A czy diabeł albo szczegół nie może jeszcze tkwić w tych oprawkach kwarcowych?
Tak spojrzałem na ceny Tetry ...dla 9 W-żarnik 115 zł,oprawka kwarcowa 119 pln ,cala lampa prawie 4 stówki....czyli najdroższa jest plastikowa obudowa,blisko dwie stówy.
zawsze jak kupujesz na części jest znacznie drożej
co do oprawek kwarcowych radzę z nimi postępować ostrożnie, a szczególnie z lustrem kwarcowym znajdującym sie na zewnętrznej obudowie - ja już raz szkła zbierałem
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Chyba większość lamp ma oprawki kwarcowe niektóre tylko mają jeszcze dodatkowo odbłyśnik ( takie lustro które zwiększa skuteczność promieni UV ) , a tak swoją drogą za żarnik 9W 115 zł to jest bardzo drogo kosztuje 60-70zł
_________________ Pozdrawiam Jarek
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Najbardziej to mnie zdziwił ten ostatni punkt
Dla porównania dam fotkę mojego starego żarnika 11W bo oprawka sie różni od tej 36W która dał Arek ale tak jak sam pisał wcześniej te od 5 do 18W sa jednakowe i wyglądają tak
Ps Hepik na to wygląda że tetra kasuje za opakowanie chociaż jak wcześniej Arek pisał ma klienta który uważa że w opakowaniu tetry jest lepsza
Moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia OCZKO WODNE JARKA G OGRÓD JARKA
Ostatnio zmieniony przez JAREK G 2009-04-17, 20:53, w całości zmieniany 1 raz
a tak swoją drogą za żarnik 9W 115 zł to jest bardzo drogo kosztuje 60-70zł
zajrzałem do cenników - hurtowa cena jest sporo wyższa od tej co podajesz
co ciekawe na Polskę jest jeden dystrybutor Tetry i Hagena i w jego cenniku ta sama żarówka 18 W do lampy tetry kosztuje 120 zł a dla lampy hagena-laguna 110 zł są to ceny hurtowe więc cena detaliczna pewnie około 130-150 zł
_________________ pozdrawiam arek
---------------------
oczko wodne żaden problem
PORADNIKPORTALSKLEP
Arek jak kupowałem swoją 11W to dałem za nią 75zł pudełko masz od niej wyżej na zdjęciu ( żarnik jest stary) , a 9W na jesień widziałem w Castoramie za niecałe 70zł jak będę miał czas to może jutro podjadę i sprawdzę czy jeszcze jest i ile dokładnie kosztuje
Arek ja u siebie w lampie Aqua Szut miałem żarówka philipsa, a że mam w niej oberwany plastikowy pierścień osłony (tuby) ze szkła kwarcowego kupiłem kiedyś tutaj na forum na zapas używaną lampę aquael'a była tańsza jak ten wkład kwarcowy do mojej : i też ma żarówkę philipsa Jakoś nie chce mi się wierzyć że Tetra i Hagen robią sami żarniki na pewno też są z philipsa Jak kiedyś szukałem do swojej lampy żarówek to znalazłem w hurtowniach jeszcze tylko osrama, ale cena praktycznie się nie różniła
PS. w castoramie też oczywiście philipsa
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Mar 2007 Posty: 585 Skąd: Ruda Śl.
Wysłany: 2008-03-28, 06:25
Tą "kapitalistyczną" metodę odkrywałem na początku lat 90-tych.
Klocki hamulcowe Valeo ,po trafieniu do firmowego opakowania Renault zyskiwały 100% na wartości.
I też byli zapewne klienci,któzy uważali,że te drugie hamują lepiej
Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Mar 2007 Posty: 804 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2008-03-28, 18:51
dzisiaj na szybko rozkrecilem moja lampe hagena. chyba nie bylo na niej znaczka philipsa ale wizualnie wygladala bardzo podobnie do tych zarnikow z tetry.
Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Mar 2007 Posty: 804 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2008-03-28, 21:28
zle sie wyrazilem. chodzilo mi o to, ze zarnik z lampy laguny/hagena wygladal podobnie jak zarnik z lampy tetry, ktory wkleil wczoraj Aurora.
to jak z ta praca lamp. wczoraj wlaczylem ale nie wiem ile ma chodzic? bez przerwy czy z przerwami? mam stale chodzacy napowietrzacz na wszelki wypadek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum