Chciałem wam pokazać moje skromne oczko , od podstaw robiłem sam i mam nadzieję że coś z niego będzie . Ma ono już jakieś 10 miesięcy lecz niedawno wymieniłem wodę z powodu jej zakwitu . Na wiosnę kupię napewno filtr , teraz działa napowietrzacz , są w oczku 2 karpie koi , 3 karasie i 4 młode i jeden welon co pływał w moim 30l akwarium . Cały czas myślę jak je udoskonalić i liczę na waszą pomoc ... proszę o wypowiedzenie się o moim małym oczku... Rośliny jeszcze dojdą napewno na wiosnę
Wiem że nie powinienem dotykać ryb ale wcześniej o tym nie wiedziałem ... dobrze się czują i nie ma objawów chorób . Liście z drzew są natychmiast wyławiane
Zdjęcia z przed miesiąca
Już przygotowane do zimy
wkońcu doczekałem się narybku :]
Zdjęcia z soboty i niedzieli
Jak widać oczko dzisiaj rano pokryło się taflą wody lecz napowietrzacz dzielnie pracuje
ecz niedawno wymieniłem wodę z powodu jej zakwitu .
Za każdym razem będziesz tak robił? Jeśli tak nigdy nie osiągnies równowagi biologicznej a w tym czystej wody.
A filtr zrób sam, np: http://forum.oczkowodne.n...er=asc&start=75
I nie wyciągaj ryb z wody przy niskiej temp. powietrza.
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2009-11-04, 20:58
Na strumień nie mam miejsca , ryby wyłowiłem jak było jeszcze 16*C , ostatnie dwa zdjęcia były robione przy wymianie wody, kupię filtr i dosadzę roślin , może coś to da, wodę wymieniłem tylko raz i to był pierwszy i ostatni.
Pomógł: 27 razy Dołączył: 13 Kwi 2009 Posty: 1169 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-11-05, 09:44
Cytat:
Na strumień nie mam miejsca
Ale na niewielki filtr korzeniowy, miejsca masz pod dostatkiem.Wyjdzie ci to taniej, i na pewno będzie to bardziej skuteczny sposób na czystą wodę , niż jakiś firmowy filtr. A wyglądać będzie lepiej niż, jakaś beczka stojąca przy oczku!
witaj..jak duże jest Twoje oczko..rybki bardzo ładne.gdy brzeg oczka zarosnie będzie moim zdaniem oczko bez roslinek to nie oczko a woda tymczasowo krystaliczna.
Pomogła: 85 razy Dołączyła: 04 Lip 2009 Posty: 2044 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-11-05, 20:24
Witaj,
Wielkością Twoje oczko podobne do mojego. Ja również nie mam filtra (jeszcze), Ale mam za to bardzo dużo roślin i woda jest ok. TZN miałam latem, bo teraz zamierają i śpią . Jesli masz trochę miejsca to posłuchaj kolegów i zainwestuj w filtr k-g, to najbardziej sprawdzony filtr na forum
Generalnie podoba mi sie i myślę, że w przyszłym roku będzie to bardzo fajne miejsce odpoczynku
Pozdrawiam
Napewno oczko zostanie zasilone w rosliny , filtra napewno nie zrobię lecz zdecyduje się na filtr kupiony.
Van czy wielkością podobne to nie wiem , muszę na wiosnę wodę wypompowć i wlać nowej żeby zobaczyć stan licznika , b. się cieszę że wam się podoba cały czas myślę co w nim zmieniać i kombinuje
Pomogła: 84 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 2513 Skąd: Słupsk
Wysłany: 2009-11-06, 17:06
piopil napisał/a:
Napewno oczko zostanie zasilone w rosliny , filtra napewno nie zrobię lecz zdecyduje się na filtr kupiony.
Van czy wielkością podobne to nie wiem , muszę na wiosnę wodę wypompowć i wlać nowej żeby zobaczyć stan licznika , b. się cieszę że wam się podoba cały czas myślę co w nim zmieniać i kombinuje
Pozdrawiam
Piotr
Ładne oczko. Małe ale dopieszczone. Tez mówiłam tak jak Ty - na pewno nie zrobię sama filtra. Strasznie to mi sie wydawało skomplikowane. Na forum nie ma jednego super przepisu. Ale jak poskakałam po wielu tematach ( budowa, złoze, bakterie złączki, itd)
i podpytalam jeszcze, to się okazało , że to pikuś. A jak sie jeszcze wstrzymywałam z bólami (ze strachu) i jeszcze dokładniej poczytałam i jeszcze pomarudziłam kolegom to w ogóle Pan Pikuś. I filtry mam . Aż dwa : biologiczny i korzeniowy i jeszcze strumień oczyszczający.
Zrób tak samo. Szczerze doradzam
I taniej i skuteczniej
pozdrawiam
ewa
_________________ Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !
Jarku a masz inny sposób żeby obliczyć ile litrów ma moje oczko ??
Jak pisałem rośliny dojdą napewno i to sporo ale dopiero na wiosne ...
Ewa czekam na Twój szczegółowy opis jak wykonałaś te filtry
Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 382 Skąd: Poznan-Rokietnica
Wysłany: 2009-11-07, 15:02
piopil napisał/a:
Jarku a masz inny sposób żeby obliczyć ile litrów ma moje oczko ??
Jak pisałem rośliny dojdą napewno i to sporo ale dopiero na wiosne ...
Ewa czekam na Twój szczegółowy opis jak wykonałaś te filtry
Jarek to ja nie jestem ale jest jeszcze sposób matematyczny patrząc na foty to masz sześcian V=a x b x h
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum