Koledzy odeslali mnie po wiadomoscio filtr glebowo korzeniowy,wiec jestem i pytam ,jaka zywotnosc ma taki filtr ,czy on dziala caly cas czy trzeba co jakis czas odnawiac wymieniac zwir ?jesli zrobic go w ksztalcie rzeczki to jaki zwir zastoswac czy zrobic kilka warst roznej grubosci zwiru? Czy sa specjalne rosliny do takiego filtra?
art1234 [Usunięty]
Wysłany: 2007-09-11, 10:22 A ja mam pytanie
a ja mam pytanie czy ma sens sadzenie roślin w filtrze glebowym w piasku a nie w kamykach czy wtedy korzenie też odbierają substancje odżywcze czy lepiej połozyć folię i nasypać żwirek a potem posadzić rośliny
przepływ wody będzie bardzo wolny 17 tyś l/ 24 h
Artur
Pomógł: 21 razy Dołączył: 15 Maj 2006 Posty: 2634 Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2007-09-11, 11:10
nie wiem czy piasek się sprawdzi ,moim zdaniem może go zamulać a po drugie wypłukiwać z swoich miejsc, wiadomo bardzo lekki jest i woda może go przenosić w inne miejsca
nie wypłucze ale czy korzenie będą równieskutecznie odbierać substancje odżywcze?
i
jak gruba ewentualna warstwa żwiru 10 cm?
ok chyba żle wyjaśniłem
mam staw naturalny z zatoczką długości ok 5 m i szerokością ok 1 m i teraz mogą w sposób naturalny rosnąć w glebie w piasku lub mogę położyć folię i na nią nasypać żwirek i potem w nim posadzić rośliny - są duże wachania wody więc casami słup wody nad filtrem będzie ok 50 cm wody a czasami woda będzie się przesączać przez żwirek
CO o tym SĄdzicie??????
i najważniejsze jak płukać żwir woda co prawda będzie przechodzić przez 2 beczki z gąbką ale i tak się z czasem zamuli i co wtedy?
Witam.
Odświeżę temat ponieważ zamierzam zbudować taki filtr w kastrze, max dwóch. Czym ją wypełnić oprócz kamieni? Może być na dnie np. keramzyt, na to kamienie, torf włóknisty i jeszcze raz kamienie? Oczywiście kastry obsadzone roślinami. Czy zbudować oddzielna kieszeń na worek z torfem? Doprowadzenie wody zrobić od góry czy od dołu?
Pomógł: 27 razy Dołączył: 13 Kwi 2009 Posty: 1169 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-06-12, 20:12
Jak to ma być filtr g/k to tylko żwir. Doprowadzenie wody zrób jak ci będzie wygodnie, ale lepiej od góry. A najważniejsze to odpływ, który musi być na tyle wysoko by w razie awarii pompy /bądź chwilowego zaniku napięcia/ złoże nie przeschło. Torf koniecznie osobno /trzeba go często wymieniać/.
Jeśli zrobię dopływ od góry czy wtedy woda zaciągnięta przez pompę z oczka będzie przelewała się przez kamienie i korzenie czy po wypełnieniu tej komory popłynie po wierzchu do komory z torfem?
Jeszcze kilka pytań.
Jak dobrać średnice rury do odpływu wody do oczka? Chciałem zainstalować taki kranik, żeby móc regulować odpływ wody:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/43841ca21c0ee7aa http://www.fotosik.pl/zdjecie/cf2e5189b2230d91
ale nie mogę znaleźć w żadnym markecie. Jeśli ktoś wie gdzie mogę kupić to proszę o info.
Boję się, żeby przy pompie 750l/h zasilanej na panel słoneczny z akumulatorem za szybko woda nie uciekała z kastry.
W ogóle czy taki odpływ przefiltrowanej wody do oczka robi się na górze czy na dole beczki, kastry (no może nie na samym dole, żeby syf ze spodu się nie wlewał do oczka)? I a propos syfu na dnie, z czego zrobić odpływ? Jakiś zawór przepływowy, rura pcv z korkiem?
Będę wdzięczny za wskazówki.
Pomógł: 27 razy Dołączył: 13 Kwi 2009 Posty: 1169 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-06-23, 18:16
Żadnym kranikiem nie wyregulujesz wypływu wody, chyba tylko siedząc i pilnując czas. Wypływ daj od góry bo tak łatwiej. A jak zdecydujesz się zrobić od spodu to zrób coś w rodzaju syfonu, by korzenie nigdy nie przeschły. Średnica jego powinna być jak największa, na pewno przynajmniej dwa razy większa od wlotu.
[ Dodano: 2016-06-24, 17:39 ]
Czy odpływ osadu dennego robi się na dole w takim filtrze korzeniowym? Ewentualnie czy z takiej rury PCV z korkiem można go wykonać? Czy napór wody nie wypchnie korka?
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum