Pomogła: 21 razy Dołączyła: 05 Maj 2009 Posty: 1195 Skąd: Gronity
Wysłany: 2012-05-23, 20:40
Aznar33 dlatego obal to co wyszło w naszych testach przeprowadz go sam bez obciążenia na samy wężu 32mm lub 38mm ! Chętnie obejrzę twoje rezultaty i wtedy będziemy polemizować co i jak nawet przy
cyt"U mnie z kolei największy filtr zupełnie nie ogranicza przepustowości" ale w to kompletnie nie wierzę !!!
bo wydajność spada w zależności od wysokości podnoszenia słupa wody który jest taki dam gdy pompa jest na gł metra lub gdy jest w pojemniku i wąż jest wyciągnięty na metr do góry
No tutaj różnica jest zasadnicza! Zgodnie z fizyką pompując wodę z dna zbiornika na powierzchnię energia zamieniana jest tylko na energię kinetyczną ruchu wody, a podnosić nic nie podnosimy (tylko mieszamy).
W przypadku podnoszenia wody powyzej lustra wody dopiero zmienia się energia potencjalna zwiazana z wysokościa!
To taka różnica jak między pływaniem pod wodą, a próbą wyskoczenia nad lustro wody.
No i jeszcze coś - pomiar przepływu z filtrem nic nie pokazuje, bo filtr filtrowi nie równy.
Testy trzeba przeprowadzać na konkretnych wysokościach, przyczym najważniejsza jest wydajność przy h 0m i maksymalna wysokość podnoszenia. Te dwa parametry określają dokładnie charakter pompy, i co najważniejsze to pomiary wykonane przez różne osoby będą dawały podobne wyniki!
Z powyższego testu można tylko wywnioskować iż mieszając wodę z różnych głębokości (czyli praktycznie nie wykonując żadnej pracy) pompa daję prawie taki przepływ jak producent deklaruje dla h=0, a podłączając filtr przepływ spada prawie do 10% obojętnie na jakiej wysokości bo przepływ zależy wtedy tylko od filtra który więcej jak te 10% nie wydoli!
_________________ Pozdrawiam!
Adam
Oczko30m² 15m³
Ostatnio zmieniony przez hns 2012-05-23, 21:16, w całości zmieniany 2 razy
Daj przykład jak to ma miejsce u Ciebie ?
mało takich testów mamy ?
Tia... a żeby to mi się jeszcze chciało chcieć. Zbieram się do tego już od ponad roku.
Cytat:
Obawiam się że u mnie twoja metoda się nie sprawdzi /moje filtry podłączone są ciśnieniowo !
Ano filtry ciśnieniowe z definicji ograniczają przepływ.
...ale widzę,, że skoro o tym wspomniałaś, to się już zorientowałaś o co chodzi z tym zerowym wplywem na przepustowość
Diver... a takie pytanie z głupia frant... w tej Twojej tabelce ta wysokość, to jest wysokość, czy głębokosć?
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Maj 2010 Posty: 169 Skąd: zachodniopomorskie
Wysłany: 2012-05-24, 22:28
[/quote]Diver... a takie pytanie z głupia frant... w tej Twojej tabelce ta wysokość, to jest wysokość, czy głębokość?
Cytat:
miałem tu na myśli ogólnie wysokość tłoczonego słupa wody, ale dla jasnosci wszystkie tesrt odbywały się na zaznaczonych uprzednio kolorem czerwonym półkach w oczku, czyli zasadniczo była to głębokość.
hns na hydrodynamice cieczy nie uważałem a teraz żałuję jednak praca wykonana na 'mącenie' wody poniżej lustra (na rożnych gł. ) ogranicza wydolność pompy w sposób dość znaczący.
A wg Ciebie wydajność powinna być zbliżona niezależnie od tego czy pompa jest 4m pod powierzchnią czy 4cm bo to tylko mącenie a prawdziwa energia zużywana jest na podnoszenie powyżej tego poziomu?...
oczywiście ze filtr filtrowi nie równy, niemniej pewien pogląd na sprawę można zyskać.
Ja mam jedynie i aż 60l - ruszt, żwir, 5 razy luźno mata kokosowa, 3 razy gąbka i 'biobale'.
dla zespojenia ciekawości mogę wykonać kolejne testy, jednak nie wiem kiedy to nastąpi ponieważ praca skutecznie ogranicza mi czas na cokolwiek...
Serdecznie pozdrawiam
_________________ Szpadle w dłoń!! Róbcie oczka wodne - naprawdę warto.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum