Wysłany: 2008-02-29, 22:40 Glina zamiast zaprawy ?
Witam wszystkich
Jestem w trakcie budowy kaskado-strumyka,zastanawiam się,czy do połączenia kamieni na stopniach kaskady można zamiast zaprawy wykorzystac glinę lub glinę z piaskiem ? Czy woda nie wypłuka takiej spoiny ? Czy ktoś robił coś takiego ?
Pomógł: 48 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 1436 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-01, 04:11
Owszem uszczelniam gliną ze żwirem, lecz jedynie strumienie, na kaskadzie glina nie zdaje egzaminu, nie ma możliwości zastosowania żwiru, maskującego glinę.
Również jestem zdania że na kaskadzie glina nie zda egzaminu.Osobiście robiłem kaskadę z piaskowca i kamienie łączyłem na silikon(kupiłem do klejenia szyb akwariowych)ale mogą byc chyba inne tańsze.Rozumiem że chodzi ci o to żeby wygląd kaskady był jak najbardziej naturalny i nie było widac cementowych łączeń.
Pomógł: 48 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 1436 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-03-03, 00:57
Możesz śmiało dodawać, wystarczy lekko opłukać pod bieżącą wodą, to nie zaprawa cementowa. Glina ze żwirem będzie i tak cały czas mokra jako dno strumyka. Dla roślin zrób z kamieni coś jak by kieszenie w które wsypiesz substrat z piasku i gliny w stosunku 3:1. Substrat w tych kieszeniach powinien być przykryty minimum 2 cm warstwą wody.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum