wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy




Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Bioklar - filtry do dużych stawów
Autor Wiadomość
lepi 
Bywalec



Pomógł: 5 razy
Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 184
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-05-11, 21:46   

czester 1 napisał/a:
sory za odkopanie trupa, ale nie bede zakladal nowego tematu

jak czesto czyscicie swoje bioklary?
w jaki sposob to robicie? supszczacie tylko na zaworach, czy czyscicie je mechanicznie? wszystkie komory, czy tylko pierwsza?


Ja czyszczę dwa razy do roku.
Najpierw komorę szczotek jakoś 1.5-2 m-ce po uruchomieniu filtra w danym roku - wyłączam pompy, płuczę wszystkie szczotki z komory sztuka po sztuce.
Potem na koniec sezonu sprzątanie całości analogicznie.

pozdr
lepi
_________________
pozdrawiam
lepi
------------------------------
2007+ oczko 16m3/25m2
2004-2006 oczko 4,5m3/16m2 zasypane przez barbarzyńcę
 
 
robi007 
Nowy


Dołączył: 13 Kwi 2010
Posty: 8
Skąd: Polska
Wysłany: 2013-05-12, 13:02   

Witam,
A jam mam pytanie do użytkowników bioklarów. Otóż mam bioklara 30 i muszę przepływ z pompy 10000l/h zmniejszać o połowę (czyli tak na 4000-5000l/h), bo inaczej nastepuje przelewanie górą przez przegrodę grodziową, pomiędzy 1 komorą (szczotki) i 2 komorą (mata japońska). Wygląda to tak, że 2 komora jakby nie nadążała z odprowadzaniem wody. O nominalnym przepływie przez filtr na poziomie ok 8000l/h mogę zapomnieć bo nastąpiłby przelew z filtra. Może mata japońska jest zbyt szczelna lub szybko zapycha się. Wcześniej miałem zamiast maty taką watę filtracyjną w środkowej komorze i było o wiele lepiej z odprowadzaniem wody (chociaż też musiałem zmniejszać siłę przepływu). Teraz praktycznie na połowę mam zduszony przepływ z pompy.
I jeszcze jedna sprawa, czy wkład ceramiczy Aquarock z 3 komory powinno się wymieniać na nowy co jakiś czas. Pytam bo już trzeci rok będzie u mnie pracował.
 
 
czester 1 
Entuzjasta


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Cze 2012
Posty: 542
Skąd: slask
Wysłany: 2013-05-12, 15:36   

przeciez do bioklara 30 zalecana jest pompa ok. 9000l/h. ja mam 9500l/h i wszystko jest ok. nawet przy matach japonskich.
tyle ze przed bioklarem ma uv ktora moze zniejszac to wydajnosc.
wiec moze masz cos przytkane. wyplyw wody z filtra jest swobodny?
 
 
arturzbsk 
Bywalec


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 22 Maj 2009
Posty: 127
Skąd: Żagań
Wysłany: 2013-05-12, 15:42   

a jak masz ułożone maty japońskie ?
 
 
czester 1 
Entuzjasta


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Cze 2012
Posty: 542
Skąd: slask
Wysłany: 2013-05-12, 16:10   

pionowo, gdzies na foto sprzedawcy widzialem
 
 
arturzbsk 
Bywalec


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 22 Maj 2009
Posty: 127
Skąd: Żagań
Wysłany: 2013-05-12, 18:00   

Wszystkie płyty maty są pełne czy są przekładane węższymi paskami ?
 
 
czester 1 
Entuzjasta


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Cze 2012
Posty: 542
Skąd: slask
Wysłany: 2013-05-12, 18:29   

cos podobnie jak tu http://www.google.pl/imgr...=15&tx=93&ty=74
 
 
robi007 
Nowy


Dołączył: 13 Kwi 2010
Posty: 8
Skąd: Polska
Wysłany: 2013-05-12, 19:26   

Dziękuje za zainteresowanie moim problemem.
Maty mam ułożone pionowo i poprzekładane wąskimi paskami maty (tak jak na rysunku który wskazuje czester1. Przed filtrem też mam uv 36w. Wypływ z filtra mam rurą kanalizacyjną 75mm i tu napewno nie ma problemu z odpływem z filtra, bo w zasadzie woda wypływa tylko 1/3 powierzchni całego otworu odpływowego.
Problemem jest tu chyba ta mata japońska (a w szczególności druga komora), która za bardzo blokuje wypływ wody. No chyba, że 3 komora z filtrem biologicznym za wolno odbiera wodę z 2 komory. W sumie to komora 3 też jest trochę zabrudzona. Jutro wyjmę worki z wkładami ceramicznymi i spróbuje delikatnie przepłukać i ułożyć je od nowa. Zresztą chyba wszystkie komory wyczyszcze przy okazji.
W każdym bądź razie dzisiaj mam przepływ z pompy zdławiony do połowy a i tak przez pierwszą komorę woda zaczyna już przepływać górą do drugiej (ponad grodzią).
Już nie wiem co moze być przyczyną. Jak kolega czester pisze że pompa 9500l/h chodzi na maks i nie przelewa się nad grodzią, to u mnie byłaby po prostu już powódź w ogrodzie.
 
 
czester 1 
Entuzjasta


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Cze 2012
Posty: 542
Skąd: slask
Wysłany: 2013-05-12, 19:39   

powyciagaj wszystko z filtra i zacznij od pierwszej komory ukladac szczotki, zalej filtr woda i bedziesz widzial co sie dzieje. jak bedzie dobrze wloz maty japonskie, i znow sprawdz przeplyw. podobnie z ostatnia komora.

robi007 napisał/a:
Już nie wiem co moze być przyczyną. Jak kolega czester pisze że pompa 9500l/h chodzi na maks i nie przelewa się nad grodzią, to u mnie byłaby po prostu już powódź w ogrodzie.

wlasnie zaleta tego filtra jest to ze jak bedzie zabrudzony lub inny problem z przeplywem wewnatrz filtra to jest przelew, ktory skieruje wode do odplywu, wiec o jakiej powodzi piszesz?
 
 
robi007 
Nowy


Dołączył: 13 Kwi 2010
Posty: 8
Skąd: Polska
Wysłany: 2013-05-12, 19:59   

czester 1 napisał/a:

wlasnie zaleta tego filtra jest to ze jak bedzie zabrudzony lub inny problem z przeplywem wewnatrz filtra to jest przelew, ktory skieruje wode do odplywu, wiec o jakiej powodzi piszesz?

u mnie mata japońska wystaje z 2 cm ponad grodzie i w pierwszej komorze mam już wody prawie równo z brzegiem filtra. Jutro spróbje zrobić jakieś zdjęcie jak to wygląda.
Czester a powiedz mi czy na zime wkłądy filtracyjne zostawiałeś w filtrze czy przechowywałeś w domu. Bo ja na zime spuszczam wode czyscze wszystko i z powrotem wkładam do filtra. Ale chyba to nie powinno mieć znaczenia. Przecież wkłady od zimna nie powinny ulec zniszczeniu na mrozie.

[ Dodano: 2013-05-13, 19:18 ]
Witam ponownie i proszę o pomoc.
Zrobiłem zdjęcia poglądowe jak to u mnie wygląda sprawa z bioklarem 30.

Widok 1 komory ze szczotkami - woda przelewa sie nad grodzią do drugiej komory z matą japońską:




Środkowa (druga) komora z matą japońską.

i w zbliżeniu:



Na koniec trzecia komora z ceramiką i odpływem:




Dzisiaj za radą kolegów wyczyściłem cały filtr od nowa.
Włożyłem do pierwszej komory szczotki i włączyłem pompę - wszystko ok.
Następnie włożyłem do drugiej komory matę japońską (wyczyszczoną) i ewidentnie mata hamuje przepływ. Nie wiem może ta mata japońska jest jakaś felerna, a może powinienem ją przyciąć na równo z grodzią od strony odpływu (teraz mata wystaje nad grodzią ok. 3 cm). Jak koledzy mają tę matę dociętą, na równo z grodzią czy też wystaje ponad nią.

[ Dodano: 2013-05-13, 19:33 ]
Jak patrzę na zdjęciach w necie to chyba mam problem z powodu wystąjącej maty ponad grodź odpływową. Ale czekam na odpowiedź od kolegów mających bioklary, bo nie chce przyciąć, a później okaże się że mogło tak zostać.
 
 
JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3



Pomógł: 118 razy
Dołączył: 17 Paź 2006
Posty: 5184
Skąd: CZESTOCHOWA
Wysłany: 2013-05-14, 00:14   

Nie potrzebnie czyściłeś cały filtr, przecież nie mogło Ci to funkcjonować z tak wystająca matą . Oczywiście że musisz przyciąć i to poniżej grodzi
_________________
Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia ;)
OCZKO WODNE JARKA G
OGRÓD JARKA
 
 
 
czester 1 
Entuzjasta


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Cze 2012
Posty: 542
Skąd: slask
Wysłany: 2013-05-14, 06:22   

u mnie mata rowno z lusterm wody. wydaje mi sie dostales mate do wiekszego filtra moze bioklar 60. musisz przyciac.
u mnie wklady na zime zostaly w filtrze, wczesniej wszystko wyczyszczone, oczywscie woda spuszczona, zawory otwarte.
 
 
ontario_ab 
Przyjaciel forum



Pomógł: 38 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1414
Skąd: k. Bydgoszczy
Wysłany: 2013-05-14, 06:28   

Mam identyczny i mam ciut poniżej grodzi, ale może ta kratka na spodzie jest źle ułożona ?
Wodę spuszczaj z komór raz na tydzień do dwóch. Co 3 czyszczenie można spłukać wszystko z góry przy otwartej komorze. Mała uwaga - nie płucz w tym samym czasie komory 2 i 3 bo obniży to w pewien sposób wydajność filtracji biologicznej.
_________________
Pozdrawiam, Arek...

stay in green...
 
 
 
czester 1 
Entuzjasta


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Cze 2012
Posty: 542
Skąd: slask
Wysłany: 2013-05-14, 06:48   

ontario_ab napisał/a:

Wodę spuszczaj z komór raz na tydzień do dwóch. Co 3 czyszczenie można spłukać wszystko z góry przy otwartej komorze.


w jaki sposob splukujesz? wezem ogrodowym, karcherem? wyciagasz wszystko czy tylko plukanie z wierzchu np. 3 komory?
 
 
ontario_ab 
Przyjaciel forum



Pomógł: 38 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1414
Skąd: k. Bydgoszczy
Wysłany: 2013-05-14, 06:55   

Trzecią komorę tylko spłukuję. Tam brudu praktycznie nie ma. 1 - wyjmuję szczotki i opłukuję wężem - to warto robić często. 2 też opłukuję z góry wężem. Nie polecam dokładnego czyszczenia 2 i 3 w sezonie, poza tym nie ma (przynajmniej u mnie) takiej potrzeby - osadniki świetnie spełniają swoją rolę. Filtr mam za duży jak na moje oczko, ale to było akurat celowe.
_________________
Pozdrawiam, Arek...

stay in green...
 
 
 
Advertisement
..:: Sponsor ::..




Pomógł: 8 razy
Dołączył: 25.01.2007
Posty: 4134
Skąd: USA





Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

oczko wodne - poradnik praktyczny