wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Buduję oczko wodne , filtracja naturalna , Kaskada !
Autor Wiadomość
pawelrad 
Bywalec

Wysłany: 2012-05-11, 23:25   Re: Buduję oczko wodne , filtracja naturalna , Kaskada !

mateusz0081 napisał/a:
Witajcie
Chcę w tym roku zrobić w końcu moje oczko wodne w ogrodzie, dziura jest już wykopana, kaskada nasypana i obrośnięta roślinami. Czytam dużo i oglądam na temat budowania oczek wodnych.
Obliczyłem, że objętość wody będzie wynosiła ponad 60 000 tyś l = 60dm3
Teraz zastanawiam się jaką kupić:
-pompę , aby pompowała mi wodę na powierzchnie , na kaskadę i stamtąd miała by spływać po kamieniach tworząc jak by taki maly wodospad , gdzie będzie się ona zarazem napowietrzała.
-folię do oczka (grubość, parametry jakie miała by posiadać itp.)

Filtr
Filtr jaki chcę zastosować , będzie to filtr piaskowy z warstwą gąbki , czyli na górnej warstwie będzie piasek , środkowa żwir, dolna gąbka. Jest to tanie zastosowanie i bardzo skuteczne.

Zamieszczam rysunek abyście zobaczyli jak to będzie wyglądać, co mógł bym poprawić, może pompę włożyć w dnie filtra i zamontować rurę z filtra do oczka aby zasysała liście z lustra wody ? Zapewne będą one pływać na powierzchni więc muszę jakoś to rozwiązać.. [url=http://images37.foto...cem.jpg]Obrazek[/URL]

Witam

Widzę, że się napaliłeś na oczko tak samo ja ja kiedyś. Moje oczko ma 40 tyś litrów i budowałem je w 2011. O oczku myślałem 2 lata wcześniej ale inne prace nie pozwoliły na rozpoczęcie i w 2010 przeglądałem forum i zbierałem materiały. Chyba się wzorowałem na oczku Jarka G. też w 2010 miałem wykopaną dziurę i niestety musiała czekać do 2011. Teraz też każdemu mówię to samo co powiem tobie wszystko wymaga czasu planowanie ,przygotowanie, praca budowlana, wykończenie i hodowla. Niestety nie da się tego zrobić wszystkiego na jeden raz, żeby oczko działało w jeden sezon ze wszystkim (może się dać ale zapewne będzie sporo poprawek itp.)

Proponuje tobie zająć się teraz projektem pomysłami i budową oczka, a pompę i inne sprzęty sobie odpuść na przyszły rok no może na jesień jak się uwiniesz ale 60 tyś litrów to będziesz miał sporo roboty. Dziurę napisałeś, że masz to zapewne po paru poprawkach będziesz mógł rozpocząć prace. Nie napisałeś czy to będzie naturalne oczko czy na foli czy na siatce rabitza.

Co do pompy to ja chcę obalić mit i do mojego 40 tyś litrowego oczka zastosuje pompę FTP 4600 i 2 beczki po 200 litrów jako filtr. Zobaczymy czy zadziała wszystko.

Pytaj jak coś :)

withanight 
Bywalec

Wysłany: 2012-05-12, 07:37   Re: Buduję oczko wodne , filtracja naturalna , Kaskada !

pawelrad napisał/a:
mateusz0081 napisał/a:
Witajcie
Chcę w tym roku zrobić w końcu moje oczko wodne w ogrodzie, dziura jest już wykopana, kaskada nasypana i obrośnięta roślinami. Czytam dużo i oglądam na temat budowania oczek wodnych.
Obliczyłem, że objętość wody będzie wynosiła ponad 60 000 tyś l = 60dm3
Teraz zastanawiam się jaką kupić:
-pompę , aby pompowała mi wodę na powierzchnie , na kaskadę i stamtąd miała by spływać po kamieniach tworząc jak by taki maly wodospad , gdzie będzie się ona zarazem napowietrzała.
-folię do oczka (grubość, parametry jakie miała by posiadać itp.)

Filtr
Filtr jaki chcę zastosować , będzie to filtr piaskowy z warstwą gąbki , czyli na górnej warstwie będzie piasek , środkowa żwir, dolna gąbka. Jest to tanie zastosowanie i bardzo skuteczne.

Zamieszczam rysunek abyście zobaczyli jak to będzie wyglądać, co mógł bym poprawić, może pompę włożyć w dnie filtra i zamontować rurę z filtra do oczka aby zasysała liście z lustra wody ? Zapewne będą one pływać na powierzchni więc muszę jakoś to rozwiązać.. [url=http://images37.foto...cem.jpg]Obrazek[/URL]

Witam

Widzę, że się napaliłeś na oczko tak samo ja ja kiedyś. Moje oczko ma 40 tyś litrów i budowałem je w 2011. O oczku myślałem 2 lata wcześniej ale inne prace nie pozwoliły na rozpoczęcie i w 2010 przeglądałem forum i zbierałem materiały. Chyba się wzorowałem na oczku Jarka G. też w 2010 miałem wykopaną dziurę i niestety musiała czekać do 2011. Teraz też każdemu mówię to samo co powiem tobie wszystko wymaga czasu planowanie ,przygotowanie, praca budowlana, wykończenie i hodowla. Niestety nie da się tego zrobić wszystkiego na jeden raz, żeby oczko działało w jeden sezon ze wszystkim (może się dać ale zapewne będzie sporo poprawek itp.)

Proponuje tobie zająć się teraz projektem pomysłami i budową oczka, a pompę i inne sprzęty sobie odpuść na przyszły rok no może na jesień jak się uwiniesz ale 60 tyś litrów to będziesz miał sporo roboty. Dziurę napisałeś, że masz to zapewne po paru poprawkach będziesz mógł rozpocząć prace. Nie napisałeś czy to będzie naturalne oczko czy na foli czy na siatce rabitza.

Co do pompy to ja chcę obalić mit i do mojego 40 tyś litrowego oczka zastosuje pompę FTP 4600 i 2 beczki po 200 litrów jako filtr. Zobaczymy czy zadziała wszystko.

Pytaj jak coś :)

Kolego chyba nie doczytałeś, jest zadane pytanie jakiej folii użyć , więc można się domyślić, że oczko będzie z folii:)

[ Dodano: 2012-05-12, 23:16 ]
mateusz0081 napisał/a:
krzysztof988 napisał/a:
chyba lepiej będzie jak filtr zastosujesz przed kaskadą np. zasilany od dołu umieszczony w kaskadzie, z którego wodda wypływać będzie wprost do kaskady .... ale fachowcem nie jestem ;) tak tylko sobie myślę..

Nie rozumiem do końca , jak mogę zastosować filtr przed kaskadą i jak woda ma wyplywać do kaskady ? :)

[ Dodano: 2012-05-03, 23:42 ]
JAREK G napisał/a:
Woda popłynie po najmniejszej linii oporu, wiec popatrz na rysunek i sam sobie odpowiedz którędy. Filtr piaskowy nie nadaje się do oczka tym bardziej o takim przepływie

Pewnie chodzi ci o to , że wodą popłynie sobie gdzieś górą , obok filtra ? Nie będzie wpływała do filtra tak jak ja bym chciał ?
Tam będzie wymurowany na około murek , gdzie będzie jedna przegroda i tam będzie nasypany piasek , na dnie będzie kratka aby woda sobie popłyneła do drugiej przegrody a następnie do góry do oczka..

Jarek i AdAlbert mają rację , filtr się napełni , mała część wody będzie filtrowana a większość wody pójdzie nad filtrem , bo będzie miała łatwiej- tak to na logikę można wywnioskować. 8)

pawelrad 
Bywalec

Wysłany: 2012-05-15, 22:21   

przepraszam w takim razie :)

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu