Witam, czy ktos moglby pomoc w doborze filtra na taka powierzchnie?? Woda jest codziennie czesciowo wypompowywana, ponieważ nawadniam caly ogrod, mimo to woda jest zielona i na dnie juz osadzila sie gruba warstwa glonow, stosowalem srodki typu pokon, niestety to nic nie pomaga. Zalezy mi na tym aby woda byla przejrzysta, ale jednoczesnie nie chcialbym zaszkodzic rybom. Prosze o dobre rady i pomysly na wykonanie filtra, ktory pomoglby uporac sie z problemem:) wszystkich pozdrawiam i z gory dziekuje za rady:))
Poczytaj TU to może coś Ci podpasuje , a z tego co wiem to pokon robi wodę bardziej zasadowa zamiast kwaśnej i tylko sprzyja rozwojowi glonów więc pierwsze co zrób to wywal ten pokon , ale do kosza
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Dobrze Jarek pisze,raz stosowałem pokon.Tragedia,po za stosowaniu woda zrobiła się jeszcze bardziej zielona niż była .Do ten produkt,nie zawracaj Sobie nim głowy
_________________ Pozdrawiam Sebastian
Wysłany: 2007-05-08, 11:15 Re: Filtr do oczka 60 m3
drzeszyn napisał/a:
Woda jest codziennie czesciowo wypompowywana, ponieważ nawadniam caly ogrod, mimo to woda jest zielona i na dnie juz osadzila sie gruba warstwa glonow, stosowalem srodki typu pokon, niestety to nic nie pomaga.
Codzienne wypompowywanie wody, powoduje to, że nigdy nie osiągniesz w oczku równowagi biologicznej.
Napisz ile masz roślin w oczku, to one w głównej mierze odpowiadają za czystość wody. Są konkurencja pokarmową dla glonów. Napisz również ile masz ryb w oczku, obawiam się że może być przerybione. To właśnie ryby są największym producentem azotanów (wynik przemiany amoniaku z odchodów ryb, tzw. cykl azotowy)
Cytat:
Prosze o dobre rady i pomysly na wykonanie filtra, ktory pomoglby uporac sie z problemem:) wszystkich pozdrawiam i z gory dziekuje za rady:))
Rady masz w odnośniku który Ci podałem, znajdziesz tam rys. schematyczny filtra schowanego w gruncie. TUTAJ i TUTAJ znajdzesz porady również.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum