wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
matyg - moje oczko w planie
Autor Wiadomość
matyg1111 
Uczestnik

Wysłany: 2011-09-13, 16:01   

Witam
Dziękuję bardzo za wszystkie sugestie i dodaję więcej szczegułów.
Otóż mieszkam w Anglii (Cambs. od Cambridge) , więc z zimowaniem ryb problem znacznie mniejszy niż w kraju. Oczko to forma w kształcie trójkąta o gł. ok 50cm. Dokładnych wymiarów jeszcze nie mam poniewaz szukam dopiero. Najwiekszy problem jest z żoną która ogranicza rozmiary na koszt trawy :dupa: . Co do filtra to dam radę zamaskować nawet większy gdyż wzłuż płotu będzie grządka obłozona kłodami drewna więc mogę wkomponować go.
Coś dla wyobrazni:

i z większej perspektywy:

Mam taką fantazję , żeby wmontować filtr na grządcę która powstanie i puścić strumień wody do okrągłej dużej donicy drewnianej a z niej do oczka ( Wszyscy lubimy chlupot wody)
Pozdro.

Pawel Woynowski 
Moderator

Wysłany: 2011-09-14, 01:01   

Mam kilka pytań.
W drugą stronę możesz pokazać? Od strony domu, widok z drzwi na ogród, interesuje mnie widok całego ogrodu :) I jak to się ma do stron świata?
Dlaczego ma mieć kształt trójkąta?
Jakiej szerokości jest ten trawnik od chodniczka widocznego na drugim zdjęciu do ogrodzenia, w lewą stronę patrząc od strony fotografującego, a w zasadzie do tej grządki przy ogrodzieniu.

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2011-09-14, 07:48   

Chyba trochę za blisko domu chcesz wykopać to oczko. Moim zdaniem to nie najlepszy pomysł. Wodę należy trzymać od domu jak najdalej.

matyg1111 
Uczestnik

Wysłany: 2011-09-14, 11:11   

Trafna uwaga. Sugerowalem sie tym ze ta sciana jest nasloneczzniona niemal caly dzien. Za rada kolegi Pawla podesle foto calego ogrodu z wymiarami co pozwoli ocenic sytuacje. Dzieki b. za dotychczasowe sugestie. Powoli klaruje sie obraz wymazonego chlupiaczego mini oczka.
Pozdro :pa:

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2011-09-14, 14:23   

matyg1111 napisał/a:
Sugerowalem sie tym ze ta sciana jest nasloneczzniona niemal caly dzien.

Zacienienie jest dla oczka korzystniejsze niż nasłonecznienie.

Ile lat ma synek?

Pawel Woynowski 
Moderator

Wysłany: 2011-09-14, 23:39   

Dlaczego nie dobrze blisko domu, myślę że wręcz odwrotnie z zasady oczka projektuje się jak najbliżej domu ze względu na ich urok widoczny z okien i np. przy odpowiednio zaprojektowanym zbiorniku bliki odbite od tafli wody są widoczne wewnątrz pokoju np. na suficie. Szczególnie blisko domu robi się kaskadę której słyszalny plusk ma działanie kojące nasze nerwy. Oczywiście, nie mam na myśli Wodogrzomtów Mickewicza ;)

Z tym zacienieniem, to też bym raczej uważał. Rośliny wodne preferują pełne słońce. A oczko można zacienić grzybieniami, które świetnie w pełnym słońcu rosną, w cieniu marnieją i bardzo słabo kwitną.

Czekamy na te zdjęcia ogrodu. :)

matyg1111 
Uczestnik

Wysłany: 2011-09-15, 10:34   

Zdjecia beda wkrotce gdyz charakter pracy nie pozwala wracac do domu :yahoo: codziennie. Mam prosbe dla tych co moga poswiecic 5min. Ponizej wklejam link to aukcji , poprosze o opinie ktory filtr bedzie optymalny dla 1000l oczka. Mniemam ze powinien miec UV.

http://www.ebay.co.uk/sch...14&_sop=7&_sc=1

pozdro.

Pawel Woynowski 
Moderator

Wysłany: 2011-09-15, 13:11   

W zasadzie jedynie ten był by odpowiedni - http://www.ebay.co.uk/itm...a#ht_604wt_1140 Jest że tak powiem, najmniejszy z nich jeśli chodzi o wydajność. Do tego pompa o wydajności 1500 l/h, na takiej wysokości na jakiej będzie stał filtr. Producenci pomp podają maksymalną wydajność na przewyższeniu 0 m, czyli na wylocie z pompy, a z każdym 1 m przewyższenia pompy tracą na wydajności ok 1000 l/h. Ten filtr ma sterylizator UV o mocy 5W, która w zupełności wystarczy dla takiej pojemności oczka.

Jeśli kupujesz używany sprzęt, to sprawdź czas pracy żarnika UV. Znając producenta i symbol żarnika znajdziesz w sieci jego parametry techniczne. Mają one określony maksymalny efektywny czas pracy, po czym tracą swoje właściwości, mimo tego że nadal świecą. Osobiście po zakupie takiego sprzętu, kupił bym nowy żarnik, mam wtedy 100% gwarancję że sterylizator działa prawidłowo. Przy jego montażu należy unikać dotykania szkła żarnika palcami.

Pozostałe, to filtry do dużych oczek.

matyg1111 
Uczestnik

Wysłany: 2011-09-19, 14:08   

Niech Mod wytnie ostatnie posty dot planowania oczka i otoczenia i przeniesie moze w inne miejsce , poniewaz temat ten jest o filtrach i mniej wiecej wiem co mam kupic.
Kolezanki i kolegow prosze o propozycje. Sklaniam sie ku formie ze wzgledu na latwosc montazu , jednak nie wykluczam foli. Moze jakas kaskade? Obszar do dyspozycji j/w.
Dzieki

Gosik 
Przyjaciel forum
Polonistka Forum

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 2011-09-19, 21:51   

Nie rób głębokości 50 cm, bo później będziesz żałował, a i ryby ciężko zniosą zimę-nawet tę angielską. Zrób przynajmniej 70-80 cm. Co do kształtu-zrobiłabym łagodnie zaokrąglony na bokach prostokąt.

matyg1111 
Uczestnik

Wysłany: 2011-09-21, 13:23   

Trudno bedzie raczej dostac forme ktora spelni wymagania dlatego juz zaczynam myslec o folii. Co do ksztaltu to bedzie to raczej gruszka z plaskim jednym bokiem od strony plotu. Wyplycenie bedzie na wezszej stronie, a niecka od strony mieszkania. Tu pojawia sie problem zauwazony przez kol. anzar33''sasiedztwo mieszkania''. Czy stosowac cos na sciane typu szklo wodne itp od strony oczka ? Czego uzyc do utwardzenia brzegow a zarazem zamaskowania folii. Kiedys u rodzicow wylozylem duzymi wapieniami i wygl fajnie , ale widac jest zracy zielony kolor folii. Ponadto cokolwiek to bedzie powinno chronic wode przed wpadaniem trawy z kosiarki. Jak rozwiazaliscie to u siebie?
Wiem ze duzo pytam , ale macie doswiadczenie a ja troche czasu na planowanie i przemyslenia.
Pozdro.

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2011-09-21, 19:34   

Oczko o pojemności 1000l to namiastka. Będziesz w stanie zadowolić się namiastką? Ja w podobnej wielkości ogrodzie mam 5000l i chciałbym większe.

Jeśli pieniądze nie są poważnym ograniczeniem nie kupuj używanych filtrów. Szczególnie ciśnieniowych - mają wiele elementów, które się zużywają i które trzeba wymieniać. Uszczelki, żarniki, klamry zaciskowe itp. Filtry z definicji bardzo szybko się paskudzą... używane nie wyglądają ładnie.
Jeśli się zdecydujesz na filtr ciśnieniowy, to na pewno nie kupuj takiego, do którego czyszczenia trzeba przekładać rury. Jeśli już, to weź taki, który się czyści w prosty sposób (np przez przekręcenie pokrętła)

Nie buduj oczka przy domu, chyba że nie masz innego wyboru. Osłabisz fundamenty i zawsze będzie dodatkowo istniało ryzyko ich podmycia. Pęknie Ci rura i 1000l pójdzie w czasie krótszym niż 40min na zewnątrz. Z tego, co widzę, to masz podłogę "suspended" - woda pójdzie Ci pod nią i jak to potem będziesz suszył? Ile kosztuje Twój dom(pytanie retoryczne)?
Czy można to zrobić porządnie? Można, ale miejsca do kosztownych błędów masz tutaj sporo.
Wodę trzymaj daleko od domu

Pawle - dlaczego polecasz tak silną pompę? Przecież 1500l/h to przemieli mu oczko 36 razy na dobę.

Pawel Woynowski 
Moderator

Wysłany: 2011-09-21, 22:30   

Skoro planuje filtr i kaskadę to wydajność spadnie. 1500l/h to wcale nie tak dużo.Te 1500 l/h to na wylocie pompy na poziomie 0 m. Myślę że jak uzyska z niej ok 1000l/h w sumie na obu mediach, to będzie wszystko. A taka wydajności na kaskadzie to ciurkadełko, a nie kaskada gdzie woda pluszcze. Na kaskadę o wysokości 1,00m od lustra wody i szerokości na wylocie ok 30 cm, oraz odległości 3,5 m od pompy, 3500 l/h było za mało. Dopiero 7500 l/h powodowało prawidłową pracę kaskady. A to tylko kaskada, bez zasilania filtra.

matyg1111 
Uczestnik

Wysłany: 2011-09-22, 04:06   

Witam
Co do kaskady to tylko rozmyslania ,ale na takiej powierzchni bedzie raczej wygl tandetnie wiec jedyny plusk jaki musi byc bedzie nawylocie z filtra.
Anazar33 z ta odlegloscia to spory problem. Moge rozwiazac poniekad ryzyko zalania bo mam dreny polaczone ze studzienka wiec przy awarii woda mialaby ujcie. Ponadto jak wyzej pisalem oczko bedzie raczej foliowe. Jaki dystans od mieszkania min polecasz? Moge cos wkomponowac w ta przestrzen np. podescik drewniany badz kamienny murek okalajacy i przedluzyc grzadke przed domem na cala szerokosc.
Postronie przeciwnej jest spadek i mam furtke dla quadow wiec zablokuje sie sam.
Pozdro.
Ps.
Anazar33 Jakbys byl w okolicy Cambridge to zapraszam. :piwko:

Bajbas
[Usunięty]

Wysłany: 2011-09-22, 08:11   

Cytat:
Zacienienie jest dla oczka korzystniejsze niż nasłonecznienie.

zacienić można roślinami, a jak zacienisz zbyt mocno oko, bo pod jakąś ścianą, wtedy woda czysta, ale lilie :dupa: - w tym roku przeholowałem w tym kierunku i żal lilii :((
Pawel Woynowski napisał/a:
Myślę że jak uzyska z niej ok 1000l/h w sumie na obu mediach, to będzie wszystko. A taka wydajności na kaskadzie to ciurkadełko, a nie kaskada gdzie woda pluszcze.

ja mam 600 l/h i plusk słychać w domu na 1 piętrze - w nocy, przed zaśnięciem :)
Warunek trzeba zrobić takie mini przelewy by woda przelewała się do kolejnych zbiorniczków a nie spływała po kamieniach.
:piwko: Bajbas

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu