oczko ma 6lat. średnice około 3 m,głębokość 0,5m.tak wiec jest male.ryby oczywiście mam,karasie ozdobne ponad 20 sztuk.Oczko znajduje sie pod drzewami,dlatego jest problem z lisciami itp.praktycznie zawsze jest na dnie dość duzo mułu.widocznie to nie przeszkadza lilią,które czerpia sobie do woli składniki odżywcze,jesienią gdy czyszcze oczko całe dno pokryte jest korzeniami.czesto je przesadzam,nie mieszczą się w koszach więc jesienią przesadzilem je do skrzynki na warzywa,polowa i tak mi sie niezmiescila.gdy czyszcze jesienia oczko zawsze zostawiam troche osadu na dnie,ostanio jednak zrobiłem wyjatek i wyczyscilem cale dno z mulu i korzeni,moze będa rosły wolniej.w lecie musiałem raz w tygoniu wyciąc troche liści aby ryby miały swiatlo.w tym roku powiekszyłem oczko,jest to miejsce dla roslin wody plytkiej i bagiennej np.knieć,bobrek,czermień..w oczku sa tez traszki,żaby,sa równiez rzekotki ..... pozdrawiam..
a tak wygląda obecnie.
Ostatnio zmieniony przez samuraj 2009-04-29, 09:36, w całości zmieniany 1 raz
zgadza się jest płytkie,niechodzi tu o brak miejsca ale o fakt ze trudno wykopac głębokie oczko w miejscu gdzie jest pelno korzeni drzew.lilie dalem w prezencie koledze a ryby zimuję w piwnicy.w ty roku kupiłem sobie troche nowych roślin.nie znam nazw dwóch z nich...to te..pozdrawiam
wielkie dzięki AurorA.mam jeszcze skrzyp zimozielony,chyba tak sie nazywa.jest ciągle zielony szkoda że nie wiedzialem o tym forum wcześniej,nie popełniił bym tylu błedów.zakladajac oczko bylem zupełnie zielony na ten temat..mam jeszcze jedno pytanie;na jakiej glebokosci najlepiej rośnie rozpław sercowaty?ja mam okolo 20cm..pozdrawiam mariusz
Witam..Ostatnio trochę powiększyłem oczko,takie mini bagienko.posadziłem trochę nowych roślin.Mam pytanie;czy bobry u mnie nie sa posadzone na zbyt plytkiej wodzie,trochę sa wyblakłe.Nie wiem czy to jest przyczyną a moze zle podloże?Pozdrawiam
Jej, lilie w oczku naprawdę świetne, oddałbym wszystko żeby takie mieć u siebie albo chciałbym mieć takiego dobrego kumpla który oddaje tak cudne lilie
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum