Upsss coś dziwnie to wyszło, ale nareszcie uporałam się z tym Fotosikiem
Oto moje "maleństwo" - 2m3 , głębokość max 70 cm, jak widać z gotowej formy, założone 8 lat temu, a życie, czyli rybki i roślinki są od wiosny tego roku.
- rybki: 4 karasie
- rośliny: kosaciec żółty, lilia wodna, tatarak x2, żabiściek, rdest, pistia kaczeniec
- 2 żabcie
- ślimaki
Ostatnio pojawiły się glony nitkowate, ale tylko na ściankach, woda ma przejrzystość do dna. to narazie tyle
Pozdrawiam
Kasia
Bajbas [Usunięty]
Wysłany: 2007-10-26, 17:33
Boobu napisał/a:
2 żabcie
Kasia te żabcie to ropuchy, przynajmniej ta na zdjęciu, uważaj na forum trzeba rozpoznawać płazy, jak nie to upomnienie
Fajne
Bajbas
PS. Ale od razu widać, że to kobieca ręka je kształtowała
Bajbasku, oczywiście wiem, że ta na fotce to ropucha , takie rzeczy to wiedziałam już w przedszkolu , ale ta druga, której fotki nie zrobiłam niestety, bo jest bardziej płochliwa, to z pewnością jest żabką
Z tym poziomem wody to jest tak: /wiedziałam , że jako pierwsze to zauważycie / podczas wkopywania, forma była bardzo starannie wypoziomowana i tak było do czasu, kiedy rosnąca tuż obok wierzba mandżurska swoimi korzeniami nie wypchnęła formy od tej właśnie strony od spodu Niestety wierzba, choć wygląda bardzo malowniczo, rozrasta się coraz bardziej , nie wspominając o lecących z niej liściach , ale nie mam serca jej wyrąbać Wiem, że nie wygląda to ciekawie,kiedy z jednego brzegu oczka woda sie prawie przelewa, a z przeciwległego jej brakuje
Obawiam się, że korzenie wierzby mogą przedziurawić formę
Obawiam się, że korzenie wierzby mogą przedziurawić formę
Boobu - mysle ze nie masz sie czym martwic - chyba Pawel pisalł kiedys o tym ze roslina nie bedzie sie trudzila aby przbic uszczelnienie - w twoim wypadku forme \, tylko ominie ja i bedzie rosla dalej
a z drugiej strony chyba nie zdajesz sobie sprawy ile taka forma moze wytrzymac
Mialem cos podobnego, tylko ze mniejsze - przerabialem na piaskownice dla siostrzenicy - musialem przedziurawic zeby woda nie stala - bawilem sie z tym kupe czesu, nawet goracy gwozd ( nie chodzi o mi o ten ziobry - zeby nie bylo ) nie chcial przejsc, sprawe zalatwil porzadny bosh z rozgrzanym wiertlem - wiec nie masz sie co martwic
_________________ pozdrawiam Mateusz
Malum nullum est sine aliquo bono
Czyli dziury nie będzie ?! Uff.... Dzięki Wam będę spokojniejsza
Gdybym teraz urządzała oczko z pewnością byłoby ono bardzo, bardzo duuuuże, takie mi się zawsze marzyło Zachwycam się widokiem pięknych, dużych oczek większości z Was Prawdziwi pasjonaci .
W ogrodzie pozostało jeszcze sporo wolnej przestrzeni, więc może kiedyś...?
Bajbas [Usunięty]
Wysłany: 2007-10-26, 18:49
Boobu napisał/a:
Bajbasku, ........
czego to nie robi urokliwy awatar, szkoda, że tak nie można w realu
a co do wierzby, jeśli to korzenie podnoszą formę to rzeczywiście może się przełamać (nie dosłownie), ale jest to mało prawdopodobne. Może spróbuj zajrzeć pod formę (to da się zrobić) i temat uporządkować (podciąć korzenie, zrobić wylewkę by w przyszłości nie było problemu.
Albo utnij mandżurkę. Gałęzie do gruntu i niedługo masz co wycięłaś. Przyjmuje się bez problemu,
Bajbas
PS. Nie ściemniaj, że już w przedszkolu odróżniałaś żaby od ropuch
Wiec na co czekasz cala zima na przemyslenia a na wiosne szpadel i do pracy
Bajbas napisał/a:
Albo utnij mandżurkę. Gałęzie do gruntu i niedługo masz co wycięłaś. Przyjmuje się bez problemu,
To prawda, a jak juz tak zrobisz to radz wsadzic ja w obroze widzialem piekne wierzby posadzone w donicach i formowane jak tylko fantazja pozwala
Bajbas napisał/a:
jeśli to korzenie podnoszą formę to rzeczywiście może się przełamać (nie dosłownie), ale jest to mało prawdopodobne.
To raczej nie powinno grozic wierzba nie bedzie miala takiej sily aby podniesc ponad 2 tonowy ciezar
Bajbas napisał/a:
Może spróbuj zajrzeć pod formę (to da się zrobić) i temat uporządkować (podciąć korzenie, zrobić wylewkę by w przyszłości nie było problemu.
Jak juz sie bawic w takie "porzadki" to ja bym wolal zrobic nowe oko - pracy porownywalnie duzo, a w drugim wypadku bardziej widoczny efekt
pozdrawiam Mateusz
_________________ pozdrawiam Mateusz
Malum nullum est sine aliquo bono
Oczko bardzo ładne i zadbane , choć mogłabyś posadzić trochę więcej roślin przybrzeżnych bo o o ile się nie mylę to w formie masz dookoła płytką półkę i można ją wykorzystać
Boobu napisał/a:
Najlepiej już na wiosnę a stare oczko możesz wykorzystać jako filtr ( tak jak ma Killer lub Samuraj ) i połączyć je z nowym dużym oczkiem
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Bajbas [Usunięty]
Wysłany: 2007-10-26, 21:26
Boobu napisał/a:
Czyli dziury nie będzie
Kasia to są dwie różne rzeczy - przedziurawienie formy (nie wchodzi w grę), a podniesienie oczka - widziałem fundamenty domów podnoszone/rozsadzane przez korzenie wielki drzew.
Powiem szczerze, gdybym miał obstawiać, to bym powiedział, że forma leży krzywo, ponieważ było coś sknocone podczas roboty i ziemia siadła. Ale skoro Ty twierdzisz, że to korzenie wierzby to trzeba Ci wierzyć. Jeśli tak to mogą na skorupie powstać naprężenia (np. jeśli byłaby z laminatu, ale Twoja chyba nie jest), a w ich następstwie mikroszczeliny.
Sądzę, że spokojne jej wyjęcie na wiosnę, posadowienie np. na chudym betonie dałoby Ci równą powierzchnię wody. Jej brak bardzo psuje wygląd.
Ale można też zaszaleć, podnieść wyżej (niedużo, u mnie to jest 3-5 cm) i zrobić drugie oko, plus połączenie w formie czegoś jak strumyk. Fajna rzecz.
Pozdrawiam, Bajbas
Pomógł: 21 razy Dołączył: 11 Sie 2007 Posty: 1522 Skąd: Radom
Wysłany: 2007-10-27, 07:47
Boobu napisał/a:
Czyli dziury nie będzie ?! Uff.... Dzięki Wam będę spokojniejsza
Gdybym teraz urządzała oczko z pewnością byłoby ono bardzo, bardzo duuuuże, takie mi się zawsze marzyło Zachwycam się widokiem pięknych, dużych oczek większości z Was Prawdziwi pasjonaci .
Małe jest piękne.bardzo mi się podoba i jak widac na zdjęciu,plazom tez odpowiada.
Advertisement ..:: Sponsor ::..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum