Na wstępie chciałem się przywitać.Czytam forum od jakiegoś czasu,a dokładniej od kiedy postanowiłem wykopać swój dołek i nalać do niego wody.Sprawa wydawała się prosta do póki nie zabrałem się do pracy ... i tak trafiłem na to forum szukając informacji w tej tematyce .
Oczko ma prawie dwa lata.W tym czasie przerabiałem brzegi ,pogłębiałem i walczyłem z maskowaniem folii.Początkowo miało około 4000l,w tej chwili jest bliżej 3500l.Zbudowane z folii 0.7mm,którą nabyłem w LeroyMerlin.Wymiary 5x1.5 (dokładnie nie mierzyłem),głębokość bliżej metra
Tak to wyglądało zanim zdecydowałem się wykopać dołek
Na zdjęciu w centrum widać dwa dudki.Jako,że interesuję się fotografią ptasią,głównym motorem do założenia oczka były właśnie pierzaste.Miałem nadzieję,że więcej ich będzie się pojawiać jak będą miały wodę w okolicy
Dopiero po zapoznaniu się z treścią forum dowiedziałem się czym wykładacie dół,ja użyłem wełny
Przy układaniu folii miałem pochmurną pogodę i folia była dosyć sztywna,ale dałem radę.Pierwsze napełnianie i układanie zmarszczek
W międzyczasie powstawało miejsce na mini skarpę/kaskadę
Po miesiącu wymyśliłem ,że brzeg zrobię jak na ostatnim zdjęciu.Po kilku przeróbkach oczko wyglądało tak.Myślałem ,że na tym koniec ,posadzę rośliny i będzie ładnie
07.2009
W tym roku przyszedł czas na kolejne zmiany.Głęboka strefa została powiększona,pólka nie jest taka szeroka no i trochę zmagań z kaskadą.Na brzegi i kaskadę/skalniak przywiozłem kamieni z pobliskiej budowy obwodnicy ,było tego z 5 kursów samochodem a i tak mało.
04.2010
[center]Kosaćce od Aurory
Jedna z wersji ułożenia kamieni.Za tą stertą jest wkopany filtr.
A tak to wygląda na dzień dzisiejszy.Na razie zostanę przy takiej wersji.Mam nadzieję ,że podpowiecie co zmienić ,co jest źle itd.Jestem otwarty na krytykę i chętnie korzystam z podpowiedzi bardziej doświadczonych użytkowników forum.W niedalekiej przyszłości planuję jeszcze pogłębić oczko i powiększyć,żeby zrobić strefę błotka,której teraz nie posiadam.
Lilia od Aurory - sioux
Osoka przyniesiona miesiąc temu
Gość ,który pojawia się codziennie,upodobała sobie kąpiel przy kaskadzie
Pliszka siwa
Piszcie,podpowiadajcie ,krytykujcie.Jestem otwarty na propozycje.W miarę możliwości będę aktualizował temat.
Witam. Żal było patrzeć na pierwsze fotki że się tyle foli marnuje Teraz jest lepiej przede wszystkim zlikwidowałeś ten wał z ziemi. Ja bym zostawił tak jak było na 9 fotce od dołu, wysypał tylko trochę za kamieniami grubszego żwiru . Teraz dołożyłeś chyba jeden albo nawet dwa rzędy jednakowych prawie jak z "foremki" otoczaków leżących na wierzchu jeden obok drugiego przez co wygląda to dość dziwnie
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Żal było patrzeć na pierwsze fotki że się tyle foli marnuje
Kupiłem z zapasem,żeby nie jeździc dwa razy do sklepu.
Co do kamieni to są obsadzone tojeścią,trochę zarośnie i będzie lepiej.Problem w tym ,że uciąłem za dużo foli i mam ograniczone pole manewru.Jak były ułożone w jednym rzędzie to podczas mocnego deszczu ziemia dostawała się do oczka.
Niedługo będę miał parę worków 2-3cm kamieni/żwiru za friko to spróbuję tak jak piszesz
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-22, 12:11
A mi się nawet podoba
Brzeg mam podobnie wykończony - z tą może różnicą, że miejscami mam tylko jeden rządek kamieni , starałam się nie kłaść obok siebie kamieni tej samej wielkości tylko trochę mieszałam. Fajnie wykończona kaskada chociaż można by było puścić po niej jakieś pnącze, albo mały płożący jałowiec. Jedyne co boli to szkoda tyle wolnej powierzchni marnować - może więcej lilii wodnych?
Lilie są dwie,jedna sioux,a druga nie wiem jaka,dostałem od kolegi.Mam w planach jeszcze jedna np.Aurorę w miejsce gdzie jest 40cm ,bliżej kaskady-dobry pomysł?A może colorado??
Generalnie dopiero w tym roku na wiosnę obsadziłem oczko,więc trzeba poczekać aż ładnie zarośnie.Mocno nasłonecznione miejsce praktycznie bez cienia,więc niektóre gatunki mogą wolniej rosnąć.
Z tymi kamieniami faktycznie coś muszę pomyśleć,a w kamienie przy kaskadzie chcę powsadzać rozchodniki.
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-22, 13:42
Tomek_K napisał/a:
Aurorę w miejsce gdzie jest 40cm ,bliżej kaskady-dobry pomysł?A może colorado??
Mam jedną Aurorkę na zbyciu - maleństwo rozsadzone w tym roku, ale jak chcesz możemy się dogadać. Nie chcę kasy tylko jakąś roślinę w zamian. jak reflektujesz to na priva
Co do Twojego posadzenia roślin nie mam zastrzeżeń i choć widać, że świeżynka to ładnie rosną
Jak na razie to u mnie mikro z roślinkami.I tak muszę przemyśleć jaka lilię dać jako trzecią bo nie chcę żeby zarosły mi całe lustro wody,więc jeszcze mam trochę czasu,ale dzięki za dobre chęci
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum