Pomógł: 21 razy Dołączył: 11 Sie 2007 Posty: 1522 Skąd: Radom
Wysłany: 2008-10-20, 14:27
Też je hodowałem.Podstawowa trudność to zapewnienie odpowiednio niskiej temperatury.Należy ustawić zbiornik w możliwie najchłodniejszym miejscu w mieszkaniu.poza tym bezproblemowa i bardzo sympatyczna rybka.
Wysłany: 2008-10-20, 17:29
Z udziałem kiełbia można by zrobić interesujący biotop potoku.Kamienisto-piaszczyste podłoże,korzenie i fragmenty drewna,tak wygląda ich środowisko,ale roślin niewiele lub brak.Obserwowałem przed laty taki potok ,wlaśnie z niego odławiałem ryby.razem z kiełbiami występowała licznie,i też nie sprawiała kłopotu w hodowli strzebla potokowa.Ale obecnie jest ona objęta ochroną.
Pomógł: 37 razy Dołączył: 27 Sty 2006 Posty: 1600 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-20, 18:30
wojtas napisał/a:
nie sprawiała kłopotu w hodowli strzebla potokowa
Czy aby na pewno miałeś strzeblę potokową czy może przekopową, zwaną błotną? Tę ostatnią, choć także jest pod ścisłą ochroną można kupić w działach oczkowych w sklepach/szkółkach ogrodniczych - ostatnio w lato widziałem mutację złotą (lub raczej ksantoryczną) po 8 zł/szt, wielkości palca wskazującego i mniejsze.
Wysłany: 2008-10-20, 19:32
Na pewno potokowa.To była bystra rzeczka o żwirowym dnie i lodowato zimnej wodzie,nawet latem.A blotna preferuje raczej karasiowe bajorka.Poza tym różnią się wyglądem.Przekopowa jest trochę podobna do małego linka,potokowa jest bardziej wysmukła i ma taki charakterystyczny ciemny pas wzdłuż ciała.
Nowy zbiorniczek założony, Dziś udało m isię złapać 4 kiełbie. Co ciekawe te najmłodsze tegoroczne najbardziej uciekają i żadnego nie złapałem. Im starsze tym mniej zwiewają. Udało mi się złapać zeszłoroczne, ale złapać kiełbia w oczku to nie jest prosta sprawa- sa bardzo szybkie maja niesamowite przyspieszenia, jak wrzuca turbo to nie wiadomo gdzie się podziały. Jak zgram foty to wrzucę.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Pomógł: 21 razy Dołączył: 15 Maj 2006 Posty: 2634 Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2008-10-22, 23:01
Cytat:
Nowy zbiorniczek założony, Dziś udało m isię złapać 4 kiełbie. Co ciekawe te najmłodsze tegoroczne najbardziej uciekają i żadnego nie złapałem. Im starsze tym mniej zwiewają. Udało mi się złapać zeszłoroczne, ale złapać kiełbia w oczku to nie jest prosta sprawa- sa bardzo szybkie maja niesamowite przyspieszenia, jak wrzuca turbo to nie wiadomo gdzie się podziały. Jak zgram foty to wrzucę.
Arek spróbuj złapać na mój patent , u mnie pierwsze właziły tylko daj płatki owsiane na zanętę ,a co do trzymania w akwa to bez problemu stały u mnie nawet bez natleniania ostatnio, ale w niskiej temperaturze przez zimę około 10 stopni w pomieszczeniu
Wysłany: 2008-11-29, 20:25
Strzeble są wskażnikiem bardzo czystej wody,typowe dla górnego biegu rzek.pamietam,w czasach mojej młodosci było ich mnóstwo w czystych,niewielkich rzeczkach.Obecnie coraz rzadsza,podlega nawet ochronie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum