Wysłany: 2014-06-01, 17:40 Wodny świat Pielgrzyma
Za namową pewnej miłej osoby historia powstawania betonowego strumyka(nie którzy twierdzą że to cała rzeka ) ,który kończy w oczku z folii.Musze dodać że pierwszy raz betonowałem akwen,bez żadnego doświadczenia czy odgapiania.Wymysliłem sobie w zeszłym roku,cały system wodny-źródełko,szeroki wolno płynący strumień-dzielony na dwa akweny i oczywiście małe bagienko,kaskada,wąski szybko płynący strumyk i prowizoryczne oczko(tymczasowo). Nachylenie terenu same podpowiedziało taki pomysł.Duży strumień wyłożyłem najpierw folią by zorientować się jaki poziom ma lustro wody i gdzie podwyższyć wały....tak przetrwał rok dając radość tym co skaczą i pełzają,drepczą i fruwają.
I jedna filozofia-jak najbardziej naturalny(podobno nature najtrudniej naśladować.......ale gdy pozwolisz jej działać to jest twoim sprzymierzeńcem ).....jeszcze jeden pomysł-pierwszy akwen dużego strumienia-letnie ogrodowe akwarium ryb dorzecza Amazonki,szkoda że w naszym klimacie to tylko trzy miechy,reszta wody należy do naszych małych rodzimych rybek,czyli różanki,słonecznice,cierniki,kiełbie,oczywiście najwięcej frajdy jest pozyskiwać to w terenie...takie botaniczno-zologiczne polowanko
Teraz spróbuje dodać fotki ,zaczynając od pierwszych prac.
Luty-pierwsze próby
Wysłany: 2014-06-02, 17:54
....ha do do RODOS mi jeszcze brakuje:),a mur pruski.........gratulacje dziadzia:)
[ Dodano: 2014-06-02, 21:12 ]
......pomimo nocnych przymrozków,owczy pęd nakazywał mi jak najszybszą realizację planów,zaczął powstawać próg kaskady.....a jak przestało mrozić zacząłem mozolnie zamazywać siatkę i nakładać grubszą warstwę betonu
[ Dodano: 2014-06-02, 21:18 ]
.............powoli ubywało mozolnej pracy,lecz z każdą godziną nabierałem doświadczenia jak utrzymać równą warstwę betonu
[ Dodano: 2014-06-02, 21:26 ]
Trapiły mnie dwa problemy(o tym forum nie miałem jeszcze pojęcia )-szczelność betonowej powłoki i wytrzymałość na nacisk wody,w paru miejscach zrobiła mi się "puszka" pomiędzy betonem a gruntem,więc wymyśliłem plany awaryjne......ale o tym next time.
Wysłany: 2014-06-05, 18:31
.....po wybetonowaniu całości ,nadszedł czas na próbę szczelności i wytrzymałości,porowatość betonu zniwelowałem półpłynnym klejem do płytek.Zapomniałem dodać że do betonu dodałem oprócz siatki włókno polipropylenowe.
Próba wodna wyszła pozytywnie,przecieki były tylko przy kamieniach na maksymalnym stanie wodnym,ale z tym poradziłem sobie szybko
[ Dodano: 2014-06-05, 19:37 ]
Rośliny jakie były pod ręką zaraz ,zasiedliłem bagienko,ale z poziomem lustra wody jeszcze było dużo prób..zalewania i odpompowywania wody ,zaklejania i uszczelniania.
Pomógł: 68 razy Dołączył: 14 Kwi 2009 Posty: 1871 Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-06-06, 07:00
Gratulacje Pielgrzym za kreatywność w rozwiązaniach technicznych.
Martwi mnie jedynie, co się stanie z tak długą i cienką skorupą w zimie.
Użytej przez Ciebie technologii nie bałbym się stosować dla głębokiego oczka, dodając dookoła wzmocnienie wieńcem w pobliżu poziomu gruntu. Ale na tak rozległej konstrukcji jak strumyk - nie zdziwiłbym się niestety, gdyby coś po zimie puściło.
Najwyżej zaznaczysz swój udział w odwiecznym cyklu pór roku, dokonując co rok rytualnego wiosennego lekkiego remontu (zalepianie rys)
Trochę fantazjowania: Chyba robiąc coś takiego puściłbym pod spodem środkiem strumyka solidną belkę/wieniec przejmującą naprężenia na długości strumienia i zrobiłbym dno na grubej podsypce z piasku, z jakimś drenażem dla uniknięcia zamarzania wody pod spodem.
Wysłany: 2014-06-06, 13:08
..dzięki wolanin za trafne uwagi,o dno się nie martwie,ale z górą masz racje w 100%.Zima i lód pokażą,jak co to domuruje wieniec i zawsze mogę dołożyć jeszcze jedną siatkę i warstwę betonu.....akurat to jest takie hobby że nie zrazi mnie nic ,a wręcz przeciwnie.Jak będę robił następny wezmę sobie twoje uwagi głeboko do serca-dzięki
Wysłany: 2014-06-07, 20:27
I zaczeła się najciekawsza praca -obsadzanie i maskowanie,na razie użyłem tego co mam pod ręką
..w głębi widać dalszą część strumyka i prowizoryczny stawek......jutro zrobię profesjonalną sesje zdjęciową ,to wrzucę więcej fotek
Wysłany: 2014-06-14, 06:47
......woda na dużym strumieniu się ustabilizowała,w akwenie przy źródełku zamieszkały małe rybki....pisze rybki bo po narybku trudno określić gatunek,jedne odłowiłem w stawie,drugie w rzece Sole-stawiam na klenie:).Bardzo fajnie rozmnożył mi się plankton,ale "szczepiłem"surową wode.Do drugiego akwenu na potoczku wpuściłem mieczyki -szt 3,okazuję się że ryby akwariowe są bardziej skryte jak dzikie,jednego mieczyka zaatakowała wielka pijawka,próbowałem ratować ściągając pijawkę,ale rybka była tak wycyckana że padła,......po nocy padniętej ryby już nie było-coś ją zjadło.
Do mnie zachodzą zaskrońce,polują na traszki i kijanki,nie ingeruje bo to sama natura.
[ Dodano: 2014-06-14, 08:00 ]
Oglądając Wasze piękne oczka natchneło mnie jeszcze bardziej i postanowiłem swoje powiększyć-będzie betonowe z szybą na na poziomie poniżej zamarzania wody-dodatkowo muszę wykonać wykop na obserwatorium.....jako zagorzały akwarysta wole patrzeć na ryby z boku.Pionierski zamysł....mysle że uda mi się to zrobić .
oto stan dzisiejszy,a to przyszłość-
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum