mam kilka pytań co do samodzielnego wykonania ściezki ogrodowej.
Z racji, że będę się pierwszy raz bawić w coś takiego postanowiłam liczyc na Wasze rady.
Ściezka ma byc betonowa, wylewana na formę (taka imitacja kamieni)
Długość około 25m szerokości nie więcej niż 50cm.
1. W jakich proporcjach wymieszac cement i z czym?
2. Czy na spód ściezki cos wysypywać?
3. Jak głeboko wkopać sie przed wylaniem form i ewentualnym utwardzeniem?
4. Czy ktoś słyszał lub robił kolorowy beton? Jakiego to rodzaju barwniki i gdzie je dostać?
5. Jak oszacować ilość cementu i innych materiałów do zakupienia.
A może ktoś z Was ma inne sparwdzone i ciekawe pomysły na ściezke ogrodową?
Myślałam jeszcze o podkładach kolejowych - ale podobno są śliskie po deszczach i łatwo stracic ząbki
Pomógł: 27 razy Dołączył: 13 Kwi 2009 Posty: 1169 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-08-18, 19:51
1/ kupić gotową wylewkę lub 1 do 3. 2/ piasek 3/wylewka min5 cm 4/są zapytaj w sklepie o specjalne barwniki 5/19 kg suchej wylewki , to 1mkw o gr 1 cm.
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-08-18, 21:11
można wylewkę jeśli Cię stać
1.cement z piachem i wodą - takie ciasto ma wyjść(i każdy mężczyzna wie jakie ) - no na czuja
2. jeśli dasz radę zrób formy najpierw, potem wyłóż agrowłókniną i dopiero układaj.
3.wkopujesz na tyle ile uważasz za słuszne.
4. są barwniki do tynków, które spoko można używać do cementu.
5. zapytaj fachowców - ja na 25 metrów dałabym ok 1 tony piachu, ok 4-5 toreb cementu i wody ile wejdzie.
Wysłany: 2009-08-19, 08:26
Van napisał/a:
1.cement z piachem i wodą - takie ciasto ma wyjść(i każdy mężczyzna wie jakie ) - no na czuja
Nie eksperymentuj. 1 część cementu i trzy piachu!Wodą lej do tego póki będzie się wchłaniała.Możesz dać cieńszą niż 5 cm warstwę wylewki, jeżeli będą tam chodzili tylko ludzie.Przez ok. tygodnia od zalania, utrzymuj całość w stanie wilgotnym / polewaj konewka/, ale przez pierwsze trzy dni zabezpiecz w razie intensywnych opadów deszczu / przykryj.Nie jestem murarzem, mam sklep z art dla zwierząt, ale po 179 próbie wiem na temat robienia wylewek wszystko. Techniczne dane o wylelewkach przepisałem z worka, których przed domem mam dwie palety.piach Do tony piachu, dodaj wg wzoru 333kg cementu, czyli ok7 worków50 kg cementu. Inaczej będzie to chodnik tylko dla mrówek i do pierwszej zimy.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 06 Sie 2009 Posty: 450 Skąd: Myślenice
Wysłany: 2009-08-19, 14:36
deelfino napisał/a:
Dziękuję za wszystkie rady - aą dla mnie bezcenne
A co myślicie o tzw. "chudzioku" (czy jak go tam zwał).... ?
O czym ??
a pod samochód to musisz przygotować podłoże (zebrać humus, wyrównać żwirem lub inną podsypką), upewnić sie że nie podchodzą tam jakieś wody gruntowe (jak są trzeba drenować) no i dać grubszą warstwe betonu.
A no i pamiętać o dylatacjach bo tu powierzchnia będzie na pewno większa
Wysłany: 2009-08-19, 15:28
Chodzi o chudy beton? Raczej nadaję się pod właściwą wylewkę. Absolutnie nie na podjazd samochodowy!
Bajbas [Usunięty]
Wysłany: 2009-08-19, 15:29
deelfino napisał/a:
Dziękuję za wszystkie rady - aą dla mnie bezcenne
oj bym dyskutował. Poczytaj w innych miejscach. NIe będę wskazywał placem, ale niektóre rady .....
Od siebie dodam, że ścieżka pod auto musi być szczególnie starannie wykonana. Wielokrotne jeżdżenie po jednej linii prowadzi do wciskania materiału w teren. Można się z tym pogodzić, można walczyć. Dylatacje koniecznie. Dobre zagęszczenie podłoża koniecznie. No i na końcu pytanie po co Ci beton. Skoro tak wąsko to podejrzewam, że obok tych miejsc będzie .. trawa? Ja mam np. cały podjazd do garażu zrobiony z kratownicy betonowej w którą jest wsiana trawa. Wygląda i zachowuje się jak trawnik a jeździć spokojnie też można.
Podsumowując, wszystko jest opisane w necie, w rożnych poradnikach, dobrze bym się najpierw rozejrzał a potem wybrał sposób robienia ścieżki.
Wysłany: 2009-08-19, 15:40
taniw napisał/a:
Chodzi o chudy beton? Raczej nadaję się pod właściwą wylewkę. Absolutnie nie na podjazd samochodowy!
Chudy beton doskonale nadaje sie pod każdą powieżchnię, doskonale można go zagęścić.
Bajbas [Usunięty]
Wysłany: 2009-08-19, 17:47
AurorA napisał/a:
omijaj z daleka te formy
słusznie bo to jest na ścieżke dla ludzi a nie dla aut. Nie ta grubość i życzę odśnieżania po tych chropowatościach.
alibaba napisał/a:
Chudy beton doskonale nadaje sie pod każdą powieżchnię, doskonale można go zagęścić.
nie ściemniaj, wszystko można zagęścić także ciasto domowe. Zagęszczanie to tylko jeden z elementów uzyskiwania mocnego betonu (dlatego jak czytam jak dodawać wody do mieszanki to mnie to raczej bawi, ale nie będzie do śmiechu temu co tak zrobi). Jednak "chudy" oznacza, że jest znacznie więcej niż w normalnym betonie piasku. Taki beton nie uzyska właściwej wytrzymałości bez względu jakbyś go zagęszczał. Chudy to się np. daje pod kostkę bauma, po wcześniejszym ubiciu podłoża, potem właśnie zagęszcza chudy beton, potem na to kostka bauma i to nie grubości 5 cm - jak ma być podjazd.
Bajbas
Wysłany: 2009-08-19, 18:58
Bajbas napisał/a:
AurorA napisał/a:
omijaj z daleka te formy
słusznie bo to jest na ścieżke dla ludzi a nie dla aut. Nie ta grubość i życzę odśnieżania po tych chropowatościach.
alibaba napisał/a:
nie ściemniaj, wszystko można zagęścić także ciasto domowe. Zagęszczanie to tylko jeden z elementów uzyskiwania mocnego betonu (dlatego jak czytam jak dodawać wody do mieszanki to mnie to raczej bawi, ale nie będzie do śmiechu temu co tak zrobi). Jednak "chudy" oznacza, że jest znacznie więcej niż w normalnym betonie piasku. Taki beton nie uzyska właściwej wytrzymałości bez względu jakbyś go zagęszczał. Chudy to się np. daje pod kostkę bauma, po wcześniejszym ubiciu podłoża, potem właśnie zagęszcza chudy beton, potem na to kostka bauma i to nie grubości 5 cm - jak ma być podjazd.
Bajbas
PS. Ludzie to forum ogrodnicze!
Kolego CZYTAJ ZE ROZUMIENIEM pisałem " POD" i jest stosowany "POD" kostke brukową, "POD" asfalty itp. NIE MOŻE BYĆ WARSTWĄ WIERZCHNIĄ !!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum