Witam,
jestem nowym użytkownikiem niniejszego forum i pragnę wszystkich powitać.
Bardzo proszę o pomoc w wyborze pompy, filtra , lampy UV+ reszty potrzebnego sprzętu. Właścicielem oczka jestem 2 sezon i do tej pory służył mi poniższy zestaw - niestety nie wiem jakiej produkcji:
Muszę przyznać że wszystko funkcjonowało całkiem nieźle. Początkowo ryb miałem 5 a po tym jak sąsiad który likwidował swoje oczko dostarczył mi kolejne 5 to w sezonie jesiennym z 10 rybek zrobilo mi się okolo 40 sztuk narybku!!!
Niestety tuż przed zimą popsuły się lampa UV (początkowo wymieniłem żarnik jednak po tygodniu padła cała lampa) jak i filtr. Oczko które mam wygląda tak:
Pomógł: 38 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1414 Skąd: k. Bydgoszczy
Wysłany: 2012-03-19, 17:38
Filtr miałem taki sam - to Maxi z Aquaela i pewnie tylko dlatego dawał radę, że działała też lampa. Lampę łatwo naprawić - swoją już naprawiałem - podaj co konkretnie z nią się dzieje.
Żeby pomóc ci w dobraniu filtra musielibyśmy wiedzieć jaką masz pojemność oczka. Mi na oko wygląda na max 9 m3. Masz mało roślin więc filtr musi to zrekompensować.
dziękuję za info. A więc oczko wraz ze wszystkim dostałem " w spadku" po poprzednim właścicielu. Niestety nie wiem ile dokładnie jest m3 jest w oczku.
Filtr był podłączony poprzez otwór u góry i woda się wlewała do środku - były gąbki, mata kokosowa i jakieś takie okrągłe kulki. Jednak ma to już swoje lata i po jakimś miesiącu pracy wszystko było zasyfiałe. Do tego doszła wymiana filtra UV - było to dwa razy. Poprzedni przepalił żarnik a następnie przewody przy gnieździe. Zakupiłem nową lampę UV i to samo- przewody przy gnieździe przepalone po tygodniu. Na koniec rura mocująca pompę na dnie oczka wyłamała się wraz z gniazdem.
W związku z tym planuję zakup nowego zestawu i tu prośba o pomoc.No i ostatnie pytanie- czy taki zestaw musi chodzić non stop?Czy można go włączać wtedy jak mam niższa taryfę?
Pomógł: 38 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1414 Skąd: k. Bydgoszczy
Wysłany: 2012-03-19, 19:44
Podaj wymiary oczka i głębokość, to w przybliżony też sposób pomoże w dokładnym doradzeniu filtra. Ja osobiście proponuję zrobić filtr samodzielnie - poszukaj opisów w dziale technika. Wydasz niewiele, a efekt rewelacyjny. Lampa na pewno baaaardzo pomoże i też ją polecam. Na pewno musisz dosadzić roślin i to ile się da. Jeśli nie chcesz robić filtra samodzielnie to mamy tu sklep z takim sprzętem: http://sklep.oczkowodne.net/ Tu nie podejmuję się rad bo stronię od gotowych filtrów, szczególnie przy oczkach innych niż te najmniejsze.
Nie rozumiem o co chodzi z filtrem UV - co to w ogóle jest ? Nie rozumiem też o co chodzi z rurą mocującą pompę na dnie. Pompa powinna stać na dnie bez jakiegokolwiek mocowania, no chyba, że jest zamocowana do filtra. Dziwią mnie awarie lampy, ale na fotce widzę, że to jakaś chińszczyzna więc może niepotrzebnie. Gdzie była zainstalowana lampa na powierzchni czy pod wodą ?
ps. filtr musi chodzić non stop, lampa nie.
_________________ Pozdrawiam, Arek...
stay in green...
Ostatnio zmieniony przez ontario_ab 2012-03-19, 20:41, w całości zmieniany 1 raz
Witamy cię na forum,ale najlepiej jak byś się przedstawił-a'
a co do oczka to bardzo fajnie zamaskowane,ale tak jak pisał Arek
brak obsady roślin,które będą twoim podstawowym filtrem,
w dziale technicznym jest opis co można usunąć z filtra,
i zastosować nowe akcesoria
poz.Leszek
-------------
A więc posprawdzałem i filtr to niestety jakaś chińszczyzna. Co do instalacji to pompa leżała sobie na dnie i zasysała wodę- potem rurką do lampy UV która także leżała na dnie- a stamtąd do znajdującego się na zewnątrz filtra. Znalazłem kilka fotek które powinny nieco objaśnić:
Co do wymiarów to - 460x460x140, głębokość to w najgłębszym miejscu nieco ponad 1 m:
No i nie bardzo wiem co macie na myśli pisząc o roślinach ponieważ w oczku takowe się znajdują - spójrzcie na foto:
I nie bardzo wiem gdzie miałbym upchnąć kolejne.
Znalazłem zestaw na alledrogo który bardzo przypomina ten co miałem:
pozdrawiam,
Łukasz
Regulamin forum, - nie dajemy linków do alledrogo
Ostatnio zmieniony przez Vanka 2012-03-20, 19:08, w całości zmieniany 1 raz
Bardzo dziękuje za miłe komentarze. Niestety jestem nowicjuszem jeśli chodzi o oczko. Tzn. trochę już czytałem, wiem jakie są rodzaje glonów i jak próbować z nimi walczyć - testowałem u siebie ale jeśli chodzi o filtr, lampę i jak to dobrać do oczka, zainstalować- tu niestety liczę na waszą pomoc.
No i kolejne pytanie - ile ryb w takim oczku może pływać? chodzi mi o to jaka ilość jest odpowiednia - ponieważ mam 5 rybek większych i około 20 narybku (te malutkie rybki). Pod koniec zeszłego sezonu bardzo mi się ryby zaczęły rozmnażać - oddałem 2 słoiki znajomym - tak po 15 rybek i jeden do sklepu zoologicznego. Myślałem że po zimie większość nie przetrwa ale ze zdziwieniem - zważywszy na głębokość oczka odnotowałem że bardzo dużo narybku szczęśliwie przezimowało.
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2012-03-20, 18:47
Bardzo ładne oczko , jedno co razi po oczach to te barierki na mostku, są one wymagane ? zmniejszają bardzo oczko wizualnie. Brawa za świetną robotę.
Ilość ryb uzależniona jest od wielkości ryb, powierzchni oczka, rodzaju ryby i od filtracji. Potem można coś doradzać.
Ech..no właśnie działało...jakiś czas. Jak pisałem, wyżej "odziedziczyłem" oczko jaki i "instalację" do niego. Poprzedni właściciel powiedział mi "że tak ma być" więc niczego nie zmieniałem. Czas leciał, lampa UV się przepaliła bodajże 2 krotnie, potem kupiłem nową lampę i to samo.
Teraz planuję zakupić nowy zestaw i dlatego proszę Was o pomoc. Oczywiście z instrukcją jak to wszystko ładnie podłączyć.
Bardzo dziękuję za linki z informacjami. Muszę jeszcze sprawdzić ale coś mi się wydaję że będę miał problem- tzn miejsce pod filtr - poprzednio miałem filtr grawitacyjny i pod nie jest zrobione miejsce - obudowa z wylaną nalewką z cementu:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum