Witam. Oczko po przerobce, tegoroczne. Glebokosc ok 1m. Dlugosc ok 4 szerokosc 1,7m. Wykonane z kamieni piasku zwiru i ziemi.(celizna)
Rosliny:
sit
kaczeniec
lilia
rdestnica
palka
trzcina
zabience
i cos podwodnego chyba kabomba z akwa bo kiedys wrzucilem i teraz rosnie cos i wyglada wlasnie jak kabomba
moczarka kanadyjska
bedzie wiecej napewno
Ryby:
sumy karlowe
plotki
karasie ozdobne i dzikie
karp koi
Jak sa jakies pytania albo sugestie jestem otwarty:)
wiecej fotek pstrykne aparatem jak bedzie czystsza woda bo po deszczu jest nieciekawa..
Ostatnio zmieniony przez Piecyk99 2009-08-13, 20:01, w całości zmieniany 3 razy
dzis widzialem prawie dno, jest coraz lepiej:)
fotki byly robione pare dni temu..
Woda jest dosc czysta. Widac rano dno i sumy:)
Mam staly obieg wody. Na dobe ubedzie ok 10cm wody i tyle samo wplynie swiezej. Glonow nie ma przynajmniej:)
Witam
oczko ciekawe, jeśli ubywa Ci 5-10 cm wody to musisz mieć jakieś przecieki. U mnie w upalne dni ubywa max. 1 cm wody, a mam oczko z dużą strefą wody płytkiej i mocno się nagrzewa.
doszly nowe rosliny:
rzesa
skrzyp lesny
pistia
hiacynt
i dwie jakies nowe ale nazw nie znam
gdy bedzie lepsza pogoda zrobie foto
PS: pistia i hiacynt lubia slonce czy cien?
Nie widac mojego jesiotra od jakiegos czasu.. Ale nie wyplynal do gory brzuchem to mam nadzieje ze zyje. Mogly by go sumy zjesc?
Pomógł: 6 razy Dołączył: 31 Maj 2006 Posty: 1329 Skąd: Tychy p.Moszna 2014
Wysłany: 2009-08-14, 17:12
Witam serdecznie
Oczko wygląda ciekawie.
Mi się też ta uciekająca woda nie podoba.
Nie udałoby się połączyć na stałe jakoś z tą studnią?
Może jednak lepiej przebudować. W zimie będziesz miał problem...
_________________ ...........\\\ ///
.........( @ @ )
--oOOo-(_)-oOOo----->
A multis animalibus decore vincimur
pozdrawiam Castleman
Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 382 Skąd: Poznan-Rokietnica
Wysłany: 2009-08-14, 19:00
Piecyk99 napisał/a:
Na dobe ubedzie ok 10cm wody i tyle samo wplynie swiezej. Glonow nie ma przynajmniej:)
Po co dolewasz tą wode do naturalnego stawku przecież normalne jest ze jeżeli jest poziom wody przykładowo na 1m dolejesz 10cm to i tak woda zrowna sie do poziomu 1m ,wnioskując możesz wode lac a i tak rano bedzie stały poziom
dlaczego sie nie podoba? jak naturalne to naturalne:). nic nie bede przebudowywal. Juz mialem takie oczko pare lat i nie bylo zadnego problemu. w zimie jedynie trzeba wode dolewac co jakis czas. ryby zyly i funkcjonowaly normalnie.
minus ze trzeba dolewac, ale ja wode mam caly czas wiec to zaden problem.
plus to zero glonow staly obieg wody i czysta woda(po deszczu wyglada jak kaluza niestety)
dzis doszlo kilka nowych DZIKICH roslinek:)
nie ma stalego poziomu wody, jak nie bede dolewal to moze wyparowac cala. Dzis zauwazylem ze wody w ogole nie ubylo.. moze juz ziemia jest wystarczajaco nasiaknieta?:)
Mi nie przeszkadza jak sie woda leje:) tafla sie rusza, woda natlenia, rybki sie ciesza, leje sie przez strumyk z kamieni dodatkowo efekt:)
Czy Wy nie chcielibyscie, aby stara woda uciekala a na to miejsce wyplywala nowa, swieza?
W koncu kazdy chce miec oczko jak najbardziej zblizone do naturalnego..
Ostatnio zmieniony przez samuraj 2009-08-14, 21:03, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 13 razy Dołączył: 06 Sie 2009 Posty: 450 Skąd: Myślenice
Wysłany: 2009-08-14, 19:21
Ja myśle że jak ziemia nasączy sie wilgocią to ubytki spadną do akceptowalnego poziomu, ale na twoim miejscu założył bym jakiś zawór pływakowy na dolocie żeby nie musieć myśleć o dolewaniu.
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum