zraszane jest super wydajnym złożem -czyli ok
tylko pamiętaj ,że woda do zraszanego musi być czysta (bez osadów), czyli po filtracji
Właśnie doszedłem do wniosku że nici ze zraszaniem.... Beczki będe wkopywał w ziemię tak na 3/4. Chcę z pompy wydusić jak największy przepływ= minimalna wysokość podnoszenia- pompa Jebao XTP-5000. Także wlot oraz wylot wody muszę mieć na górze beczki. Część biologiczna (lawa wulkaniczna) musi być zasilana od dołu- ewentualnie na ruszt dam pompkę dotleniającą około 5W.
Pomógł: 68 razy Dołączył: 14 Kwi 2009 Posty: 1871 Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-04-11, 18:25
Widziałem na yt takie mieszadło z silnika od kuchenki mikrofalowej z doczepionym śmigłem od pokojowego wentylatora. Wiatrak poziomo parę cm pod powierzchnią wody. Taki silniczek to kilka Watów. Jakkolwiek, w zasadzie do krążenia kształtek wystarczyć powinno powietrze.
Mam jeszcze pytanie: dlaczego dajesz na dole peszel, a potem szczotki? Szczotki są pomyślane jako dobry łapacz najgrubszego (i nie tylko) osadu, a także wygodne w obsłudze - łatwo je wyjąć i przepłukać.
Nie przekonuje Cię konstrukcja Bioklara?
<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/kxBw09ldrDU?rel=0&controls=0&showinfo=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Widziałem na yt takie mieszadło z silnika od kuchenki mikrofalowej z doczepionym śmigłem od pokojowego wentylatora. Wiatrak poziomo parę cm pod powierzchnią wody. Taki silniczek to kilka Watów. Jakkolwiek, w zasadzie do krążenia kształtek wystarczyć powinno powietrze.
Mam jeszcze pytanie: dlaczego dajesz na dole peszel, a potem szczotki? Szczotki są pomyślane jako dobry łapacz najgrubszego (i nie tylko) osadu, a także wygodne w obsłudze - łatwo je wyjąć i przepłukać.
Nie przekonuje Cię konstrukcja Bioklara?
<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/kxBw09ldrDU?rel=0&controls=0&showinfo=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
No to teraz proszę o przeedytowanie.
może nie ma co kombinować i poprostu w ostatniej beczce zainstaluje złoże z lawy wulkanicznej, zasilane od dołu
Jeśli chodzi o peszel to rzeczywiście dam nad szczotkami
puki co to jeszcze poszukam na YT jak działa taki mieszalnik z silnika z mikrofalówki ciekawe
Pomógł: 68 razy Dołączył: 14 Kwi 2009 Posty: 1871 Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-04-11, 18:52
draglukasz napisał/a:
Ale powoli Mi chodzi o to, żeby było to wygodne w obsłudze. Jak chcesz zastawić od góry szczotki peszlem - jednak najlepiej, gdyby były w osobnej komorze, ale rozumiem, że szkoda Ci pojemności beczki - to może rozważyłbyś chociaż umieszczenie peszla w workach raszlowych - żeby łatwiej było tym manipulować, bo obawiam się, że czyszczenie szczotek to częsta powinność...
Ale powoli Mi chodzi o to, żeby było to wygodne w obsłudze. Jak chcesz zastawić od góry szczotki peszlem - jednak najlepiej, gdyby były w osobnej komorze, ale rozumiem, że szkoda Ci pojemności beczki - to może rozważyłbyś chociaż umieszczenie peszla w workach raszlowych - żeby łatwiej było tym manipulować, bo obawiam się, że czyszczenie szczotek to częsta powinność...
peszel mam w workach.
Na wstępie dam coś takiego- z siatką 300 mikronów. Przy wylocie będzie jeszcze lampa UV
witam
Ja mam pytanie mam jedną beczkę 200 l i w niej na samym dole są worki jutowe powsadzane jeden w drugi jest ich dużo dalej mam gąbkę 5cm ,siatka elewacyjna , mata kokosowa i znów gąbka beczka zasilana od dołu i teraz chciałbym dołożyć drugą beczkę i co proponujecie mi do niej włożyć ?
Odświeżę trochę temat.
Będe miał pompkę napowietrzającą 38l/min. Chce zasilic nią złoże w filtrze biologicznym (bio-kule)- filtr 120 litrów. Jaka będzie odpowiednia kostka napowietrzająca? Nigdzie nie pisze o wydajności takich kostek..
Dzięki za pomoc fajne te dyfuzory, lecz problem z tym że filrty jakie posiadam mają u dołu przekrój około 30cm x 30cm, takich dyfuzorów rurowych nie znalazłem
Obawiam się że to za duża średnica do mojego "kosza". Biobale mogą nie mieć "ucieczki" w dół zpowrotem i mogą wyskakiwac z filtra.
Czy taki dyfuzor rurowy mozna przeciąc na pół i zaślepić?
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum