Cześć mam 14lat i zaczynam interesować się ogrodnictwem pewnego dnia wakacji 2010 wpadłem na pomysł żeby wykopać sobie oczko wodne na działce ;D.Była zgoda rodziców to z 3 dni i oczko było wykopane ale budowa całego oczka trwała ok.3 tygodni
Oceńcie bo wam się nie musi podobać ważne że mi się podoba;)
poprawiłem linki do zdjęć, na fotosiku po lewej stronie pod zdjęciem masz takie coś "pobierz kody" i wklejasz jeden z tych linków miniaturek
[ Dodano: 2010-11-10, 10:26 ]
Tutaj już oczko jesienią trochę tam dodałem ;P ale plany mam na wiosnę planuje rzeczkę aż do końca płotu oraz kaskadę.Martwią mnie rośliny czy przezimują bo niektóre wyglądają jakby uschły ale no cóż będzie dobrze. Chciałbym aby już wszystko mi się rozrosło bo takie małe to nie jest to;P
Pomogła: 129 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 4150 Skąd: Warszawa/Radzymin
Wysłany: 2010-11-10, 12:11
Damiano-oczko bardzo ładne, jednak pokusiłabym się o kupienie tzw płaszczaków ( płaskie duże łupki-dostępne w każdym ogrodniczym sklepie, po 90 gr/kg) i zamaskowałabym nimi folię-układając tak, aby 3/4 leżało na ziemi, a 1/4 wystawała nad taflę wody-po dolaniu wody-zniknie uwidoczniona czarna folia.Kaczki są fajne, ale te sztuczne lilie oddaj dzieciom sąsiadów-w oczku zakwitnie Ci prawdziwa lilia, a prawdziwa jak Ci już raz zakwitnie, zobaczysz jak paskudna jest sztuczna Nie widzę strefy płytkiej-bagiennej?-nie ma jej?
Wysłany: 2010-11-10, 13:03
No to teraz niewiele możesz już zrobić, ale możesz nadgonić to dobrą obsadą roślin pływających-o nazwy tych roślin poproś chłopaków, bo ja nigdy ich nie pamiętam.
Jeżeli ten "dół' nie jest za bardzo stromy, zawsze możesz wstawić w niego takie wysokie, plastikowe skrzynki od cytrusów do góry nogami i posłużą one jako półki pod roślinność. Nic nie napisałeś, jaka jest głębokość oczka?
Przy braku półek, możesz zastosować-położoną po skosie drabinę-jej stopnie posłużą jako ograniczniki do doniczek, aby te nie zjeżdżały po folii na dno-wszystko zależy od głębokości oczka.
nie jest bardzo strome ale doniczki nie postawię ale jak np położę tam lilię kolo ściany to ona rozrośnie się i nikt nie zauważy jak kopiąc to wogóle nie pomyślałem o tych strefach;(
ale to nie jest moim zmartwieniem martwię się o kwiaty np o krzewuszki miały ładny kształt kwiaty i wogóle było ok a teraz kurcze sama witka bez liści jak to wygląda;P nie wiem czy to normalne czy zwiędła ale tam mam z połową roślin
Wysłany: 2010-11-10, 13:37
Teraz mamy zaawansowaną jesień-zostaw wszystko, na wiosnę zobaczysz co rośliny potrafią. Czasem wydaje się, że roślina padła, a na wiosnę EUREKA-odżyła
No i w ogóle będzie ładnie
hehe a z tym czymś do obłożenia foli to taki jakby kamień chyba tylko że 1zł za kg to dużo to na całe oczko mi pewno 100zł nie starczy:) a muszę zostawić "szmal" hehe na Boże Narodzenie;)
Wysłany: 2010-11-10, 13:50
w takim razie posadź na brzegu Tojeść rozesłaną-w jeden sezon zarośnie boki i zwiesi się do wody-dobrze rośnie w wodzie, pod wodą ( tu nie kwitnie) i na brzegu. Nie ma wymagań, rośnie w piachu, w ziemi, wśród kamieni itd. Jak nie wiesz jak wygląda-zajrzyj do mojej galerii "oczko wodne Gosik 2010"-obrasta brzegi wyspy.
Gosik dzięki wielkie za komentarze na wiosnę oprócz planów na rzeczkę i kaskadę zrobię tą
strefę bagienna przybrzeżną z tyłu ponieważ z przodu jest dużo kwiatów może się nie wydaje ale tam jest ok 50 gatunków trochę zaszalałem;) gdy będzie ten fajny efekt wody nachodzącej na brzeg to fajnie będzie się to komponować ponieważ z przodu było by trzeba dużo kwiatów przesadzić i wyglądało by to tak sobie a z tyło wsadzi się jakąś trawę wodna czy coś w tym stylu i będzie fajnie jeszcze nie wiem gdzie wkomponować kaskadę ale mam czas do wiosny daleko:P
[ Dodano: 2010-11-10, 18:17 ]
chciałbym mieć takie oczka jak wy dokładne i w ogóle ale moje też mi się podoba w wiosnę zrobię takie zmiany że wam kopara opadnie;)
Wysłany: 2010-11-10, 18:23
Damianie-planując kaskadę, pamiętaj o tzw planie widokowym ( to miejsce z którego najczęściej obserwuje się oczko)-to jak scena w teatrze-nic nie powinno tego widoku zasłaniać.Kaskadę najlepiej na tyłach oczka, aby widok na nią był przez całe oczko.
widzisz z tyłu oczka takie białe kamienie tam planuję kaskadę
ale wydaje mi się że moje oczko nie jest aż takie złe trzeba wziąść pod uwagę że sam je robiłem nie miałem żadnej ekipy tak jak niektórzy chwalący się aż po pachy
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2010-11-10, 18:38
Damian gratulacje za kawał roboty i pożyteczne wykorzystanie wakacji
Mam nadzieję, że "wpadłeś" jak większość z nas i Twoje nowe hobby Ci nie przejdzie
To teraz w dalszej kolejności widzę konsultacje co tam posadzić jeszcze , jak zmienić brzeg na jeszcze bardziej naturalny, i w końcu gdzie poprowadzić strumyk
Wszystko przed Tobą, witaj w klubie !
Jak na twój młody wiek i jak wnoszę z tego co napisałeś- zero wcześniejszych konsultacji z doświadczonymi oczkomaniakami to wyszło Ci bardzo fajnie !
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum