wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Podwodne oświetlenie oczka wodnego
Autor Wiadomość
AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2008-03-25, 23:37   

Niektórzy klienci kupujący zestaw 4x 10 W do oczka skarżyli mi sie ze za słabo świeci, tak więc 0,5 wat nie sądzę by coś dało.

Dostałem kiedyś od importera zestaw rożnych lamp na diody, ale po przeprowadzeniu nocą testów wszystkie zwróciłem i nie wprowadzałem wcale do sprzedaży bo efekty były bardzo mizerne.
PORADNIK PORTAL SKLEP

hepik 
Entuzjasta

Wysłany: 2008-03-26, 05:47   

Ano ,oczekiwania klientów zapewne różnorakie a czasami dziwaczne,co ty najlepiej musisz wiedzieć .
Moje właśnie takie,że efekt świetlny nie powinien w tym wypadku być jak z zastosowaniem szperacza na łodzi podwodnej ale własnie w postaci lekkiej poświaty...
Zestaw firmy Heissner...to zdajsie niezła firma oczkowo-ogrodowa?
Ideałem byłoby zobaczyć efekt w naturze ,co jednak w realiach hipermarketu mało prawdopodobne...poczekam a nuż gdzieś coś podobnego zobaczę w akcji :)

jakja 
Entuzjasta
Na razie bez oczka

Wysłany: 2008-03-26, 08:37   

Panowie, ale jedno pytanie (już gdzieś o tym było): wyobraźcie sobie, idziecie spać, a tu ktoś Wam neon w okno wstawia... :x Miłe?

hepik 
Entuzjasta

Wysłany: 2008-03-26, 09:05   

Jakja,to tylko problem dla ryb chodzących spać z kurami.Te ,które siedzą(pływają) do późna w nocy będą zadowolone,że nie muszą po omacku ;)

puchalsw 
Uczestnik

Wysłany: 2008-04-19, 12:58   

Dla mnie troche czuc to krasnalami w ogrodzie. Ale to opinia subiektywna.
Pewne zeby cokolwiek bylo widac, te lampy powinny byc plytko pod lustrem wody. Wyobraz sobie ze troche Ci sie obnizy poziom wody przez parowanie, i juz to cos bedzie widoczne.
No i jeszcze glony, ktore moga zaczac to porastac, i jeszcze bardziej zaciemniac swiatlo.
Chyba jednak wole za podobne pieniadze zatapialne oswietelnie, ktore mozna ukryc, a snop siwatla skierowac na ciekawa rosline.
Daj znac jak sie zdecydujesz. Mimo wszystko ciekawy jestem efektu
Pozdrawiam
Wojtek

art1234
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-18, 11:30   a ja mam takie pytanie

Własnie odgrzebałem :-D temat o swietlenia bo się zastanawiam nad leflektorem 50 W (do kupienia w sklepie Aurory) ktoś ma taki i jak to świeci w wodzie która nie jest super klarowan ale w miarę i czy się nie psuje.
Art

Piotrek.P.
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-19, 21:06   

jakja napisał/a:
Panowie, ale jedno pytanie (już gdzieś o tym było): wyobraźcie sobie, idziecie spać, a tu ktoś Wam neon w okno wstawia... :x Miłe?

Dla mnie to też jest kompletna głupota takie coś instalować ... ani to ładne ani pożytecze . Chyba tu powinno chodzić o dobro ryb , a tak nawiasem mówiąc na żywo to widziałem i nie przypadło mi do gustu ... :-D jeszcze jak jest kilka kolorów to wygląa jak dyskoteka :hehe:

Pozdrawiam Piotr

art1234
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-20, 09:38   No bez przesady

Macie Racjie co do tych ryb przemyślałem sprawę i nie będe instalował oświetlenia bo rybka bedzie się źle spało.
Zamiast zamątuję nowiutkie użeczka dla rybek i małe moskitierki żeby im plankton w spaniu nie przeszkadzał. A na koniec puszcze im pod woda kołysanki.

Ludzie weźciewy się zastanówcie co piszecie bo niedługo to jak ktoś bedzie chciał zabić komara to go ukrzyżują.

NO dobra proszę o opinie o tej lampie 50 W.
Prosze nie kasować tego głosu rozsądku przez administratora.
Art

radex11 
Początkujący

Wysłany: 2009-11-20, 10:48   

Ja mam oświetlenie, własnej roboty i wykorzystuje to gdy np wrócę poźno z pracy a chciałbym zajrzeć czy wszystko wporządku, więc jest to zapalana na kilka, kilkanaście minut, bo macie rację, że rybki mogą czuć się jak na stadionie i odczuwac stres co jak wiadomo może powodować choroby. Moja instalacja jest zrobiona na 12V (20W) halogenikach (3szt.), zasilane z transformatora i kosztowało mnie to ok 10zł bo przewody i transformator znalazłem gdzieś w piwnicy ;) pozdrawiam :yahoo:

ewa535 
Przyjaciel forum

Pomogła: 84 razy
Wysłany: 2009-11-20, 12:16   

A moje oczko oświela reflektorek halogenowy ukryty w lisciach i kamieniach przy brzegu. Rzuca sporą smugę swiatła po całej tafli wody i oświetla przeciwległąkaskadę i strumień.
Mam to włączone przez wyłączik czasowy i zmierzchowy więc włącza się jak trzeba a wyłącza o 2 wnocy , bo nocny marek jestem.
Dyskoteki w ogrodzie i różnych podświetlanych fontann też nie lubię ale nie wyobrażam sobie mojego oczka w ciemnościach !
Uwielbiam sobie póżnym wieczorkiem siedzieć na tarasie ze szklaneczką i podziwiać co tam znowu nawymyślałam nad oczkiem. A jak tak się wpatruję w tą piękną (oświetloną zieleń) w te żaby na kamieniach,w te moje rybki ładne i ta szklanka i jeszcze do tego muzyczka to zawsze jeszcze coś nowego wymyślę. Dobre światło robi dobry nastrój! A jak gaśnie to już wyłącznie spać można.
Mój akwenik online: http://91.222.160.54:7777/
Użytkownicy I Explorera logują się w oknie po lewej, wszyscy inni po prawej.
Użytkownik: "oczko" , Bez hasła
Dzwoń do mnie jak zobaczysz szczura, kota, obcego lub brak wody ;)
Jeśli nie masz mojego numeru wyślij priv.
Dzięki za czujność i pomoc !

leszek50-57 
Oczkomaniak

Wysłany: 2009-11-20, 14:49   

Moję oczko mam trochę inaczej podświetlone, ale zwyczaj mam
taki sam,jaki Ewo opisujesz,więc obyczaje mamy podobne :piwko:
przy oczku i muzyka. ;)
poz.Leszek
-----------

AurorA 
Administrator
oczko wodne 5 m3

Wysłany: 2009-11-20, 19:29   

Zgadzam się z Arturem oświetlenie rybom nie przeszkadza a bardzo ładnie to wygląda, ja sprzedaje bardzo dużo różnego rodzaju podwodnych lampek i nigdy z kupujących nie narzekał. Raz tylko miałem przypadek zę klient stwierdził że 4x 10 W daje zbyt mało światła i dodatkowo zakupił reflektor 50 W.

gdyby ryby odczuwały stres od oświetlenia co działo by się w akwarium gdzie natężenie światła jest dziesiątki razy wyższe i nie ma gdzie się skryć
PORADNIK PORTAL SKLEP

sebastianrost 
Hobbysta

Wysłany: 2009-11-20, 20:05   

Oswietlenia podwodnego nie posiadam ale zamiast tego mam w swoim oczku trzy wspaniałe kule które zapalam przy jakeś imprezie w domu,zazwyczaj włączam cichaczem i jest wooow ale fajnie oto fota:

Rybką napewno nie przeszkadza w normalnym życiu :)

Pozdrawiam Sebastian

szopen 
Hobbysta

Wysłany: 2009-11-20, 22:20   

Było tak, że jak ktoś mądry skrytykował oświetlanie oczek, bo że to niby stresuje rybki i przyprawia je o wszelkie nieszczęścia, to na dość długi czas nastąpiła cisza w tym temacie. Obecnie po kilku postach a szczególnie po tym żartobliwym, co to radzi łóżeczka i moskitierki w oczku montować, nastąpił wysyp postów w których wielu przyznaje się do posiadania owych pięknych światełek. W całej rozciągłości popieram oświetlenie oczka a w szczególności jego zewnętrznego otoczenia. Jak miło jest posiedzieć wieczorkiem z :piwko: w ręku przy nastrojowo oświetlonym oczku i obserwować figle pływających w nim rybek.

Pozdrawiam Antoni !!

Elendil 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2011-03-04, 08:12   

Pozwolę sobie podczepić się pod ten temat i zapytać :-D
Mam pytanie do Arka oraz użytkowników zestawu Aquael 4x10W. Jako, że mamy z Gosią nową koncepcję aranżacji oświetlenia bo ubiegłoroczna jakoś nam nie przypadła do gustu dwie lampki chcemy zainstalować poza oczkiem. Zauważyłem, że mają one otwory od spodu i chciałem zapytać czy są jakieś dedykowane do nich kolce do wbicia w glebę albo ewentualnie ktoś może ma pomysł na jakąś samoróbkę. Bo mój jest na razie totalnie prymitywny :P

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu