Pomógł: 21 razy Dołączył: 11 Sie 2007 Posty: 1522 Skąd: Radom
Wysłany: 2007-10-12, 17:48 lilia wodna w akwarium
na stronie naturaqua.fotolog.pl widzialem zdjęcie akwarium roślinnego.Mocnym punktem aranzacji jest lilia wodna/wg.autora nymphaea.sp. odmiana nieoznaczona/.tak mi się to spodobało,że wziałem młodą lilię z oczka i zrobiłem podobnie u siebie.efekt jest niesamowity,ale czy jest szansa na rozwój rośliny w czasie zimy?zbiornik nieogrzewany z kilkoma karasiami, oswietlenie mocne.druga sprawa to lotos tygrysi.Na ogól akwarysci robią wszystko aby utrzymac go w formie podwodnej,a ja chcialbym osiagnąć efekt odwrotny,zmusić roslinę do wytworzenia liści pływajacych,a może i do zakwitniecia.Zbiornik bez plastikowej pokrywy,oświetlenie podwieszone,można go oglądać od góry.
wojtas, poszukaj tematu o zimowaniu lilii tam ktos opisywał własnie o zimowaniu w cieplych warunkach, te lilie były bardzo słabe i chore a co najwazneijsze wlasnie nie chcialy rosnac
no ale biorac pod uwage to ze pewnie bedziesz chciał trzymac ją cały czas w akwa, to przy odpowiednim nawozeniu powinna rosnac, ale drugim czynnikiem moze byc tez wlasnie swiatło, czy lilia sie przystosuje do swiatła swietlowki
no i oczywiscie czy lilia nie bedzie za duza do akwarium
pozdrawiam Mateusz
_________________ pozdrawiam Mateusz Malum nullum est sine aliquo bono
Witam. Lilia z naszej strefy klimatycznej rośnie w cieplnym akwarium na początku intensywnie, ale po krótkim czasie pojawiają się problemy. Natomiast w akwarium zimnowodnym sytuacja jest inna. Roślina rośnie nieco lepiej, przy górnym oświetleniu. Problemem może być nawożenie. Lilie wymagają do dobrego wzrostu i kwitnienia bardzo żyznego podłoża. Rozwiązaniem może być uprawa rośliny nieco podobnej o nazwie Nuphar luteum. W akwarium wypuszcza tylko liście podwodne, salatowate, zebrane w rozetę. Nuphar ma mniejsze wymagania świetlne i pokarmowe. Przy oświetleniu krótszym niż 12h na dobę nie wytwarza liści pływających. Jest tolerancyjny w stosunku do temp. wody i pH.
Wysłany: 2007-10-13, 08:14
nuphar luteun.czyli grążel zółty uprawiałem kiedys z powodzeniem.Obecnie interesuja mnie liscie pływające.z uwagi na brak pokrywy wyglądałoby to bardzo dekoracyjnie,swiatło jest dobre,postaram się rozwiązać problem nawożenia.Może zastosowac specjalne podłoze dla roslin wodnych+nawóz pod korzenie+nawozy płynne.
A ja w akwa z ważkami mam grzybieńczyka.Na razie słabo rośnie,przypuszczam że problem tkwi w dotarciu światła głębiej bo nie puszczają liście limnobium
_________________ Pozdrawiam Sebastian
Wysłany: 2007-10-15, 06:40
zaobserwowalem,że w akwa lilia zaczyna zachowywac się jak grążel lub lotos tygrysi.zamiast pływających wytwarza liście podwodne.za słabe swiatło,za ubogie podłoże a może jedno i drugie?
A ja w akwa z ważkami mam grzybieńczyka.Na razie słabo rośnie,przypuszczam że problem tkwi w dotarciu światła głębiej bo nie puszczają liście limnobium
Nie jestem pewien - czy dobrze rozumiem twój post,
ale wygląda na to, że masz grzybieńczyka zanurzonego.
Jeśli tak to obniż poziom wody by wypłynęły liście i jak zacznie rosnąc możesz dolewać wody.
A może jest możliwość podniesienia rośliny z podłożem żeby zaczerpnęła światła?
_________________ Z wodniackim życzeniem "POWODZENIA"
Wysłany: 2007-10-15, 12:36 Re: lilia wodna w akwarium
wojtas napisał/a:
...a ja chcialbym osiagnąć efekt odwrotny,zmusić roslinę do wytworzenia liści pływajacych,a może i do zakwitniecia...
Mam w akwarium od kilku lat krajowego grzybieńczyka - dokładna miniaturka grzybienia, tylko inne kwiaty.
Latem rośnie bujnie, zimą pomału, ale nie zamiera.
I bywa, że zakwita.
Zbiornik ma 40 cm głębokości i ok. 5cm żwirku na dnie bez żadnego szczególnego podłoża,
ale z powodu rybek woda i podłoże są z pewnością żyzne.
_________________ Z wodniackim życzeniem "POWODZENIA"
Wysłany: 2007-10-15, 18:23
Tak jak u mnie .40cm.zwykły zwir,ostatnio wzbogacony kulkami nawozowymi filtus firmy MHK.Grzybieńczyk by mi się podobał,ale u nas ta roślina jest nie do zdobycia.
Grzybieńczyk by mi się podobał,ale u nas ta roślina jest nie do zdobycia.
To jeden z podstawowych gatunków oczkowych i stosunkowo łatwo go zdobyć - powinien go mieć każdy większy punkt z roślinami do oczka. Teraz można kupić taniej bo jest problem z zimowaniem.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
ale wygląda na to, że masz grzybieńczyka zanurzonego.
Dobrze zrozumiałeś W tym momencie listki mają około 8-9 cm do lustra wody,odsunąłem na bok limnobium.Teraz znacznie więcej światła dociera głębiej,zobaczymy czy to przyniesie jakiś efekt
_________________ Pozdrawiam Sebastian
druga sprawa to lotos tygrysi.Na ogól akwarysci robią wszystko aby utrzymac go w formie podwodnej,a ja chcialbym osiagnąć efekt odwrotny,zmusić roslinę do wytworzenia liści pływajacych,a może i do zakwitniecia.
W poznańskiej palmiarni mają lotosy z liśćmi pływającymi, wygląda to tak w akwarium:
I tak w "stawie" w budynku, lotos to te mniejsze liście bardziej z prawej:
Tu z lewej
Z tego co pamiętam to lotos wypuszcza liście pływające jak ma mniej światła, akwaryści zawsze odcinają liście pływające, może też ma wpływ na ich wypuszczanie zostawianie korzeni nie przyciętych? Większe liście pływające lotosu bardzo fajnie wyglądają, mają ząbkowane krawędzie
Wysłany: 2007-10-22, 11:00
Zdjęcia piękne.Dziękuję.Właśnie taki efekt chciałbym osiągnąć .oczywiście w miniaturze.Na razie eksperymetuję ze wzbogaceniem podłoza i ograniczeniem swiatła sztucznego.może rośliny pójdą ku powierzchni?
Wysłany: 2007-10-24, 09:38
A moze ktoś jeszcze ma jakieś ciekawe doswiadczenia z uprawą lotosa tygrysiego?coraz bardziej podoba mi się ta roślina.Przegladając stare numery Naszego Akwarium natknąłem się nawet na wzmiankę o uprawie tej rośliny w oczku wodnym.Czy ktoś tego próbował?Jednak znając wymagania cieplne tej rośliny wydaje mi się,ze to byłoby mozliwe jedynie w najcieplejszym okresie upalnego lata.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum