wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Kiełb i ukleja
Autor Wiadomość
wojtas 
Oczkomaniak

Wysłany: 2008-10-20, 14:27   

Też je hodowałem.Podstawowa trudność to zapewnienie odpowiednio niskiej temperatury.Należy ustawić zbiornik w możliwie najchłodniejszym miejscu w mieszkaniu.poza tym bezproblemowa i bardzo sympatyczna rybka.

Kaef 
Oczkomaniak

Wysłany: 2008-10-20, 17:08   

Ja też potwierdzam że najważniejszy warunek to chłodna i dobrze natleniona woda, zagracone i spore akwarium. Po tym można już tylko sprzątać i karmić :D

wojtas 
Oczkomaniak

Wysłany: 2008-10-20, 17:29   

Z udziałem kiełbia można by zrobić interesujący biotop potoku.Kamienisto-piaszczyste podłoże,korzenie i fragmenty drewna,tak wygląda ich środowisko,ale roślin niewiele lub brak.Obserwowałem przed laty taki potok ,wlaśnie z niego odławiałem ryby.razem z kiełbiami występowała licznie,i też nie sprawiała kłopotu w hodowli strzebla potokowa.Ale obecnie jest ona objęta ochroną.

Hubert 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2008-10-20, 18:30   

wojtas napisał/a:
nie sprawiała kłopotu w hodowli strzebla potokowa

Czy aby na pewno miałeś strzeblę potokową czy może przekopową, zwaną błotną? Tę ostatnią, choć także jest pod ścisłą ochroną można kupić w działach oczkowych w sklepach/szkółkach ogrodniczych - ostatnio w lato widziałem mutację złotą (lub raczej ksantoryczną) po 8 zł/szt, wielkości palca wskazującego i mniejsze.

wojtas 
Oczkomaniak

Wysłany: 2008-10-20, 19:32   

Na pewno potokowa.To była bystra rzeczka o żwirowym dnie i lodowato zimnej wodzie,nawet latem.A blotna preferuje raczej karasiowe bajorka.Poza tym różnią się wyglądem.Przekopowa jest trochę podobna do małego linka,potokowa jest bardziej wysmukła i ma taki charakterystyczny ciemny pas wzdłuż ciała.

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2008-10-22, 19:34   

Nowy zbiorniczek założony, Dziś udało m isię złapać 4 kiełbie. Co ciekawe te najmłodsze tegoroczne najbardziej uciekają i żadnego nie złapałem. Im starsze tym mniej zwiewają. Udało mi się złapać zeszłoroczne, ale złapać kiełbia w oczku to nie jest prosta sprawa- sa bardzo szybkie maja niesamowite przyspieszenia, jak wrzuca turbo to nie wiadomo gdzie się podziały. Jak zgram foty to wrzucę.
PORADNIK PORTAL SKLEP

Kaef 
Oczkomaniak

Wysłany: 2008-10-22, 19:44   

hehe, ja parę lat temu na spływie kajakowym łapałem kiełbie w ręce w Drawie :P Ale to fakt, im starszy tym mniej płochliwy.

killer1558 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2008-10-22, 23:01   

Cytat:
Nowy zbiorniczek założony, Dziś udało m isię złapać 4 kiełbie. Co ciekawe te najmłodsze tegoroczne najbardziej uciekają i żadnego nie złapałem. Im starsze tym mniej zwiewają. Udało mi się złapać zeszłoroczne, ale złapać kiełbia w oczku to nie jest prosta sprawa- sa bardzo szybkie maja niesamowite przyspieszenia, jak wrzuca turbo to nie wiadomo gdzie się podziały. Jak zgram foty to wrzucę.

Arek spróbuj złapać na mój patent :) , u mnie pierwsze właziły tylko daj płatki owsiane na zanętę ,a co do trzymania w akwa to bez problemu stały u mnie nawet bez natleniania ostatnio, ale w niskiej temperaturze :) przez zimę około 10 stopni w pomieszczeniu

Makrofotografia

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2008-11-29, 01:29   

fajny filmik znalazłem

może ktoś wie co to za ryby pływają razem z kiełbiami te troszke większe i później te z czarnym paskiem po boku.
PORADNIK PORTAL SKLEP

maruder
[Usunięty]

Wysłany: 2008-11-29, 02:29   

Te większe to raczej brzany (na 99%), ewentualnie świnki. Tych z czarnym paskiem nie znam.

wojtas 
Oczkomaniak

Wysłany: 2008-11-29, 06:36   

te z czarnym paskiem to na pewno strzeble potokowe.te wieksze to chyba rzeczywiście młode brzany,i był też kleń/z czerwonymi płetwami/

koczisss
[Usunięty]

Wysłany: 2008-11-29, 11:00   

wojtas napisał/a:
te z czarnym paskiem to na pewno strzeble potokowe.te wieksze to chyba rzeczywiście młode brzany,i był też kleń/z czerwonymi płetwami/

Ja tylko klenia rozpoznałem ;)

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2008-11-29, 17:47   

Zdjęcia z Wisły.
PORADNIK PORTAL SKLEP

wojtas 
Oczkomaniak

Wysłany: 2008-11-29, 20:25   

Strzeble są wskażnikiem bardzo czystej wody,typowe dla górnego biegu rzek.pamietam,w czasach mojej młodosci było ich mnóstwo w czystych,niewielkich rzeczkach.Obecnie coraz rzadsza,podlega nawet ochronie.

kędziorro 
Początkujący

Wysłany: 2009-03-14, 11:51   

te z czarnym pakiem to mogą być czebaczki amurskie :???:

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu