wyposażenie do oczka wodnego rośliny wodne pokarmy dla ryb preparaty i lekarstwa i dla ryb lampy uv, filtry, pompy

Strona Główna Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Wybór wydajnej i oszczednej pompy
Autor Wiadomość
delete 
Nowy

Wysłany: 2012-04-08, 12:37   

a wie ktoś może jaki wąż będzie pasował do kaskady 7000 aqua szuta??

JAREK G 
Administrator
Oczko 10m3

Wysłany: 2012-04-08, 19:49   

Zależny czy zastosujesz dysze fontannową z trójnikiem i zaworem która jest w komplecie wtedy o ile się nie mylę jest końcówka na wąż 32mm. Gwint na wylocie jest calowy także możesz zamontować tam króciec stopniowany i wybrać jeden z rozmiarów 20mm, 25mm, 32mm
OGRÓD JARKA

Fanatico 
Początkujący

Wysłany: 2012-04-11, 20:24   

zakup padł na jebao ftp 4600l zdam relacje jak już zamontuje całość do wodospadu jak wypada jej moc przy oddaleniu 5m i wysokości 70cm podane wężem fi 32m.

Ondrasza 
Uczestnik

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2012-05-11, 06:26   

Robaczki kochane, mam pytanie:
wymiary mojego oczka to (średnio) 470x330x90, co daje w przybliżeniu 14m3. Na gwałt potrzebuję pompy: Jebao FTP 4600 czy 6500? Kaskada 1m wysoka, wąż ok3,5 m długi. Pytam, bo do oczka dorabiać będę strumień, więc pompa powinna być wydajniejsza jeśli podłączę do niej drugie wyjście (mam rację?). Albo zastosować drugą pompę, ale nie wiem, czy to dobre rozwiązanie. Dwie pompy na pewno dadzą wodzie większy "power", a jedna pompa może nie dać rady...no i jak się zepsuje, to kiszka.Na chwilę obecną muszę mieć cokolwiek, bo zupa mi się znów robi i komary się lęgną :x

Elendil 
Przyjaciel forum

Wysłany: 2012-05-11, 07:09   

Ondrasza napisał/a:
wymiary mojego oczka to (średnio) 470x330x90, co daje w przybliżeniu 14m3.

no to pogratulować bo u mnie przy ok 500 na 300cm, gł ok 100 mam niecałe 5m3 ;)

Żeby dobrać odpowiednią pompę musisz jak najdokładniej znać objętość oczka. Na drugim miejscu pożądaną wysokość podnoszenia wody. Jak to będziesz wiedzieć to z doborem pompy nie będzie problemu. Gdzieś kiedyś wyczytałem, że optymalne jest przepompowanie całej wody w max 2h. U mnie jest PFN 3500 i jestem bardzo z niej zadowolony.

Ondrasza 
Uczestnik

Wysłany: 2012-05-11, 08:07   

Ondrasza napisał/a:
470x330x90, co daje w przybliżeniu 14m3.

14:2=7...sorry :oops:
ale 7 to i tak dużo. Dokładniej nie jestem w stanie podać, tylko szacunkowo. Woda szła ze studni-studnie zeszły 3, wody mam ok 4 m. Kręgi standardowe. Może być więc OKOŁO 7 m3Pompe dobiorę, nie ma problemu, chodzi mi tylko o to, czy w przypadku łączenia kaskady ze strumieniem (kaskada i strumień osobno, nie połączone) na jednej pompie, należy zakupić pompę o większej mocy przerobowej, czy też lepiej dokupić osobną pompę do strumienia. Strumień niestety w fazie projektowej...

[ Dodano: 2012-05-11, 09:09 ]
Elendil napisał/a:
U mnie jest PFN 3500 i jestem bardzo z niej zadowolony.

Czyli "moja" 4600 starczy w zupełności. A później druga, na strumień z filtrem gk.

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2012-05-11, 09:12   

Ondrasza napisał/a:
Robaczki kochane, mam pytanie:
Pytam, bo do oczka dorabiać będę strumień, więc pompa powinna być wydajniejsza jeśli podłączę do niej drugie wyjście (mam rację?).

A nie możesz Robaczku Kochany połączyć strumienia i kaskady? Jeśli to rozdzielisz, to będziesz mieć rozwiązanie maksymalnie nieefektywne. Nie szkoda Ci pieniędzy i środowiska?

Cytat:
Na chwilę obecną muszę mieć cokolwiek, bo zupa mi się znów robi i komary się lęgną :x

To, czego potrzebujesz nazywa się filtrem z lampą UV.

Ondrasza 
Uczestnik

Wysłany: 2012-05-11, 12:22   

Aznar33 napisał/a:
A nie możesz Robaczku Kochany połączyć strumienia i kaskady?

Nie mam na to miejsca i ukształtowanie terenu mi również na to nie pozwala (musiałabym wzdłuż domu usypać wąski wał ziemi-wyglądałoby to fatalnie)
Pomijam fakt, że wówczas kaskada byłaby za naszymi plecami i widoczna byłaby nie z tarasu, a z ogrodu.
Strumień ma pełnić rolę filtra gk (i tylko taki +rośliny w samym oczku zakładałam w projekcie), kaskada napowietrzacza w sezonie.

Aznar33 
Oczkomaniak

Wysłany: 2012-05-11, 13:53   

Jeśli strumień ma pełnić rolę wyłącznie filtracyjną, to nie jest tam konieczny duży przepływ. Ja na Twoim miejscu zacząłbym od zainstalowania trójnika z regulowanym przepływem.
Część wody puścisz na kaskadę, trochę na strumień i zobaczysz, czy to wystarczy.

Czy przed kaskadą jest filtr? Jeśli nie, to na przykład na noc całość wody mogłabyś przełączać na strumień.

Advertisement
..:: Sponsor ::..

Odpowiedz do tematu