Do mnie przyszło na początku tygodnia zamówione kłącze- ma z pól metra i grubość kciuka mnij więcej. nie mieści się w żadną doniczkę ani wiaderko, jeszcze go nie posadziłem na razie wrzuciłem do wody.
Jakiego podłoża użyć?
to tłumaczenie z niemieckiej strony:
Cytat:
Kultura: Tak szybko jak lotos światła i co najmniej 20 ° C ciepła woda, wzrost zaczyna. Die Temperatur sollte gleichbleibend sein, denn nur nach ca. 60 Wärmetagen über 20°C wird die Pflanze blühen. Temperatura powinna być stabilna, bo dopiero po około 60 dni ciepła powyżej 20 ° C, rośliny kwiat.
Die Wassertemperatur für das optimale Wachstum liegt bei ca. 20-27°C. Temperatura wody dla optymalnego wzrostu wynosi około 20-27 ° C. Sehr gute Erfahrungen habe ich mit kleinen Aquariumheizungen mit automatischer Regelung (ca. 50 Watt) gemacht. Bardzo dobre doświadczenia mam z małym akwarium grzejniki z automatyczną kontrolą (ok. 50 watów) wykonane.
Lokalizacja: Vollsonnig i zabezpieczone przed wiatrem. Na głębokości wody powinna być w naszym klimacie chłodnicy tylko 5-20 cm.
Podłoże: Naturalna substrat Nelumbo jest ciepłe błoto, ale jest również ogród ilasty gleby zmieszane z piaskiem w proporcji 70/30. Podłoże powinno być dodane do torfu pH w zakresie kwaśnym przenieść.
Azotu powinny zasadniczo tylko w formie nawozów mineralnych lub obornika zajezdni szyszki (np. SUBSTRAL "Osmocote" około 3-6 sztuk na roślinnych i sezonu) bezpośrednio na głębię gliny wciśnięty. Nie należy stosować nawozów organicznych.
Zakład w wiadrze z wodą tylko tyle, że zimą nie suche kłącza obecnie. Rośliny mogą być jasne lub ciemne na około 0-5 ° C overwinter. Ważną rzeczą jest: Zawsze utrzymywać nieco wilgotnym - nie pozwól suszenia!
zewnątrz: Nelumbo jest silny, choć niektóre zasady są przestrzegane. . Oznacza to, że ze strefy korzeniowej w pojemniku, aby chronić przed mrozem lub roślin w stawie tak, że cięcia co najmniej 30 cm wody jest.
A nie są to czasem dane dla odmian uprawianych w akwarystyce
nie - to strona o uprawie miskowo wiaderkowej
w Niemczech czy Anglii stosuje się specjalne grzałki doniczkowe które podgrzewają podłoże, u nas jeszcze tego niema , choć klienci się czasem pytają.
A co do akwarystyki to popularny akwariowy lotos to tropikalna lilia wodna Nymphaea lotus (grzybień egipski). Nie ma ona nic wspólnego z prawdziwymi lotosami (Nelumbo) które do akwarystyki się nie nadają.
co do podłoża to dam żyzne z kompostem- spodnia warstwa i warstwa w której będzie klacze z przewagą gliny (aby zakwitł przez 60 dni musi być min. 20 stopni - zobaczymy czy w naszym klimacie się uda- trzymać kciuki).
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
20*C bez podgrzewania to ja uzyskam w foliaku dopiero czerwiec,lipiec oczywiście jak będzie pogoda
Na tej stronce piszą aby podłoże miało 30 cm grubości
_________________ Pozdrawiam Sebastian
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Arek daj dość głęboką donice ,bo jak ja wyciągałem z miski to kłącze szło po dnie nie mając się gdzie ukorzeniać ,podłoża było w granicach 13-14 cm
W tej z uszami mam dokładnie 28cm podłoża,mam nadzieje że taka głębokość wystarczy
Cały czas mnie nurtuje poziom wody jaki trzeba utrzymywać dla lotosów
Jedne źródła podają błoto ,w botaniku w Krakowie ma gdzieś około 40 cm wody ,a w programie o lotosach na regionalnym chińczyki brodzili po pas w wodzie
_________________ Pozdrawiam Sebastian
Mi się wydaje że głębokość wody to pojęcie względne i nie jest on najważniejszy, skoro te z uprawy w wiadrach zakwitają przy minimalnym poziomie wody. Myślę, że ważniejsza jest stabilna i wysoka temperatura a co ważniejsze, długość dnia i światło w odpowiednim natężeniu, no i jakieś jedzonko w postaci nawozu dla roślinek....
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum