wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Bajorko Domela i Marshi
Autor Wiadomość
Domel 
Nowy

Wysłany: 2007-05-22, 12:31   Bajorko Domela i Marshi

Dziendobry. Po raz pierwszy witam wszystkich i chcialbym jednoczesnie zaprezentowac nasze bajorko. Jest to oczko eksperymentalne i jego podstawowym zadaniem jest dac nam doswiadczenie potrzebne do zbudowania(mam nadzieje juz wkrotce) duzo wiekszego. W ten sposob wymigalem sie od pewnych niedopracowan :hehe:

Sadzawka wykopana jest na podlozu gliniastym, ma okolo 3000 litrow i wylozona jest folia z polichlorku vinylu 0.8mm. Jako podkladu uzylem zwyklego dywanu w kolorze fioletowym (jakby to mialo jakies znaczenie echh). Czesc nadwodna obmurowana jest przy pomocy kamienia przez tubylcow nazywanym yorkstone.
Pompa to jest Hozelock Cyprio Cascade o przeplywie 2000 lv 24 volt. Filtr tej samej firmy model ecocell 2200 lv.
Z roslin wprowadzile pare roznych gatunkow lilii oraz troche badylkow strefy granicznej. Mialem tez jakies rosliny glebinowe ale z uwagi na utrzymujaca sie od dluzszego czasu praktycznie zerowa przejrzystosc wody nie jestem pewien co tam jeszcze jest a czego nie ma.
Woda na szczescie wciaz czysta od zanieczyszczen biologicznych, ale ciagle walcze z bardzo wysokim PH (w granicach 10).Moze z powodu tego kamienia i surowego betonu ktory go wiaze.
Co do rybek to o ile dobrze pamietam (z ww powodu nie jestem pewny) mamy orfy koje shubunkiny i jakies zlote rybki.

No to chyba wsio...

killer1558 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2007-05-22, 17:24   

no nie jest tak żle ;) żona pisala że stosowaliście somę jęczmienną i efekt by lepszy musisz na przyszość posadzic więcej roślin to podstawa czystej wody ,moim zdaniem jak będziesz robic oko to nie muruj kamieni tylko poukadaj lepszy efekt a i zawsze w razie dziury można szybciej zmienić folię ale to tylko moje zdanie :P

Makrofotografia

jakja 
Entuzjasta
Na razie bez oczka

Wysłany: 2007-05-22, 18:17   

A te kamienie to jakiego rodzaju materiał? Może wapienny? Stąd by było wysokie pH... Kiedy powstało/jego wiek? Powodzenia w zdobywaniu wiedzy...

Domel 
Nowy

Wysłany: 2007-05-22, 22:15   

jakja napisał/a:
A te kamienie to jakiego rodzaju materiał? Może wapienny? Stąd by było wysokie pH... Kiedy powstało/jego wiek? Powodzenia w zdobywaniu wiedzy...

kamien uzyty to york stone - piaskowiec miekki. Wyglada, jak gdyby posiadal dodatki metaliczne. Mieni sie w sloncu. Efektowny ale niezbyt efektywny :) Prawdopodobnie albo on albo cement podnosi niebezpiecznie PH wody :(

marsha 
Początkujący

Wysłany: 2007-05-22, 22:20   

killer1558 napisał/a:
no nie jest tak żle ;) żona pisala że stosowaliście somę jęczmienną i efekt by lepszy musisz na przyszość posadzic więcej roślin to podstawa czystej wody ,moim zdaniem jak będziesz robic oko to nie muruj kamieni tylko poukadaj lepszy efekt a i zawsze w razie dziury można szybciej zmienić folię ale to tylko moje zdanie :P

Oczywiscie przy stosowaniu slomy, PH wedlug skali mielismy prawie idealne :( Niestety Domel postanowil zrobic z oczka swinke doswiadczalna i zastapil slome torfem. Efekt? PH bliskie zaglady ryb.
Postaram sie w tym tygodniu namowic Domela do powrotu do starej dobrej marzanny :)

killer1558 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2007-05-22, 22:35   

to życzę powodzenia i niech chłop słucha w końcu żony :P :hehe: dodajcie roślinki na pewno pomogą

Makrofotografia

castleman 
Oczkomaniak

Wysłany: 2007-05-23, 13:00   

Estetyczne, aczkolwiek wydaje mi się kanciate jakoweś ;)
To duże zróbcie cobie w bardziej urozmaiconym kształcie. gdzieś czytałem że można np odwzorować w pomniejszonej skali wielkie jeziora Mazurskie :-D
A multis animalibus decore vincimur
pozdrawiam Castleman

Domel 
Nowy

Wysłany: 2009-04-17, 00:56   

Po tak długim okresie nieobecności na forum powinienem chyba się znowu przywitać :) .
Rzeczywiście im dłużej się przyglądam tym bardziej kłuje mnie ten kwadratowy kształt. Poza tym rośliny z roku na rok rosną coraz gorzej i giną, znajduje puste doniczki. woda non stop zielona jak krew predatora. Tylko glony nitkowate dały spokój. Ale te dwa lata obserwacji dały mi trochę do myślenia i pod koniec wakacji zabieram się w końcu za budowę naturalnego, jak najbardziej nieregularnego,z plażą (dla żab) i PRZEMYŚLANEGO oczka. Już nie na otwartej przestrzeni z czego tylko glony się cieszą i z odpowiednią ilością miejsca na rośliny (zwłaszcza tego brakuje obecnemu oczku). A na razie spróbuje jutro troche porozsadzać rośliny bo zauważyłem że w koszach nie ma prawie wcale podłoża i pewnie dlatego padają.
A najwążniejsze czego się nauczyłem to nie walczyć z naturą tylko z nią współpracować.
Chemia i super duper pompy i filtry nie zaprowadzą równowagi jeśli samo oczko nie będzie jej w stanie uzyskać.

Pozdrawiam wszystkich oczkomaniaków.

Pawel Woynowski 
Moderator

Wysłany: 2011-03-25, 17:08   

Domel wrzucił byś kilka zdjęć Twego oczka, zobaczymy jak teraz się prezentuje.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu