Wysłany: 2006-07-11, 18:21
heheh ma pecha albo nieodpowiednie warunki w oczku, mi mowil ze u niego karasie teraz sa po 4 zl wiec moze kupi kilkanascie
w sumie to na takim sloncu basen szybko sie nagrzewa i nawet rosliny do konca nie pomoga
napowietrzacz by sie przydal moze wtedy rybki by mu nie uciekaly:)
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 13 Maj 2006 Posty: 568 Skąd: Suwałki
Wysłany: 2006-07-11, 19:07
Patryk ,kup jeszcze parasol,zasłoni słońce i woda nie będzie się tak nagrzewać.
A tak na poważnie ,to chyba nie jest dobry pomysł ,robić z basenu oczko.
Wysłany: 2006-07-11, 21:04
ale jak Patryk ma tak ciepla wode to nawet karas nie da rady, moze przenies ten basen w miejsce gdzie jest cien, to na pewno pomoze , albo daj narazie spokoj z oczkiem az bedziesz mial porzadne oczko, moze zacznij powoli kopac juz dziure albo przynajmniej wybierz dobre miejsce
a ryby zdychają bo woda ma około 30-40-35-29-27stopni
Ten twój "staw-basen" (?) to chyba jakaś kałuża skoro takie wahania temeratury są...
Weź termometr i podaj prawdziwą temp. a nie "na oko"
BTW: Karasie złociste ("zwykłe") "żywcowe" kupuje w wędkarskim za 50-60gr i są w bardzo dobrym stanie (mimo przeznaczenia), a widziałem w hipermarkecie (Tesco ) takie same za 1,99zł a do tego pół-żywe więc w tej samej cenie mamy 3-4 zdrowe karasie ....
Idziesz w dół Wisły aż do tamy i tam jest Włocławek następnie szukasz centrum zoologiczno-terarystyczno-wędkarsko-akwarystycznego na ulicy Cichej lub na Kaliskiej do podobnego lecz troche mniejszego sklepu.
A na serio to na pewno macie w Warszawie jakieś centrum zoologiczno-wędkarskie
albo jakieś dobrze wyposażone sklepy wędkarskie
(z prasy fachowej wiem że na ul.Jutrzenki takowy jest...)
Te karasie, to zależy jakie tam im urosną od 5 cm do kilkunastu zawsze są w specjalnym akwa.
Żywce można kupić po 50 gr w wielu sklepach akwarystycznych w wa-wie i okolicy- trzeba się po prostu rozejrzeć - raczej małe sklepiki nie typowo zoologiczne, a wędkarsko zoologiczne.
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Ostatnio zakupiłem karpie po 50gr sztuka... tyle że 3cm i takiej samej wielkości amury po 70gr. Na razie trzymam je w akwarium(tymczasowo).
Amury gdy są głodne obrzerają mi mech ... więc karmie je i karpie 3x dziennie.
Zadziwia mnie żarłoczność tych ryb :shock:
Advertisement ..:: Sponsor ::.. Pomógł: 8 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum