wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Oczko FiveO
Autor Wiadomość
FiveO 
Początkujący

Wysłany: 2011-05-13, 20:24   Oczko FiveO

Witam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum nazywam się Romek.
Chciałbym się was poradzić na temat oczka jestem laikiem od czerwca 2010 roku jest w moim ogrodzie oczko które przy budowie było wzorowane na radach sąsiadów trochę bardziej doświadczonych.
Umiejscowione jest na ogrodach działkowych w tym roku zamontowano prąd na działkach.
Oczko składa się z dwóch stopni płytszego do 1 m głębokości i głębszego do 1. 70 m głębokości folia użyta to folia do oczek 0.8 mm ozdobna z Praktikera. Dól został wyłożony wykładziną dywanową gładką, aby korzenie z orzecha nie przebiły folii.
Wokół oczka jest skalniaczek ogrodzony plastikowym obrzeżem.
W ubiegłym roku była dosyć duża populacja karasi ozdobnych i zwyczajnych srebrzystych -japońców lecz zazdrości złośliwość ludzi najprawdopodobniej doprowadziła do wymarcia wszystkich ryb, w oczku były wrzucane reklamówki, doniczki, chleb i inne śmieci dzięki którym nie ma ryb. Chyba,że spadające liście orzecha włoskiego doprowadziły do tego ?
Co zmienić w oczku ? Słucham Waszych porad.

Zdjęcia:

Damiano 
Bywalec

Wysłany: 2011-05-13, 21:03   

jak nazywają się te roślinki w oczku?

ontario_ab 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2011-05-13, 21:11   

Bywając w castoramie widziałem taką folię i zawsze się zastanawiałem czy ktoś to kupił. Czeka cię dużo pracy nasz nowy kolego, poczytaj forum na początek.
Jaka jest pojemność oczka ?

no i witamy cię serdecznie ! :)

stay in green...

Radek G. 
Bywalec

Wysłany: 2011-05-13, 21:12   

nie obraź się, ale dla mnie ta folia wygląda fatalnie , kosztowała pewnie kupę kasy, a efekt mizerny - wygląda strasznie nienaturalnie. Popełniłeś chyba wszystkie możliwe błędy przy budowie oczka. Chyba jednak sąsiedzi nie dali Ci dobrych rad. Podstawowe błędy:
-nie zrobiłeś półek na rośliny
- brak możliwości zamaskowania folii

Ale nie wszystko stracone, poczytaj na forum jak można to naprawić i w jeden dzień da to się zrobić.

Gosik 
Przyjaciel forum
Polonistka Forum

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 2011-05-13, 21:14   

Witaj Five na forum.Czy możesz używać interpunkcji?-bo różnie można zrozumieć co napisałeś np." jestem laikiem od czerwca 2010 roku"-czy to znaczy, że wcześniej nie byłeś?
Oczko Twoje nie ma w zupełności roślin, ani żadnych stref ( głęboka, płytka, bagienna itp), wygląda jak wielka miska wypełniona wodą.Żadnych półek na roślinność, która wymaga różnej głębokości sadzenia.Jest jakiś filtr? pompa?-napisz coś więcej, bo wyginięcie ryb, to wcale chyba nie jest wina złośliwości ludzi.

Vanka 
Przyjaciel forum

Pomogła: 85 razy
Wysłany: 2011-05-13, 21:37   

Witaj :)
Mnie ta folia tak nie boli, jak bardzo źle wyprofilowany brzeg. Maskowanie takiej foli mija się w pewien sposób z celem, ale gdzie tu miejsce na rośliny, które w pewien sposób stworzą w miarę naturalny zbiornik wodny?
Oczko nie jest ani małe, ani duże, ale jest możliwość stworzenia czegoś fajnego.
Napisz coś więcej o tym zbiorniku, jak Ty to widzisz, bo my możemy Ci wiele napisac, ale nie wiemy jakie masz oczekiwania. Nie zrażaj się słowami krytyki, bo chyba mimo wszystko tego się spodziewałeś oglądając choćby niektóre galerie. Napisz co chciałbyś zmienić, a co Ci pasuje :)

FiveO 
Początkujący

Wysłany: 2011-05-13, 21:40   

Damiano, te długie to są pałki wodne te same co w stawach, jeziorach. reszta to dwa gatunki lili wodnych o dużych liściach i o mniejszych.
ontario_ab, precyzyjnie podaj jutro ale gdzieś 5000 litrów
Radek G., jako, że ojciec kupował folie za bony w Praktikerze miał do wyboru tylko 0,3 zwykła czarna i te budowlane ta wydała mu się lepsza.
Gosik,Tak, mogę źle to zinterpretowałem znaczy to, że nie miałem styczności wcześniej z budowa oczka, a oczko powstało w czerwcu 2010r
Co do roślinności wygląda tak gdyż większość roślin pogniło, a te pozostale zostały maksymalnie poprzycinane.
Sąsiad naprzeciwko miał wrzucony słoik smaru do oczka wodnego, sąsiad obok miał butelkę pijawek i rozwalony słoik, nie ma filtru nawet pospolite roślinki przeszkadzają nie ukradnie a zniszczy to samo z lampami solarnymi wartymi parę zł znikają o złomie nie wspomnę.
Vanka nie musi to być jakieś oczko na konkurs, ale chciałbym, żeby było miłe dla oka uwielbiam patrzeć na pluskające rybki no i aby się nie męczyły rośliny jak i żyjące osobniki ;)

[ Dodano: 2011-05-13, 22:56 ]
Nie było bardzo z czego czerpać wzoru bo większość oczek na naszych działkach wygląda dosyć dziwnie, folia ogrodzona, kilka kamieni na niej do potrzymania w środku lilie i palki wodne, nawrzucane ryby zazwyczaj takie zlowione na wedke to wszystko i wg tego było to robione efekt jest jaki jest...
Rok temu było tak:

duzers 
Oczkomaniak

Wysłany: 2011-05-14, 00:01   

Witaj..Miejsce pod oczko bardzo fajne,szkoda tylko że masz takich sąsiadów :evil: Co do oczka,to nie będziesz musiał aż tak dużo czasu poświęcić,żeby poprawić ten brzeg.przestudiuj forum,a dużo się dowiesz ;)

Radek G. 
Bywalec

Wysłany: 2011-05-14, 09:27   

Na szczęście masz spory zapas folii, łatwo będzie ja podkopać i zamaskować. Niedawno ktoś to na forum opisał. Jeśli forumowicze wiedzą to niech podrzucą linka, bo nie mogę tego znaleźć.

Vanka 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2011-05-14, 09:49   

http://forum.oczkowodne.n...er=asc&start=30
choćby tu

FiveO 
Początkujący

Wysłany: 2011-05-14, 18:23   

Dzięki za rady i opinie no to czytam, poszukuje towaru i pracuje :) ale na razie muszę zaliczyć onkologie :/

A czy z takiego bagienka wydobędę coś przydatnego rośliny np. jakieś wiem, że trzeba to w jakimś związku fioletowym moczyć przez 20 min by zabić bakterie.
Nazwę ktoś mi poda byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam.

Vanka 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2011-05-14, 18:36   

FiveO napisał/a:
czy z takiego bagienka wydobędę coś przydatnego rośliny np. jakieś

kosaćce, sity, pałka wodna,tojeść.
http://oczkowodne.net/flora.php
tu możesz sobie obejrzeć i poczytać.
A to fioletowe to nadmanganian potasu
Miłej lektury :)
Ostatnio zmieniony przez Vanka 2011-05-14, 18:48, w całości zmieniany 1 raz  

FiveO 
Początkujący

Wysłany: 2011-05-14, 18:42   

nie jestem lekarzem raczej pacjentem ...

FiveO 
Początkujący

Wysłany: 2011-05-14, 18:57   

Ja tam sie nie gniewam ;) skąd mogłaś wiedzieć.

ILUSION 
Oczkomaniak

Wysłany: 2011-05-15, 16:29   

Witam
Z tego co widzę, żeby poprawić te brzegi i zrobić strefę płytką to będzie musiał ucierpieć skalniaczek :P Myślę jednak, że warto to zrobić - efekt będzie o wiele lepszy, nie przejmuj się tym, że będziesz musiał troszkę zrujnować swoje dotychczasowe dokonania, nie będziesz żałował :)
Folia naprawdę jest paskudna, to co pod wodą i tak za jakiś czas zarośnie glonami i nie będzie nic widać, to co na wierzchu jak poprawisz brzeg na strefę płytką też zniknie i wszystko będzie :good:
Działaj kolego, czytaj forum i nie słuchaj sąsiadów, którzy nie dali Ci dobrych rad :P
Powodzenia :pa:

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu