wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z lilią
Autor Wiadomość
Mutari 
Uczestnik

Wysłany: 2007-04-23, 18:28   Problemy z lilią

Witam wszystich, w zeszłym roku kupiłem u Arka w sklepie liię wodną Atraction. Wczoraj czyściłem oczko, tzn. musiałem wymienić trochę wody i zauważyłem , że moja lilia nie ma liści. Jak ją kupiłem ładnie rosła teraz nie wiem co się z nią dzieje. Sprawdziłem korzeń
i jest wszystko w porządku. Inne rośliny zaczęły ju z ładnie rosnąć.
Czekam na odpwiedź.

Pozdro
Mutari

marian 
Oczkomaniak
Marian

Wysłany: 2007-04-23, 20:20   

To że nie ma jeszcze liści o niczym jeszcze nie świadczy ,w szystko zależy od temperatury wody miejsca ,podłoża i stopnia nasłonecznienia stanowiska.Widziałem tu na forum lilie bardzo wyrosnięte jak na tą porę roku ,a moje są jeszcze w powijakach ,Mam kilka doniczek z liliami i wyglada to różnie jednym brakuje 20 cm do powierzchni wody a drugie ledwie co wychodzą z doniczki .Jeżeli kłącze jest zdrowe to wszystko powinno być ok cierpliwosci :-D

Szymon 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2007-04-23, 21:16   

jeśli toAttraction i kupiona u Arka w sklepie oraz jeśli zimowała pod warstwą lodu to...możesz być spokojny , no chyba że... współzamieszkiwały tam wspólnie rośliny pozyskiwane z naturalnych zbiorników będące nosicielami chorób i pasożytów...
----------------------------

TeresaR 
Uczestnik

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2007-04-23, 22:25   Re: Problemy z lilią

Mutari napisał/a:
Witam wszystich, w zeszłym roku kupiłem u Arka w sklepie liię wodną Atraction. Wczoraj czyściłem oczko, tzn. musiałem wymienić trochę wody i zauważyłem , że moja lilia nie ma liści. Jak ją kupiłem ładnie rosła teraz nie wiem co się z nią dzieje. Sprawdziłem korzeń
i jest wszystko w porządku. Inne rośliny zaczęły ju z ładnie rosnąć.
Czekam na odpwiedź.

Pozdro
Mutari

Poczekaj jeszcze trochę , moje w oczku różnie startują , jedne mają już liście pod taflą wody, inne dobiero z doniczek ledwo listki mają :-D

Mutari 
Uczestnik

Wysłany: 2007-04-24, 09:04   

Dzięki za odpowiedź. Mozliwe, że woda może być jeszcze za zimna dlatego nie widać jeszcze liści. Jesli chodzi o wypowiedź Szymona, to mam w swoim oczku rośliny przyniesione z różnych zbiorników wodnych.Posiadam takie rosliny jak: rzęśl (zaczełą teraz ładnie rośnąć), mech zdrojek (przyniosłem ją wczoraj nie wiedząc o tym, była pewnie gdzieś przyklejona, jest jeszcze mały jego średnica ma zaledwie 4 cm), ale wracając do roślin: moczarka kanadyjska, rdestnica pływająca, sit rozpierzchły, pałka wodna (rogoża), trzcina pospolita, tojeść rozesłaną, okrężnica bagienna (przyniosłem ja wczoraj, ciekawe czy się przyjmie). Mam jeszcze zamiar przynieść do swojego oczka: bobrek trójlistkowy, niezapominajkę wodną. Jednej rośliny, której nie moge znaleść jest to przęstka pospolita. ale się nie poddam muszę ją mieć :-D .

Pozdro
Mutari

autorus 
Uczestnik

Wysłany: 2007-04-26, 18:07   

Ja mam tez pytanko odnośnie lili, tzn w tamtym roku jak zaczęły mi wychodzić pąki to było tak że jak wyszły dwa to jeden z nich się nie rozwinął w ogóle tylko leżał w wodzie a po jakimś czasie zaczął gnić. Co się dzieje?

I tak było przez cały sezon, tzn wyciągałem nierozwinięte paki które zamiast iść na powierzchnię zakrzywiały sie i zaczęły opadać na dno.

Autorus :x

hdtvpolska.com portal wysokich technologii, HD, blu ray... jestem tam moderatorem :)

marian 
Oczkomaniak
Marian

Wysłany: 2007-04-28, 17:03   

Prawdopodobnie to wina głębokości . jest za płytko tak myslę .Pąki się kładą i nabierają wody podobnie się dzieje jak kwiat jest za blisko fontanny albo kaskady lilie tego nie znoszą ,Po rozbiciu kwiat jak zostanie zmoczony ,w wiekszości przypadków ponownie się nie rozbije.Gdy jest za płytko łodyga czasami zbyt bujnie wyrosnie i pąk leży przechylony na powierzchni wody,a powinien stac pionowo. :piwko:

autorus 
Uczestnik

Wysłany: 2007-04-29, 09:13   

No tak ale tam jest ok 1,5m.

marian napisał/a:
Prawdopodobnie to wina głębokości . jest za płytko tak myslę .Pąki się kładą i nabierają wody podobnie się dzieje jak kwiat jest za blisko fontanny albo kaskady lilie tego nie znoszą ,Po rozbiciu kwiat jak zostanie zmoczony ,w wiekszości przypadków ponownie się nie rozbije.Gdy jest za płytko łodyga czasami zbyt bujnie wyrosnie i pąk leży przechylony na powierzchni wody,a powinien stac pionowo. :piwko:

hdtvpolska.com portal wysokich technologii, HD, blu ray... jestem tam moderatorem :)

strajk 
Nowy

Wysłany: 2007-05-03, 14:39   

Witam
A z tej coś będzie ma jakby trzy odrosty z których wychodzą malutkie listki jest to chromatella jak mi się zdaje od dwóch tygodni jakby nic się nie zmieniło nie rośnie :?:

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2007-05-03, 14:50   

Nic jej nie jest :good: normalna zdrowa jak "ryba" :hehe: będziesz :P miał z niej pociechę tylko teraz noce są bardzo zimne i jeszcze wolno rośnie :)
OGRÓD JARKA

misterrozwalacz 
Uczestnik

Wysłany: 2011-04-23, 17:13   

a czy o normalne że lilia jeszcze nie wypuściła liści?? jest na głębokości 90 cm ??:) i z góry widzę że ma takie listki jak u strajk, ale od tygodnia nawet nic się nie zmieniło?:( czy to coś nie tak czy po prostu jeszcze za zimna woda?? trochę mnie to zdziwiło ponieważ u znajomych lilie już na powierzchni mają liście czerwone a u mnie nic takie listki pod wodą może 4cm :(

Piotrek.P.
[Usunięty]

Wysłany: 2011-04-23, 17:56   

misterrozwalacz napisał/a:
a czy o normalne że lilia jeszcze nie wypuściła liści?? jest na głębokości 90 cm ??:) i z góry widzę że ma takie listki jak u strajk, ale od tygodnia nawet nic się nie zmieniło?:( czy to coś nie tak czy po prostu jeszcze za zimna woda?? trochę mnie to zdziwiło ponieważ u znajomych lilie już na powierzchni mają liście czerwone a u mnie nic takie listki pod wodą może 4cm :(

U mnie dopiero zaczęły wychodzić , są takie 2cm-etrowe , spokojnie słońce było tylko kilka dni . U znajomych liście mogły być zeszłoroczne.

Elendil 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2011-04-23, 18:00   

misterrozwalacz napisał/a:
ponieważ u znajomych lilie już na powierzchni mają liście czerwone a u mnie nic takie listki pod wodą może 4cm :(

U mnie też na powierzchni liście 3 lilii, ale to są te, które w tamtym roku nie zdążyły wyleźć na wierzch a były na tyle głęboko, że lód ich nie złapał. Te które zostały ogołocone ledwo wystartowały ;)

misterrozwalacz 
Uczestnik

Wysłany: 2011-04-23, 18:03   

No to dobrze bo już myślałem że czegoś brakuje w wodzie jakiś substancji id. :)

Adalbert 
Oczkomaniak

Wysłany: 2011-04-23, 18:06   

Moje, gdy je faszerowałem koreczkami Osmocote, były na poziomie doniczki a teraz z głębokości 120 cm pierwszemu listkowi zostało do powierzchni jakieś 40 cm :)

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
http://forum.oczkowodne.n...der=asc&start=0

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu