Napisałam taką długą wiadomość, a gdy nacisnęłam "wyślij" to wyskoczyło mi okienko do logowania i muszę pisać jeszcze raz, nie wiem co o tym myśleć
Tym razem nie mam siły pisać tak długiej wiadomości... A szkoda, bo tym razem nie będzie tak pięknie, zawsze tak mam, gdy dwa razy przychodzi mi pisać jedną wiadomość.
Ja mam oczko wodne od roku, na początku była to kałuża 100 litrów z kilkoma karasiami, 3 płotkami (nie ukrywam, to był błąd) wyłożona folią budowlaną, glony, smród i te sprawy. Z kilku karasi pozostała dwójka, samiec i samica (samica składała ikrę by ją zjeść, a samiec dostaje kropek na policzkach ). Każdą stratę ryby przeżywam może nie w takim stopniu jak np. kota, ale jednak. Jednak po miesiącu postanowiłam, że zrobię to porządnie. Wykopałam więc oczko (po trochu przez kilka dni, najgorsze wywożenie ziemi taczką, wszystko mnie od tego bolało Kupiłam folię, zalałam wodą... Jest to jakieś 5 metrów sześciennych wody. Wpuściłam tam moje karasie z płotkami (mimo, że odkąd mam kolorowe ryby to myślałam nad pozbyciem się płotek, ale nie mam serca, moje pierwsze ryby ). Nie mogłam już czekać bo trzymanie ich w wiadrze było gorsze od świeżej wody w oczku, mój pierwszy karaś zginął w nocy bo moje pojęcie o braku tlenu w takim wiaderku... Lepiej nie mówić. Potem kupiłam jednego karpia. Przyszła zima, napowietrzacz w ruch i ryby spokojnie przezimowały. Na wiosnę wykopałam niewielki filtr glebowo korzeniowy, zajęło mi to zaledwie kilka godzin bo szczęśliwie nie trzeba było wynosić ziemi, a usypywać ją na brzegach Po dopiero jakimś miesiącu gdy dostałam żwir na dzień dziecka (nietypowy prezent, ale dokładnie tego sobie życzyłam, jednak mam nietypowe zainteresowania w porównaniu do innych osób w moim wieku ), kupiłam folię więc podstawa filtra była już gotowa, potem dosadzenie roślin, kamienie wokół filtra i oczka... Niewielka pompka za 40 złotych daje radę, woda ślicznie, pomalutku płynie filtrem. Zanim zrobiłam filtr to woda była przejrzysta na około 5 centymetrów, glony szalały... Wiedziałam, że jak zrobię filtr to woda będzie czystsza, ale jakie było moje zdumienie jak po dwóch dniach mogłam oglądać szczeżuje na dnie oczka... Od tamtej pory woda jak łza, zużycie prądu to kilka złotych na miesiąc, bajka! Mam 15 lat, nie jestem typem złotej rączki i pracusia, ale jednak tak bardzo chciałam, że się udało Skoro ja dałam radę, to KAŻDY sobie da. Kupiłam 5 karpi i białego lina (zamiast niego miała być lilia, no ale "On jest taki pięknyyy, nie mogę go tu zostawić" haha), po niewielkim czasie zaczęły jeść z ręki, i karpie, i karasie, a nawet płotki i lin Koszt folii, żwiru i techniki do oczka to jakieś 500 złotych, ryby kosztowały mnie w sumie jakieś 120 złotych ale tego nie liczę. Polecam choćby te euro koi, jestem przywiązana do nich, każda ryba się nazywa, każda ma inny charakter, nie zamieniła bym je na żadne inne, to są moje piękne pupilki
Przepraszam, że się rozpisałam, ale chciałam każdego zachęcić, i pokazać, że niewielkim kosztem i trochę większym nakładem pracy można zrobić coś, co dodaje ogrodowi mnóstwo uroku, nawet posiadaczy niewielkich ogrodów bardzo gorąco zachęcam na choćby niewielki zbiornik, i choćby i tylko ze dwie ryby. Pieniądze na to sama zarobiłam, żeby nie było, że za pieniądze rodziców to sobie każdy może No i przy okazji polecam filtr glebowo korzeniowy, będziecie zdumieni jak kilka metrów strumyka obsadzonego roślinami, który sam w sobie jest piękny, może od razu pozbawić was problemu z glonami.
Przepraszam ponownie, że się rozpisałam, tak już mam Pewnie do tego straszny tutaj zrobiłam...
Tutaj oczko z tydzień po starcie filtra, na zdjęciu niestety nie da się pokazać czystości wody, musiała bym mieć lustrzankę z filtrem polaryzacyjnym
Ostatnio zmieniony przez Artur 2013-10-13, 18:27, w całości zmieniany 1 raz
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 18 Cze 2011 Posty: 2376 Skąd: woj. Lubelskie
Wysłany: 2013-10-14, 07:35
Oczko mini, ale daje dużo możliwości Nie żałuj roślin wokół oczka jak i w oczku..
Widzę, że rośnie grążel nie myślałaś o grzybieniach?
Witam na forum i pozdrawiam rówieśniczkę choć jestem ciut starsza
Rewi - nie starczyło mi bo kupiłam lina, a potem nie miałam gdzie kupić Na wiosnę będzie na pewno, koniecznie żółty Roślin mam więcej niż tu widoczne, wprawdzie teraz wycięte. Woda jest tak czysta, że oglądam żaby na dnie, a żab mam ponad 30 (tyle razem siedzialo na brzegu, rzucałam im dżdżownice, fajnie je łapią W oczku mam jeszcze kilka szczeżuji, kilka ślimaków wodnych (nie licząc ich młodych). Normalnie siedzą w filtrze, ale na zimę przeniosłam je do oczka żeby nie zamarzły. Nie liczę też larw ważek. No i mam małe traszki ale rzadko je widuję. Do oczka przylatują ptaki by się napić/wykąpać
Pomógł: 68 razy Dołączył: 14 Kwi 2009 Posty: 1871 Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-10-14, 08:47
Ania, podziwiam zapał, pracowitość (te m3 ziemi...) i rzeczowość (ten żwir na Dzień Dziecka..., filtr glebowo-korzeniowy...) i gratuluję efektów (ta czysta woda).
Tak trzymać
Haha, a co tam jakieś bluzki i inne sprawy jak mogę oszczędzić 200zl na żwir Mama tylko powiedziała "ale ma być ładne!". Ide porobić zdjęcia, jednak teraz nie jest tak ładnie bo wszędzie obok liście, zgrabię to i tak na następny dzień to samo.
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2013-10-14, 17:52
Witam nową oczkomaniaczkę, już ładnie oczko wygląda, a na wiosnę będzie jeszcze piękniej.Nic nie napisałaś ( albo ja niedowidzę ) ale nie wiem jaką głębokość ma oczko?
Oczko ma głębokość 130/135 cm.
Mam zdjęcia oczka (oczko teraz nie prezentuje się już tak ładnie wśród tych wszystkich liści i bez roślin), zrobiłam też okropnej jakości zdjęcia rybom, ale jak to zdjęcie wody - nic nie widać. + gratis zdjęcie marcinka który właśnie rozkwitł i widoku z tyłu ogrodu Wiem, widać wąż od pompki, normalnie jest schowany, jednak teraz go czyściłam i niebawem pompka do schowania i napowietrzacz w ruch.
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum