pare roslinek potrzebują płytkiej wody i dla nich wysoka półka. I na pewno zechcesz mieć lilie wodne -one potrzebują być niżej.
Uważam,ze powinnaś zacząć od poczytania Rosliny Wodne (na głownej stronie) . Wybierzesz roslinki jakie Ci sie podobają i przemyslisz sprawe półek. Druga sprawa to które brzego obsadzić? Musisz to zgrać z otaczajacymi oczko roślinami ( my tego jeszcze nie wiemy). Wiadomo,że wysokie pałki czy Kosaćce nie mogą zasłaniać niskich ładnych bylin , które masz przy oczku. NAjczytelniej te półki widać na zdjęciach naszego kolegi ( w Galerii oczek-Oczko Pawła z orzechem , na stronie 5)
http://forum.oczkowodne.n...=3132&start=60. Wprawdzie on ma oczko z siatkobetonu, ale to w tej chwili nieważne, a za to u niego dokładnie widać te półki .Przyjrzyj się jak on to sobie zaprojektował. Widzisz to usiebie ? Wyobraź sobie i już zmierzasz do sukcesu. Półki nie muszą być równo dookoła. Ale jeśli sie boisz o wpadki do wody to tez w pewnym ratują potencjalnego topielca, który zamiast zanurkować do 1,5 metra głową w dół, może zatrzyma sie na półce. ( Ja tak kiedyś sie zatrzymałam ;) )
Kwestia kamieni na dnie: raczej mile widziane na półkachg pomiędzy roślinami, żeby folia nie straszyła. Z dnem są różne szkoły. Ja staram się nie mieć tam nic, bo czasem trzeba stanąć na dnie i wtedy na kamyku ostrym? Szkoda ryzykować ,ze się uszkodzi folię.
Powodzenia, i pytaj smiało o wszystko.
Wszyscy tu jesteśmy chętni do odpowiedzi
Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody ;)
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !

mini 
Początkujący

Wysłany: 2010-03-03, 16:53   

Dzięki ewa535 twoje rady na pewno zostaną wykorzystane ;) teraz się trochę zastanowię i przemyślę z rodzina na jakie rośliny się decydujemy. Myślałam aby w pewnym miejscu pogłębić do max. 1 metra i tam posadzić roślinki, które rosną na niższych wysokościach
Tak przy okazji nie znacie jakichś programów komputerowych do projektowania oczek???

Pozdrawiam :pa:

ewa535 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2010-03-03, 17:40   

Nie znam takich programów , moze są...
Ale żaden program Ci nie pomoże jeśli sama nie wprowadzisz mu danych, chyba ,ze chodzi Ci o projekt jakikolwiek, oderwany od Twojej ogródkowej rzeczywistości.
NAjlepszy projekt stworzysz sobie sama jesli obejrzysz całą masę oczek w GAlerii i wybierzesz , które podoba Ci sie najbardziej- są tam również projekty
(chyba, że sama wiesz i masz to w głowie).
Swoją drogą to znam parę osób tu na forum , które od reki strzela Ci propozycje projektu, pod warunkiem że:
1.wstawisz jakieś zdjęcie ogrodu- co, gdzie rośnie wokół oczka , najlepiej chociaz troszke z góry
2. określisz czego oczekujesz
3. podasz przyblizone wymiary Twoich oczekiwań
Swoja drogą to najwięcej projektów popełnia Paweł Woynowski (taki ma nick takze) wystarczy ,ze przejrzysz wszystkie jego posty. Od projektów oczek, po kaskady,strumienie,filtry - wszystko co chcesz !

mini 
Początkujący

Wysłany: 2010-03-03, 19:58   

Niestety program nie będzie potrzebny, gdyż po dłuuuugiej naradzie rodzinnej stwierdziliśmy iż nasze oczko zostanie tylko w pewnym miejscu pogłębione oraz wyposażone (w miarę możliwości) w nawet szerokawe półki na rośliny. Teraz pozostało sporządzić listę rzeczy do kupienia, a gdy tylko zrobi się cieplej(przede wszystkim kiedy lód stopnieje) planowane jest rozpoczęcie obróbki oczka :)

ewa535 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2010-03-03, 20:11   

mini napisał/a:
Niestety program nie będzie potrzebny, gdyż po dłuuuugiej naradzie rodzinnej stwierdziliśmy iż nasze oczko zostanie tylko w pewnym miejscu pogłębione oraz wyposażone (w miarę możliwości) w nawet szerokawe półki na rośliny. Teraz pozostało sporządzić listę rzeczy do kupienia, a gdy tylko zrobi się cieplej(przede wszystkim kiedy lód stopnieje) planowane jest rozpoczęcie obróbki oczka :)

Rozumiem ,ze w tej niepogłębionej części, nie planujesz żadnych półek , a więc i roślin?
Expertem nie jestem, ale czytałam tu na forum, że takie płytkie oczka szybciej sie latem nagrzewają i co za tym idzie zielenieją. Do wiosny to chyba jednak sporo czasu jak za okno spojrzeć ;) może jeszcZe poczytaj forum, zanim ostatecznie weżmiecie łopaty ! NAjgorzej żałować czegoś , jak już sie człowiek natyra.

mini 
Początkujący

Wysłany: 2010-03-03, 20:57   

w tej niepogłębionej części będą jakieś rośłiny na 45-50 cm lecz nie wiem dokładnie. czy może być tam np.aurora? Wielka Rada Rodzinna(WRR) stwierdziła, że chyba jednak będzie trzeba zrobić kaskadę aby nie tylko rośliny pełniły wszystkie funkcje w oczku. Widziałam twoje oczko, Ewo 535 i chyba nasze będzie podobnie wyglądało więc liczę na twoje rady :)
(inaczej mówiąc twoje dzieło jest dla mnie wzorem :) )

ewa535 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2010-03-04, 00:15   

O to bardzo się cieszę! :)
Teraz to miłe wyzwanie Ci pomagać. Co tylko w mojej mocy +korekta kolegów , którzy są bardziej po fachu ;)

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu