Wpadłem na pewien pomysł. Ze względu na brak miejsca na kaskadę wymyśliłem, że chcę zrobić coś na podobieństwo kaskady z kamionkowych (ceramicznych) dzbanów lub donic. Miałoby to wyglądać tak, że na samej górze dzban napełniałby się prawie cały woda i pod wpływem wylewania wody wpadałaby ona do dzbana umieszczonego poniżej w którym byłaby nieregularna dziura przez którą wpada woda. Ostatni dzban chciałem umieścić tak aby woda wpadała również w dzban przez dziurę zrobioną w boku i wpadała do oczka z ok 50 cm. Tylko jest mały problem. Oglądałem takie dzbany i jeden kosztował ok. 100zł Gdybym miał kasę to mógłbym sobie na to pozwolić ale jestem jeszcze studentem do tego nie pracującym jak na razie więc kasy brak, poza tym jak sobie pomyślę, że kupiłbym taki dzban i miał go podziurawić a jeszcze jakby to się nie udało to aż mnie ciary przechodzą. Oczywiście dzbany byłyby umieszczone odpowiednio, do tego obsadzenie roślinami tak aby zakrywały to co byłoby nie do oglądania a uwypuklały wszystkie plusy tej inwestycji. Co o tym myślicie?? Może ktoś ma pomysł na tańszą alternatywę tych dzbanów, ale chce żeby to były właśnie takie dzbany lub donice... Tyle tu głów więc na pewno ktoś coś doradzi
fajna sprawa ale lepiej to wygłąda jako akcent wodny w ogrodzie niż w oczku naturalistycznym ale to moje zdanie dzbany są drogie i do tego bardzo delikatne wiem bo wierciłem w takich w zimę najlepiej je schować aby mróz ich nie zniszczył
Można wykonać dzbany albo fantazyjne pojemniki (nawet imitujące kamienie) z siatkobetonu. Tanie i mocne, a reszta zależy tylko od pomysłu na kształt i włożonego wkładu pracy.
Ciekawy pomysł, przy niewielkich obciążeniach można nawet zrezygnować z siatki. Widziałem kiedyś jak robiono fantastyczne kształty z materiału maczanego w zaprawie cementowej. Np. stare jeansy po zamoczeniu w betonie, uformowano i po zastygnięciu pomalowano na niebiesko, po czym wypełniono ziemią i użytkowano jako donica - wyglądało niesamowicie - jak człowiek obcięty w połowie.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Ciekawy pomysł, przy niewielkich obciążeniach można nawet zrezygnować z siatki.
Też tak uważam, zwłaszcza że siatka druciana sprzedawana jest w pełnych rolkach. Ponieważ jednak takie konstrukcje łatwiej robi się na jakimś stelażu, to można zastosować siatkę podtynkową z włókna szklanego rozpiętą na drutach - siatka taniutka i sprzedawana na metry.
Można też np. wykorzystać kawałek plastikowej rury (duże fi, może być uszkodzona), albo stary koszyk, pudełko, skrzynkę i obudować to betonem na żądany kształt.
Widziałem sztuczne skały z siatkobetonu - naprawdę super.
_________________ Pozdrawiam . Tomek
Ostatnio zmieniony przez samuraj 2009-03-11, 10:59, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Mar 2007 Posty: 585 Skąd: Ruda Śl.
Wysłany: 2009-03-10, 03:49
AurorA napisał/a:
Np. stare jeansy po zamoczeniu w betonie, uformowano i po zastygnięciu pomalowano na niebiesko, po czym wypełniono ziemią i użytkowano jako donica
...sie mi podoba...gdyby jakaś hipotetyczna instrukcja produkcji?
Wypchanie gazetami na czas zanurzenia?
W sprawie dzbanów-w Auchanie sprzedają wietnamskie gliniane donice w kompletach po 3 sztuki -wielka większa ,największa(pamięta ,ktoś film pod takim tytułem?) w ok.100 pln .Może to jakis pomysł...
Bajbas [Usunięty]
Wysłany: 2009-03-10, 09:53
barba50 napisał/a:
Widziałem sztuczne skały z siatkobetonu - naprawdę super
a możesz napisac jak zrobione - to ten sam wątek co u Ciebie w opisie Twojego oka?
Pozdr, Bajbas
A gdzie można dostać ten siatko beton?? w normalnym budowlanym sklepie?? a to jeszcze coś się dodaje żeby nie przeciekało chyba? Mam rację? Bo nigdy nie miałem z czymś takim do czynienia, więc nie wiem jak to wygląda ale widzę że ciekawe to jest i do zrobienia..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum