Pomógł: 38 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1414 Skąd: k. Bydgoszczy
Wysłany: 2010-06-12, 19:00
faktycznie, zapomniałem dodać, że przed rusztem szczotki i dokładnie tak mam, przepraszam, mój błąd
Pudzio, wg. mnie tak: szczotki, ruszt, gąbka, mata filtracyjna (chyba chodzi o kokosową tak ?)keramzyt, peszel. W przypadku dwóch ostatnich kolejność nie ma znaczenia, ja mam pomieszane. Na górę daj coś co zapobiegnie wypływaniu peszla i keramzytu - warto też je dać w worki - takie jak do cebuli, plastikowe.
Pomogła: 21 razy Dołączyła: 05 Maj 2009 Posty: 1195 Skąd: Gronity
Wysłany: 2010-06-13, 00:33
Też może być kokosowa ale ona się szybko rozwala . A japońska służy na długie lata pozwolę sobie przytoczyć komentarz :
"Mata japońska to medium filtracyjne o właściwościach filtracji biologicznej i mechanicznej. Niezbędne w każdym systemie filtracyjnym w oczku wodnym czy akwarium. Mata bardzo dobrze wychwytuje zanieczyszczenia i bardzo dobrze się z nich płucze/dużo lepiej niż z gabki/. Ponadto w macie znakomicie rozwijają się bakterie nitryfikacyjne, które oczyszczają wodę biologicznie. Mata bardzo dobrze działa jako materiał zraszany lub całkowicie zanurzony. Mata polecana przez profesjonalistów na całym świecie."
czyli po chłopsku z warstw gąbka, keramzyt, peszel, mata filtracyjna co zmienić? jeśli chodzi o ciała obce to woda wydaje się być czysta natomiast jeśli chodzi o kolor nadal zielona
Tak po chłopsku to mechanicznie nie zlikwidujesz koloru zielonej wody , potrzebne jest do tego złoże biologiczne a i ono w zasadzie bezpośrednio nie likwiduje koloru zielonego Tak w dużym uproszczeniu można powiedzieć że zasiedlone na jego powierzchni bakterie zamieniają substancje organiczne, które są odpowiedzialne za zakwity glonów i efekt zielonej wody, na takie które są łatwo przyswajalne dla roślin . Dlatego bez roślin ciężko jest utrzymać czystą wodę. A złoże biologiczne żeby działało prawidłowo to musisz mu dostarczyć w miarę czystej i natlenionej wody violettaxx, jakbym siebie słyszał
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
ontario chodzi mi o matę taką jak jest w filtrach przemysłowych grubości ok 1 cm dobrze przepuszcza wodę z jednej strony jest biała a z drugiej niebieska.
_________________ >>ONLY GOD CAN JUDGE ME<<
oczko o pojemności ok 5m3
myślę na strumykiem;]
Wysłany: 2010-06-13, 08:56
taka jak tu ? http://www.intertech.pl/mata.html jeśli tak to one są do filtracji powietrza ! kombinacja barw informuje, w którą stronę ma być tłoczone powietrze
co do maty japońskiej - stosuje się ją w najlepszych filtrach, jednak cena trochę odstrasza. Jeśli gąbki (które też najtańsze nie były) mi się nie spiszą taką matę zapakuję w filtry !
Pomogła: 21 razy Dołączyła: 05 Maj 2009 Posty: 1195 Skąd: Gronity
Wysłany: 2010-06-13, 10:40
Naprawdę z perspektyw 2 lat pracy filtra w oczku /powtórzę się / polecam mate japońską zgadza się jest droga /ale nie dużo droższa od gąbek/ u mnie powoli gęste gąbki wymieniam na matę z dwóch powodów :
-rewelacyjna w czyszczeniu w porównaniu do gąbki
-praktycznie nie zniszczalna
Wysłany: 2010-06-14, 09:35
tak na szybko nic mi nie przychodzi do głowy, może jakieś rajstopy
jak nie dasz w workach to musisz mocno zabezpieczyć by keramzyt i peszel nie dostały się do wylotu wody i jeśli filtr jest nieszczelny to przeleje; przy czyszczeniu też będzie więcej roboty bez worków;
nie spiesz się i lepiej worki kup, są chyba w marketach również na alledrogo (100 szt ok 20 pln), może idź na targ i ktoś ci podaruje jak kupisz więcej cebuli czy ziemniaków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum