Jak masz możliwość sprawdz jaki prąd realnie bierze ta pompa,i zmierz jaki ma przepływ.
Nie mam miernika, żeby zmierzyć pobieraną moc. Tutaj było to omawiane http://forum.oczkowodne.n...der=asc&start=0
Przepływ jest dużo większy niż miała poprzednia pompa- 2200l/h . Po podłączeniu nowej-5000l/h, musiałem dołożyć równolegle drugi baniak do pierwszej komory filtra, bo pompa za szybko wypompowywała wodę z filtrów.
Ponadto przy nowej pompie, mogłem pozwolić sobie na dodatkowy (trzeci)wylot wody i skierowałem go do strumienia.
Teraz mam dwa wyloty wody do strumienia i jeden na kaskadę.
Kaskada (drugi wylot) też mocniej pluszcze, co widać gołym okiem.
Mi to wystarczy i nie chce się bawić w pomiary.
Sama średnica wylotu pompy robi swoje. W starej - PO001, średnica to 3/4 cala. Przy mocy 45W, woda dławi się już na wylocie pompy.
Odległość od pompy do lampy u mnie, to 70cm węża gładkiego fi32, a filtry chodzą grawitacyjnie, więc pompa nie przepycha przez nie wody.
Przemyślałem wszystko wcześniej, żeby nie było dużych strat przepływu wody.
Witam,
Potrzebuję pomocy w doborze pompy do oczka wodnego.
Pojemność to 3000 l.
Jestem kompletnie nie zorientowana w tym temacie gdyż to moje pierwsze oczko wodne.
Zależy mi aby pompa nie była zbyt kosztownym wydatkiem.
Dziekuje za pomoc z góry:)
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 653 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-07-08, 14:26
alunusiek napisał/a:
Witam,
Potrzebuję pomocy w doborze pompy do oczka wodnego.
Pojemność to 3000 l.
Jestem kompletnie nie zorientowana w tym temacie gdyż to moje pierwsze oczko wodne.
Zależy mi aby pompa nie była zbyt kosztownym wydatkiem.
Dziekuje za pomoc z góry:)
W imieniu wszystkich Oczkomaniaków witam Cię "alunusiek" w naszej społeczności i na początek chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej na temat Twojego oczka wodnego. Podaj więcej szczegółów dotyczących oczka tj. długość, szerokość, głębokość, pojemność, z czego jest z robione, w jaki sposób filtrujesz wodę itp. Z pewnością ułatwi to oczkomaniakom tera i w przyszłości udzielić Ci trafnych i wyczerpujących porad i to za darmo. Miło nam będzie jak pokażesz zdjęcia. Pamiętaj, że jedno zdjęcie warte jest na ty forum = 1000 słów.
Napisz też, do czego pompa, którą chcesz kupic, ma służyć. Pozdrawiam. Ryba2008
_________________ Wszyscy jesteśmy Aniołami z jednym skrzydłem. Będziemy latać tylko wtedy, gdy obejmiemy drugiego człowieka. Bruno Ferrero
Pomógł: 27 razy Dołączył: 13 Kwi 2009 Posty: 1169 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-07-08, 18:42
Do oczka o pojemności 3oool wybieraj z tych o wydajności ok 2000l/h. Im kupisz droższą /lepszą/ tym później mniej zapłacisz za prąd a i pochodzi pewnie też dłużej.
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum