Wysłany: 2008-10-06, 21:32 Oczko farbana :)
Witam właśnie rozpoczałem budowę swojego pierwszego oczka oto zdjęcie przesstawiające pierwszy dzien prac:) zdjęcia z 2 dnia już jutro ponieważ dzisiaj już nie zdążyłem zrobić, Liczę na komentarze i sugestie na temat mojego oczka
Jakich wymiarów będzie Twoje oczko?
Roślinki będziesz sadził w pojemnikach czy zrobisz dla nich podłoże?
Proponował bym zrobić trochę większe oczko niż planujesz bo i tak okaże się za małe
Wysłany: 2008-10-07, 08:58
długosc oczka to 6 metrów szerowkość największego koła to 3 metry natomiast w najwęższym miejscu ma jakieś 1.20 metra a co do roślinek to w koszach będę sadził na półkach, natomiast nie wiem jaką pompę i jaki filtr dopasować do tego ??
pozdrawiam, dzisiaj wrzucę zdjęcia z dzisiejszej pracy
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Mar 2007 Posty: 585 Skąd: Ruda Śl.
Wysłany: 2008-10-07, 12:07
Zanim wrzucisz ,trochę je zmniejsz...bo tak to na miniaturce za wiele nie widać a po powiększeniu trzeba by z 50 calowy ekran mieć i znowu trudno okiem ogarnąć
Jak jest miejsce na działce to proponował bym je trochę poszerzyć – tak żeby w najwęższym miejscu było 3 m
Dla roślin proponował bym zrobić normalne podłoże- wtedy będą mogły się swobodnie rozrastać i oczywiście bardziej naturalnie będzie to wyglądało .
Jeśli by się zdecydował na oczko bez ryb albo mało ich mało to mógłbyś obejść się bez filtra.
Rośliny spokojnie sobie ze wszystkim poradzą. W takim małym stawie miałbyś również większą różnorodność form życia.
Natomiast jeśli chcesz mieć ryby to musisz sobie kupić porządna pompę (dobraną do litrażu) z beczką .
Wysłany: 2008-10-09, 17:41
koledzy w oczku bedą ryby narazie muszę poziom złapać bo troszkę nie rowno jest zacząłem dzis wykładać folią lecz mizernie to idzie mógł by ktoś podpowiedzieć jak to robić? co do mostka to tak bedzie na wiosnę natomiast jeśli chodzi o zdjęcia to wrzucę przy najbliższej okazji
Pomógł: 69 razy Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 1931 Skąd: opolskie
Wysłany: 2008-10-10, 06:59
farban napisał/a:
zacząłem dzis wykładać folią lecz mizernie to idzie
Pogoda raczej nie jest sprzyjająca na układanie folii , powinno sie to robić w ciepły ,słoneczny dzień aby folia nagrzała się i zrobiła bardziej elastyczna--a teraz raczej trudno o taka pogodę
_________________ pozdrawiam Darek
Ryzyko zwiększa przyjemność......żyje się tylko raz
Wysłany: 2008-10-10, 20:21
Dzien 2:
okczko wyłożone folią która za zadanie ma zabezpieczyć folię właściwą przed przebiciem:
zdjęcia z 3 dnia w najbliższym czasie, od tego zdjecia minęło już troszkę roboty, zbiornik jest wyłożony folią i nalweam własnie wodę do niego zdjęcia już nie długo
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 11 Sie 2006 Posty: 736 Skąd: śląskie
Wysłany: 2008-10-12, 21:13
Może nie mam racji,ale obawiam się, że robiąc oczko poniżej poziomu gruntu możesz mieć problem z utrzymaniem czystości wody. Po deszczu, lub na wiosnę woda zanieczyszczona tą ziemią, która jest powyżej oczka zacznie Ci spływać do wody.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum