wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Test pompy PFN 3500
Autor Wiadomość
violettaxx 
Przyjaciel forum

Pomogła: 21 razy
Wysłany: 2012-05-23, 20:40   

Aznar33 dlatego obal to co wyszło w naszych testach przeprowadz go sam bez obciążenia na samy wężu 32mm lub 38mm ! Chętnie obejrzę twoje rezultaty i wtedy będziemy polemizować co i jak nawet przy :piwko:

cyt"U mnie z kolei największy filtr zupełnie nie ogranicza przepustowości" ale w to kompletnie nie wierzę !!! ;)
http://www.fotosik.pl/moje_zdjecia.html

hns 
Bywalec

Wysłany: 2012-05-23, 20:58   

diver napisał/a:
bo wydajność spada w zależności od wysokości podnoszenia słupa wody który jest taki dam gdy pompa jest na gł metra lub gdy jest w pojemniku i wąż jest wyciągnięty na metr do góry

No tutaj różnica jest zasadnicza! Zgodnie z fizyką pompując wodę z dna zbiornika na powierzchnię energia zamieniana jest tylko na energię kinetyczną ruchu wody, a podnosić nic nie podnosimy (tylko mieszamy).
W przypadku podnoszenia wody powyzej lustra wody dopiero zmienia się energia potencjalna zwiazana z wysokościa!
To taka różnica jak między pływaniem pod wodą, a próbą wyskoczenia nad lustro wody.

No i jeszcze coś - pomiar przepływu z filtrem nic nie pokazuje, bo filtr filtrowi nie równy.
Testy trzeba przeprowadzać na konkretnych wysokościach, przyczym najważniejsza jest wydajność przy h 0m i maksymalna wysokość podnoszenia. Te dwa parametry określają dokładnie charakter pompy, i co najważniejsze to pomiary wykonane przez różne osoby będą dawały podobne wyniki!

Z powyższego testu można tylko wywnioskować iż mieszając wodę z różnych głębokości (czyli praktycznie nie wykonując żadnej pracy) pompa daję prawie taki przepływ jak producent deklaruje dla h=0, a podłączając filtr przepływ spada prawie do 10% obojętnie na jakiej wysokości bo przepływ zależy wtedy tylko od filtra który więcej jak te 10% nie wydoli!
Ostatnio zmieniony przez hns 2012-05-23, 21:16, w całości zmieniany 2 razy  

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2012-05-23, 21:07   

violettaxx napisał/a:
Aznar33 dlatego obal to co wyszło w naszych testach

Dlaczego miałbym cokolwiek obalać?

Cytat:

cyt"U mnie z kolei największy filtr zupełnie nie ogranicza przepustowości" ale w to kompletnie nie wierzę !!! ;)

W tym akurat nie ma niczego cudownego, żeby aż wiary wymagało.
Postawisz :piwko: to Ci opiszę zasadę. W sumie jest prosta jak drut.
;)

violettaxx 
Przyjaciel forum

Pomogła: 21 razy
Wysłany: 2012-05-23, 21:16   

Aznar33 obalić zle się wyraziłam !!! Daj przykład jak to ma miejsce u Ciebie ?
mało takich testów mamy ?

Obawiam się że u mnie twoja metoda się nie sprawdzi /moje filtry podłączone są ciśnieniowo !/

Ale zawsze możemy podyskutować :piwko: ;)
http://www.fotosik.pl/moje_zdjecia.html

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2012-05-23, 22:37   

violettaxx napisał/a:
Daj przykład jak to ma miejsce u Ciebie ?
mało takich testów mamy ?

Tia... a żeby to mi się jeszcze chciało chcieć. Zbieram się do tego już od ponad roku.

Cytat:

Obawiam się że u mnie twoja metoda się nie sprawdzi /moje filtry podłączone są ciśnieniowo !

Ano filtry ciśnieniowe z definicji ograniczają przepływ.
...ale widzę,, że skoro o tym wspomniałaś, to się już zorientowałaś o co chodzi z tym zerowym wplywem na przepustowość ;)

Diver... a takie pytanie z głupia frant... w tej Twojej tabelce ta wysokość, to jest wysokość, czy głębokosć?

diver 
Bywalec

Wysłany: 2012-05-24, 22:28   

[/quote]Diver... a takie pytanie z głupia frant... w tej Twojej tabelce ta wysokość, to jest wysokość, czy głębokość?
Cytat:

miałem tu na myśli ogólnie wysokość tłoczonego słupa wody, ale dla jasnosci wszystkie tesrt odbywały się na zaznaczonych uprzednio kolorem czerwonym półkach w oczku, czyli zasadniczo była to głębokość.

hns na hydrodynamice cieczy nie uważałem a teraz żałuję ;) jednak praca wykonana na 'mącenie' wody poniżej lustra (na rożnych gł. ) ogranicza wydolność pompy w sposób dość znaczący.
A wg Ciebie wydajność powinna być zbliżona niezależnie od tego czy pompa jest 4m pod powierzchnią czy 4cm bo to tylko mącenie a prawdziwa energia zużywana jest na podnoszenie powyżej tego poziomu?...

oczywiście ze filtr filtrowi nie równy, niemniej pewien pogląd na sprawę można zyskać.
Ja mam jedynie i aż 60l - ruszt, żwir, 5 razy luźno mata kokosowa, 3 razy gąbka i 'biobale'.

dla zespojenia ciekawości mogę wykonać kolejne testy, jednak nie wiem kiedy to nastąpi ponieważ praca skutecznie ogranicza mi czas na cokolwiek...

Serdecznie pozdrawiam

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2012-05-27, 22:57   

Wysokość podnoszenia słupa wody przez pompę liczy się od powierzchni wody. Nie dodaje się do tego głębokości, na którą zanurzona jest pompa.

Wyniki dla pompy z filtrem są bardzo do siebie podobne, bo przypuszczam, ze manipulowałeś pompą pod wodą, a filtr stał na tej samej wysokości. Tak?

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu