liczylem na jakas konkretna porade w stylu: masz oczko okolo V=7m3 moze mniej, rybki, roslinki, w zwiazku z zasada numer 1 woda powinna robic X obiegow w ciagu doby wiec dla ciebie wychodzi pompa o mocy M=V*X/24h
Przykro nam, ale takiej porady nie możemy Ci udzielić. Wprawdzie w internecie można spotkać złote zasady typu "oczko 10m3, więc pompa musi być 5000l/g", czy coś w tym guście. Są to jednak porady dawane przez ignorantów, albo z desperacji na zasadzie pi razy drzwi, podzielone przez dwa kilogramy, czyli lepsze to niż nic.
Tym bardziej, że rozwiązanie wybrałeś sobie bardzo mało efektywne, drogie i jeszcze zawierające filtr ciśnieniowy po drodze. Im wiecej filtr usunie zanieczyszczeń z oczka, tym bardziej zmniejszy się przepływ - w skrajnym przypadku możliwe, że do zera. Jak wyczyścisz filtr, będzie lepiej, ale potem znowu przepływ będzie malał... i tak w koło Macieju.
Jak chcesz, to mogę Ci zasugerować efektywne rozwiązanie, ale... raczej Ci się nie spodoba.
Chcialbym najbardziej efektywne rozwiazanie do danej sytuacji przy uwzglednieniu tego o czym pisalem. Nie chce stawiac na srodku ogrodka komorki z beczkami w srodku ani nawet tych wlasnych konstrukcji budowac. W zwiazku z tym, ze sprzedaje sie tyle rodzajow filtrow i wszystkie ludzie kupuja szukalem porady, ktory bylby dla mnie najlepszym rozwiazaniem. Chcialem rowniez wszystko zalatwic jedna pompa, skimmerem i strumykiem i tu byl mi cisnieniowy potrzebny. Przeczytalem duzo watkow na forum i ogolnie bardzo mi sie jego idea podoba dlatego tez liczylem na wczucie sie w moja sytuacje i moze jakies konkretne rozwiazania
Skimmer dobiera się nie do objętości oczka ( jak to zazwyczaj jest przy filtrach ) a do jego powierzchni. Pompę dobierasz wtedy do zalecanego przez producenta przepływu przez skimmer. Pewnie mnie tu Aznar33, zgani że jest to nie efektywne, ale jak to ma faktycznie działać prawidłowy i czyścić odpowiednią powierzchnię stawu to proponuje jednak pompę odrobinę większa niż zaleca producent
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Ależ Jarku, dlaczego miałbym Ciebie ganić za nieefektywność? Takie założenia dobrał sobie Lomiarz.
Sądzę jednak że mylisz się w stosunku do jednej rzeczy. Wprawdzie jak pisałem wcześniej, nie znam się na skimmerach, ale bardzo, ale to bardzo zdziwiłbym się, gdyby ich producenci podawali zalecane przepływy potencjalnych pomp mających z nimi współpracować. Oni mogą podawać maksymalny(bądź zalecany) przepływ przez skimmer, a to są bardzo różne rzeczy.
Dla przykładu w konfiguracji, jaką dobrał sobie Lomiarz, jeśli skimmer przez niego wybrany będzie miał zalecany przepływ rzędu X litrów na godzinę, to pompa będzie musiała mieć przepływ minimum 2 razy X, a najlepiej 3 razy X.
Nie będzie to więc przepływ "odrobinę" większy, tylko bardzo konkretnie większy.
Dobrze. To skimmer z sklepu forumowego ma Maksymalna wydajność 4500 l/h. Biorac pod uwagę, że chciałbym aby jeszcze pompa zasysała trochę wody z dna powinienem liczyć przepływ np. 6500L/h. Takiego przepływu nie wyrobią filtry wcześniej proponowane.
JEBAO CF 20 ma napisane zalecana wydajność pompy 8000 l/h. Czy to znaczy, że ma przepływ 8000L/h, czyli 2 razy więcej niż normalnie filtry takiej wielkości, czy że musi być dwa razy mocniejsza, żeby przepchać przez filtry z wydajnością 4000L/h (nie napisane jaka wydajność filtra). Mógłbym nawet kupić JEBAO CF 30 do oczek 12m3 (po zalaniu wydaje mi się, że może być nawet 6m3-7m3 wody u mnie) tylko tam jest zalecana pompa 12000L/h a to już za dużo na moje małe oczko - strumyk by pędził jak woda z KARCHERA a chciałem tam też dać roślinki strumykowe (i prądu za dużo zjada). Wcześniej byłem nastawiony na KLARPRESSURE UV 8000 (i tak zmieniam zdanie co drugi dzień) ale tam napisali, że przepływ to 4000L/h (co zostawia przy dobrym ustawieniu np 3000L/h na skimmer i 1000 z dna - minus stan zapchania filtra). Czy biorąc pod uwagę to, że obsadzę oczko roślinami filtrującymi i strumyk również, mając po 1 rybce na m3 muszę brać filtr dużo bardziej wydajny niż to 8m3 ? jeszcze jest Filtr ciśnieniowy NPF-30, pojemność 30L , Lampa UV 11W. do oczek o pojemności max. 13000L, przepływ 4500 L/h Oczko - tafla wody ma około 10m2 plus strumyk to 12m2 MAX
To skimmer z sklepu forumowego ma Maksymalna wydajność 4500 l/h. Biorac pod uwagę, że chciałbym aby jeszcze pompa zasysała trochę wody z dna powinienem liczyć przepływ np. 6500L/h.
Weź pod uwagę to, o czym pisał Jarek - ten forumowy skimmer jest na 50m2. Ty masz 10.
Niestety nie wiem, czy jeśli przez skimmer puścisz proporcjonalnie mniejszy przepływ wody, to będzie działał równie dobrze, tylko na mniejszą powierzchnię.
Cytat:
napisali, że przepływ to 4000L/h (co zostawia przy dobrym ustawieniu np 3000L/h na skimmer i 1000 z dna - minus stan zapchania filtra).
...minus duże straty na wężach, jeśli dasz cienkie, a pewnie dasz takie.
Oraz ogromne straty na podnoszeniu wody na 1,5m.
Z tym, że najpierw odejmij straty od wydajności pompy, a potem dziel to, co zostanie z tego pomiędzy zasysanie z dna i skimmer.
Cytat:
Czy biorąc pod uwagę to, że obsadzę oczko roślinami filtrującymi i strumyk również, mając po 1 rybce na m3 muszę brać filtr dużo bardziej wydajny
Gdybyś tylko chciał ten cholerny strumień obniżyć... moim zdaniem wtedy filtra nawet by nie trzeba było dodawać do systemu.
No i miałbyś ciszę.
Dzieki bardzo. Jestem w stanie wpuscic odplyw filtra w polowie strumienia w miejscu gdzie jest jakies 10cm wyzej niz tafla wody, bo akurat zawija w poblizu oczka wtedy, a resztę zostawic albo na druga pompę okazyjnie włączać. zostanie mi wtedy i tak jakies 6m strumienia prawie płaskiego. Wtedy jeśli dobrze rozumiem mogę liczyć wysokość podnoszenia na to 10cm biorac pod uwage filtr po drodze bo jednak chciałbym go na przekór wstawić:D Czy jeśli te skimmery sa na takie wielkie oczka to powinienem zamontować taki na 2500L/h co produkują od razu z pompą? wtedy kupić filtr 8000 jakiś a do niego pompę 4500L/h. Chociaż z drugiej strony nie wydaje mi się, żeby małe oczko było problemem przecież nie wessie kamieni z brzegu. Skimmer + pompa druga to większe zużycie prądu. Przy skimmerze AQUA SZUT nie podają nigdzie przepływu żadnego.
[ Dodano: 2012-08-15, 19:22 ]
I jeszcze jedno pytanie co się stanie gdy do filtra o max przepustowości 4000L/h podłączę pompę 6500L/H a będzie na tyle nieduża wysokość podnoszenia wody, że będzię ją dławił filtr. Czy pompa się niszczy (chyba nie bo jak podnosi to też spada wydajność), czy filtr zaczyna przeciekać
Jestem w stanie wpuscic odplyw filtra w polowie strumienia w miejscu gdzie jest jakies 10cm wyzej niz tafla wody, bo akurat zawija w poblizu oczka wtedy
BINGO!
No i to ma ręce i nogi. 6m strumienia, który chodzi 24/7 jest dużo lepsze niż 10m działającego od święta i generującego ogromne straty energii.
Cytat:
Wtedy jeśli dobrze rozumiem mogę liczyć wysokość podnoszenia na to 10cm
Wysokość podnoszenia 10cm w przypadku oczek wodnych to bardzo rzadki i bardzo, bardzo dobry wynik.
Cytat:
filtr (...) chciałbym go na przekór wstawić:D
Skoro musisz... na pewno oczku nie zaszkodzi.
Cytat:
Czy jeśli te skimmery sa na takie wielkie oczka to powinienem zamontować taki na 2500L/h co produkują od razu z pompą? wtedy kupić filtr 8000 jakiś a do niego pompę 4500L/h. Chociaż z drugiej strony nie wydaje mi się, żeby małe oczko było problemem przecież nie wessie kamieni z brzegu. Skimmer + pompa druga to większe zużycie prądu. Przy skimmerze AQUA SZUT nie podają nigdzie przepływu żadnego.
Popytaj Aurorę. Dzisiaj powinien był wrócić z urlopu.
Cytat:
I jeszcze jedno pytanie co się stanie gdy do filtra o max przepustowości 4000L/h podłączę pompę 6500L/H a będzie na tyle nieduża wysokość podnoszenia wody, że będzię ją dławił filtr. Czy pompa się niszczy (chyba nie bo jak podnosi to też spada wydajność), czy filtr zaczyna przeciekać
Nie dawaj do filtra większego przepływu niż zaleca producent. Średnice rur, przepływy itp więcej nie uciągną. To proszenie się o kłopoty.
Przy skimmerze AQUA SZUT nie podają nigdzie przepływu żadnego.
Zalecana pompa to KASKADA 3600 lub KASKADA 7000 niestety o ile dobrze pamiętam nie ma podane do jakiej powierzchni oczka.
Cytat:
Przy pompie o wydajności 4000l/h przepływ przez filtr ciśnieniowy będziesz miał na poziomie 2000-3000l/h Jak chcesz mieć przepływ przez filtr 4000l/h to musisz dać pompę mocniejszą
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Dzieki. No dobra to juz wiem wszystko chyba i moge zamawiac zaraz razem z reszta towaru. Jest ktos w stanie polecić czy powinienem wziac filtr cisnieniowy:
1. KLARPRESSURE UV 8000
2. JEBAO - Filtr ciśnieniowy CF 20
3. LAZUR - Biopress 250
Wszystkie maja lampy UV i podobne przepustowości. Któryś konkretny ktoś poleca czy wszystko jedno (Klarpressure jest 200zl drozszy).
Pompę powinienem wziąć więc 6500 czy 8000 (AQUA NOVA NMP z wejsciem dodatkowym na skimmer)
do tego węże itp.
Do tego jeszcze zestaw roślinek oczyszczających i strumykowych.
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2012-08-16, 15:14
Używam 1 i 3. Dużej różnicy w nich nie ma. 1 jest solidniej zrobiona.
Co do JEBAO , miałem kiedyś filtry do akwarium , firma do , ludzie kupują ich produkty ale ja nigdy tego badziewia nie kupię.
Te biokulki od razu wywal, jest ich taka masakryczna ilość że biologii w oczku nie pociągną jako filtr.
No to biorę KLARPRESSURE filtr (chyba, że jeszcze ktoś poleci FILTR CIŚNIENIOWY + UV 11W -- EXTREME . A pompę mogę brać mocniejszą ale czy ta 6500 nie wystarczy i czy 8000 nie będzie sama się dławić albo rozszczelni filtr? a skimmer ktoś poleca między AQUA SZUT a Skimmer SK-50 ze sklepu forumowego do tego zestawu skimmer pompa filtr? czy wszystko jedno
Ostatnio zmieniony przez Lomiarz 2012-08-16, 16:31, w całości zmieniany 1 raz
Piotrek.P. [Usunięty]
Wysłany: 2012-08-16, 16:26
6500 może być wystarczająca tylko dla mnie liczy się też efekt na kaskadzie. Zawsze możesz podzielić wyjście na 2.
Skimmera nie używam w tej formie więc Ci nie pomogę.
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum